• Business

    MSCI: Τι λένε στο CITY του Λονδίνου για ΔΕΗ, JUMBO και Mytilineos

    MSCI


    Το Σαββατοκύριακο από το City του Λονδίνου μας ήρθε η πληροφόρηση από πολύ έγκυρη πηγή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ανατροπές στον ελληνικό MSCI.

    Ο λόγος είναι ότι η πτώση του τούρκικου χρηματιστηρίου και η υποτίμηση της τούρκικης λίρας έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές από τις 11 εταιρείες που είναι στον τούρκικο MSCI.

    Ειδικότερα, η πηγή μας από το City του Λονδίνου μας ανέφερε ότι 2 τούρκικες εταιρείες, η ASELSAN ELEKTRONIK και η TURKIYE SISE VE CAM FABR οι οποίες ανήκουν στον βιομηχανικό κλάδο, είναι πολύ πιθανό να διαγραφούν.

    Ο λόγος είναι ότι με κλείσιμο της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου ενώ η ASELSAN έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 3.965 δις δολαρίων, επειδή όμως έχει free float μόνο 25.8%, αυτό σημαίνει ότι η προσαρμοσμένη της κεφαλαιοποίηση είναι 1.023 δις δολάρια ΜΟΝΟ.

    Η άλλη βιομηχανική εταιρεία, η SISE, έχει μια κεφαλαιοποίηση με στοιχεία 22/10 της τάξης των 2.724 δις δολάρια και επειδή έχει free float 43% αυτό σημαίνει ότι η σταθμισμένη κεφαλαιοποίησή της είναι 1.172 δις δολάρια ΜΟΝΟ.

    Επειδή και οι δύο εταιρείες έχουν πολύ χαμηλή σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση, έτσι είναι έτοιμες να δουν την πόρτα της εξόδου.

    Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα λόγω της τεράστιας οικονομικής αναταραχής στην Τουρκία και την υποτίμηση της τούρκικης λίρας να βγει κερδισμένος ο ελληνικός MSCI.

    Ειδικοί αναφέρουν ότι με κλείσιμο Παρασκευής η MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76  έχει μια κεφαλαιοποίηση 2.222 δις ευρώ και free float 73.5%.

    Δηλαδή, η σταθμισμένη κεφαλαιοποίησή της είναι 1.634 δις ευρώ.

    Με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στις 22/10 στο 1.1643, αυτό μας δίνει μια σταθμισμένη βάσει free float κεφαλαιοποίηση της εταιρείας της τάξης του 1.901 δις δολάρια.

    Αυτή τη στιγμή, είναι παραπάνω και από της JUMBO ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70  και από της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63  η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση αλλά και η κανονική κεφαλαιοποίηση της Mytilineos είναι μεγαλύτερη και από της JUMBO και από της ΔΕΗ.

    H κεφαλαιοποίηση της ΜΥΤΙΛ είναι 2,22 δισ. ευρώ, της ΔΕΗ 2,15  δισ. ευρώ και της JUMPO 1,78 δισ. ευρώ.

    Όπως μας είπε η πηγή μας από το City του Λονδίνου, η Mytilineos είναι οριακά στο να μπει στον MSCI.

    Όμως, αν ο MSCI αποφασίσει να διαγράψει τις δύο βιομηχανικές εταιρείες στην Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει παράθυρο να μπει βιομηχανική εταιρεία στον ελληνικό MSCI.

    Έτσι, θα μπει η Mytilineos.

    Όμως, εκτός από αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει και το ενδεχόμενο λόγω του ότι θα μικρύνει ο τούρκικος MSCI να μεγαλώσει οριακά ο ελληνικός και έτσι να παραμείνει η JUMBO στον δείκτη.

    Όχι λόγω της κανονικής της κεφαλαιοποίησης αλλά λόγω της σταθμισμένης της κεφαλαιοποίησης βάσει free float.

    Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αυτή η εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη.

    Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η Mytilineos δεν θα μπει στον MSCI λόγω του report της SOGEN.

    Στην περίπτωση της JUMBO η αγορά ακόμα δεν έχει ενστερνιστεί την άποψη της SOGEN ότι η JUMBO θα βγει.

    Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μια καραμπόλα λόγω Τουρκίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    Μέχρι και την Παρασκευή όλα παίζονται.



    ΣΧΟΛΙΑ