• Πολιτική

    Συνεδρίαση για Novartis: Να στηθεί κάλπη και για τον Κουρουμπλή ζητά η αντιπολίτευση

    • NewsRoom
    Κουρουμπλής

    Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής


    Να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis ζήτησαν στη Βουλή Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, θέτοντας ευθέως θέμα συγκάλυψης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τόνισαν μάλιστα ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τον πρώην υπουργό Υγείας με τα αρχικά Π.Κ. για να τον προστατεύσει, συγκαλύπτοντας τυχόν ευθύνες του.

    Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας, από τη Νέα Δημοκρατία, εξέφρασαν σειρά αντιρρήσεων επί της διαδικασίας, όσον αφορά την τοποθέτηση των 10 καλπών, τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν τα πιθανά πρόσωπα σε περίπτωση που περάσει η πρόταση περί προανακριτικής, ενώ ζήτησαν να στηθεί κάλπη για την εμπλοκή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο θέμα της Novartis.

    «Προσπαθείτε να αμνηστεύσετε τυχόν ευθύνες του κ. Π. Κουρουμπλή και γι’ αυτό δεν προτείνετε 11 κάλπες, αλλά 10», είπε ο Νίκος Δένδιας.

    «Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι’ αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

    Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

    Το θέμα της ενδεχόμενης εμπλοκής του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ως πρώην υπουργού Υγείας, στο θέμα της Novartis, έθεσε και από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής και ο βουλευτής Θόδωρος Παπαθεοδώρου, παίρνοντας το λόγο στην ολομέλεια.

    «Υποστηρίζουμε ότι η πρόταση για Προανακριτική είναι παντελώς ανυπόσταση και άκυρη. Το 1ο αδίκημα περιγράφεται. Το 2ο δεν περιγράφεται, ενώ ο Π. Κουρουμπλής αναφέρεται με τα αρχικά του, όχι ονομαστικά.

    Θέλετε να συστήσουμε μια προκαταρκτική; Να το κάνουμε, για όλους, για όλα τα αδικήματα. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με όλους τους μάρτυρες. Ποιοι είναι και γιατί τους προστατεύουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

    Εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για τις 10 κάλπες τάχθηκε και ο Γιώργος Αμυράς, από το Ποτάμι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Προανακριτική επιτροπή πρέπει να έχει πλήρεις αρμοδιότητες.

    «Αυτή η επιτροπή πρέπει να έχει πλήρης ανακριτικές αρμοδιότητες, να φτάσει το θέμα από την αρχή, χωρίς περιορισμούς και χωρίς χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Γιατί βάζετε αριθμούς στις κάλπες, βάλτε τα ονόματα και από κάτω ένα καταζητείται όπως στην άγρια Δύση.

    Μία κάλπη μόνο, να αποφασίσουμε για την προκαταρκτική και η προκαταρκτική να πιάσει το νήμα από μηδενική βάση. Τα πάντα, ποιοι είναι σε λίστες και ποιοι όχι, ασχέτως αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα. Εμείς λένε όλα στο φως. Να δούμε και το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και της σύνδεσης γιατρών. Πώς όμως θα δούμε την εμπλοκή πολιτικών προσώπων όταν για την περίπτωση Κουρουμπλή η κυβερνητική πλειοψηφία ήδη αποφαίνεται ότι παραγράφεται;».

    Υπέρ της πρότασης για σύσταση της προανακριτικής επιτροπής θα ψηφίσει το ΚΚΕ, δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

    Η Ολομέλεια πάντως απέρριψε την πρόταση της ΝΔ να στηθεί μία κάλπη, αντί για δέκα, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμός στη Βουλή: Η Χριστοδουλοπούλου έστειλε στον διάβολο τον βουλευτή της ΝΔ, Χ. Αθανασίου (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σκευωρία με κουκουλοφόρους μάρτυρες» κατήγγειλε ο Μάκης Βορίδης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προανακριτική Novartis: «Κλείδωσαν» οι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντιμετωπίσουν την αντιπολίτευση

     



    ΣΧΟΛΙΑ