• Business

    Μπλόκο Τσιρώνη-Κουρουμπλή σε Περιστέρη για τα σκουπίδια

    Γιώργος Περιστέρης. Ετών 63. CEO Tέρνα


    Μπλόκο στο ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια έβαλε η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων βάζοντας άλλο ένα κυβερνητικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου που θα δώσει δουλειές και ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση απορριμμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου καθώς και στον νομό Ηλείας καθώς πρέπει να μελετηθούν εκ νέου οι προβλέψεις των σχετικών διαγωνισμών όσον αφορά στη δυναμικότητα των μονάδων.

    Υπενθυμίζεται ότι το έργο της Πελοποννήσου έχει αναλάβει μετά από σχετικό διαγωνισμό να υλοποιήσει η Τέρνα Ενεργειακή του Γ. Περιστέρη. Η νέα αυτή εμπλοκή όπως είναι φυσικό δημιουργεί αναβρασμό στο στρατηγείο της ΓΕΚ Τέρνα και τον κ. Περιστέρη ο οποίος υπολόγιζε στο σχεδιασμό του 2016 ότι θα ξεκινούσε η υλοποίηση του εν λόγω έργου πράγμα που σημαίνει ότι θα βελτίωνε δείκτες της εταιρείας όπως ο κύκλος εργασιών, EBITDA, ανεκτέλεστο υπόλοιπο. κλπ

    Η απόφαση για πάγωμα της σύμβασης ελήφθη χτες στην πρώτη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και αναβολές και ενώ η  είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα.

    Για τα τρία ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση πιέζει ώστε να αλλάξουν οι προδιαγραφές και κυρίως να μειωθεί η δυναμικότητα των μονάδων επεξεργασίας που σχεδιάζονται. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή πως οι μονάδες είναι «υπερδιαστασιολογημένες» προς όφελος των εργολάβων. Οσοι διαφωνούν με τις επιλογές Τσιρώνη, επισημαίνουν πως δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη μελέτη για το ποια τελικά πρέπει να είναι η δυναμικότητα. Οι ίδιοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί στην περίπτωση που κατασκευαστούν μικρότερες μονάδες και οι δήμοι φέρνουν μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων προς επεξεργασία.

    Η επίλυση των προβλημάτων με τα απορρίμματα, που σε ορισμένες περιοχές όπως η Τρίπολη και ο νομός Ηλείας έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφθηκε την Ηλεία και συμμετείχε σε σχετικές συσκέψεις.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να δεσμευθώ δημόσια στην τοπική κοινωνία ότι οι ενέργειες θα είναι άμεσες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αναστολές», είπε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε κάθε καλοπροαίρετη διάθεση και να υπερβούμε τις δύσκολες στιγμές».



    ΣΧΟΛΙΑ