• Business

    «Μπορεί η Χαλυβουργική να πληρώσει τους εργαζόμενους αν θέλει»

    Αγγελόπουλος Χαλυβουργική

    Ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και τα παιδιά του κ. Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος.


    Με μια απλή διευθέτηση θα μπορεί η Χαλυβουργική, αν θέλει, να πληρώσει τους εργαζόμενους, χωρίς να κινδυνεύει να κατασχεθούν τα ποσά αυτά από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απάντηση στο αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με τους λογαριασμούς και τη μισθοδοσία των εργαζομένων της βιομηχανίας.

    Το πρόβλημα εστιάζεται στις ασφαλιστικές εισφορές και όχι στα ποσά που αφορούν την καθαρή μισθοδοσία των εργαζομένων για τα οποία, όπως ισχυρίζεται η ΔΕΗ, έχει γίνει αίτηση εξαίρεσης κατάσχεσης.

    Σημειώνεται ότι προχθές κύκλοι της  Χαλυβουργικής σχολίαζαν στο mononews.gr ότι δεν θα καταβληθεί η μισθοδοσία στους εργαζόμενους, για να μην κατασχεθούν τα ποσά από τη ΔΕΗ, ενώ η ΔΕΗ από την πλευρά της ισχυριζόταν ότι έχει γίνει αίτηση εξαίρεσης κατάσχεσης για τους μισθοδοτικούς λογαριασμούς.

    Τελικά, όμως, όπως αποδεικνύεται, για να εξαιρεθούν οι μισθοδοτικοί λογαριασμοί από τη διαταγή κατάσχεσης, είναι απαραίτητο να προηγηθεί μια γνωμοδότηση της τράπεζας που να συμπεριλαμβάνει στην εξαίρεση κατάσχεσης εκτός από τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΦΚΑ, ώστε να μην γίνεται κατάσχεση ούτε για τα ποσά που προορίζονται για τις εισφορές.

    Αυτό ήταν το κώλυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, που εμπόδιζε την πλευρά της Χαλυβουργικής να καταβάλει τη μισθοδοσία, καθώς το αίτημα  της ΔΕΗ με ημερομηνία 28/3/2019 που είχε κοινοποιήσει στην τράπεζα για μερική άρση της συντηρητικής κατάσχεσης αφορούσε μόνο τη μισθοδοσία των εργαζομένων Χαλυβουργικής και δεν συμπεριλάμβανε τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΦΚΑ.

    Έτσι  υπήρχε ο “κίνδυνος” να μην ισχύει η εξαίρεση της κατάσχεσης και για τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Τις επόμενες ημέρες θα λυθεί όμως η εκκρεμότητα αυτή από την τράπεζα και τότε «θα μπορεί η διοίκηση της Χαλυβουργικής να πληρώσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων της και τις εισφορές τους χωρίς κανένα κίνδυνο κατάσχεσης», σημειώνεται από κύκλους της τράπεζας.

    Μένει ωστόσο να δούμε ποια θα είναι και η τελική απόφαση της Χαλυβουργικής.

    Από τη διαταγή πληρωμής στην απόφαση κατασχέσεων

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το μονομελές Πρωτοδικείο, με απόφαση  που δικαίωσε τη ΔΕΗ, απέρριψε αίτημα της Χαλυβουργικής που ζητούσε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει κάθε πράξη εκτέλεσης από την πλευρά της ΔΕΗ η οποία είχε ζητήσει τη συντηρητική κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών δυνάμει διαταγής πληρωμής.

    Η διαταγή πληρωμής είχε εκδοθεί το Φεβρουάριο από το μονομελές Πρωτοδικείο για το συνολικό ποσό της οφειλής της βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ ύψους 30,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο παρά την κοινοποίησή της προς τη Χαλυβουργική, η βιομηχανία δεν προέβη σε καμία ενέργεια με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει στο επόμενο βήμα δηλαδή στη συντηρητική κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών, δυνάμει της διαταγής πληρωμής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλαλούμ ΔΕΗ-Χαλυβουργικής για τη μισθοδοσία των εργαζομένων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαλυβουργική: Σταματάει να πληρώνει τους εργαζόμενους λόγω… ΔΕΗ – Η επόμενη μέρα



    ΣΧΟΛΙΑ