• Business

    Motor Oil, Helleniq Energy, Mytilineos, ΔΕΗ: Αποδόσεις ρεκόρ φέρνουν οι επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ανδρέας Σιάμισιης, Γιώργος Στάσσης, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Υψηλές αποτιμήσεις και μεγάλες αποδόσεις φέρνει το τσουνάμι επενδύσεων για την ενεργειακή  μετάβαση, που αποτελούν κοινή στρατηγική των τεσσάρων ενεργειακών ομίλων Motor Oil, Helleniq Energy, Mytilineos και ΔΕΗ.

    Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και  εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και το περιβάλλον, και ταυτόχρονα η ανάπτυξή τους φέρνει και άμεσα οφέλη στις αποτιμήσεις των εταιρειών, καθώς αυξάνουν την αξία τους.

    Υπεραξίες που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί στις αποτιμήσεις των εισηγμένων και υπόσχονται σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον. Σημειώνεται ότι  παγκοσμίως, η μέση  τιμή του δείκτη εταιρική αξία προς   κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (EV/EBITDA) στον τομέα  πράσινων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2022 ήταν 15,8x, νούμερο που δείχνει τη μελλοντική αξία όσων κερδίσουν το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης.

    Οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil, Mytilineos και Helleniq Energy, ήδη έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή τους μετάβαση που ακόμη δεν φαίνονται στις αποτιμήσεις τους. Αυτές θα συνεχίζουν, με ορίζοντα το 2030 και τη μελλοντική αξία στους μετόχους τους.

     Είναι χαρακτηριστικό ότι η Motor Oil της οποίας η θυγατρική MORE σύντομα θα κατέχει το 75% της Anemos (με την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ) με ΑΠΕ που αποτιμώνται σε  1 δισ. ευρώ, μια αξία που ακόμη δεν απεικονίζεται στην κεφαλαιοποίηση της.

      Μια κεφαλαιοποίηση που είναι στα 2 δισ. ερώ, όταν η εισηγμένη παρουσίασε 1,3 δις ευρώ EBITDA στο εννεαμηνο και καθαρά κέρδη 1 δισ. ευρώ. Το P/E της για το 2022 διαμορφώνεται κάτω από 2 ενώ το Ev/EBITDA με δεδομένο το μειωμένο δανεισμό και την υψηλή ρευστότητα είναι ανάλογα χαμηλό.

    Αντίστοιχα η Helleniq Energy με EBITDA 1,5  δισ. ευρώ στο εννεάμηνο και καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 2 δισ., έχει αντίστοιχα χαμηλούς δείκτες, ενώ οι μεγάλες αποτιμήσεις των νέων πράσινων επενδύσεων της, επίσης δεν έχουν ακόμη απεικονιστεί στην τιμή της μετοχής της.

    Το μετασχηματισμό της με έμφαση στις δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης ξεκίνησε πρώτη η Mytilineos, και σήμερα πάνω από το 50% των εσόδων της προέρχεται από δραστηριότητες που σχετίζονται από την ενεργειακή μετάβαση. Ο επόμενος μετασχηματισμός που θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα, θα αναδείξει τις πράσινες υπεραξίες της, και θα θέσει τους στόχους ανάπτυξης μέχρι το 2030.

    Γιατί είναι στόχος το 40% πράσινα EBITDA

    Με στόχο τους υψηλούς πολλαπλασιαστές EV/EBITDA, όταν τα EBITDA είναι πράσινα, οι μετασχηματισμοί και οι επενδύσεις που πραγματοποιούν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι στοχεύουν στο να προέρχεται το 40% των EBITDA, τους από πράσινες δραστηριότητες κάτι που αυξάνει την αξία τους.

    Κι αυτό γιατί ανάλογα με τη συμμετοχή των πράσινων EBITDA στα συνολικά, αυξάνεται και η αξία τους. Σημειώνεται ότι η µεσαία διαβάθµιση αποτιμήσεων της Morgan Stanley είναι   25-50% «πράσινα» EBITDA και η ανώτατη διαβάθµιση αποτιμήσεων 50-90% «πράσινα» EBITDA. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει μια εταιρεία να προέρχεται από την πράσινη δραστηριότητά της η κερδοφορία της, τόσο θα αυξάνει την αξία της.

    Η τάση αυτή είναι διεθνής και σε όλο τον κόσμο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μετατρέπονται σε βιώσιμους ενεργειακούς ομίλους.

    Οι TotalEnergies και η BP συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επενδύουν στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η πρώτη σχεδιάζει να έχει ισχύ 35GW από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, αυξημένη στα 100GW έως το 2030, ενώ η BP στοχεύει σε 20GW έως το 2025 και 50GW έως το 2030. Ειδικά στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor αναμένεται να ηγηθεί με σχέδια να κατασκευάσει 9,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030. Συμπεριλαμβανομένων των Eni και Respol, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύουν σχεδόν 250 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030,  έναντι 10,7 GW το 2022.

    Motor Oil: Επενδύσεις 4 δισ. για το μετασχηματισμό τους σε βιώσιμο ενεργειακό όμιλο

    Ως ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζει η Motor Oil το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου με ορίζοντα το 2030.

    Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία για την ενεργειακή της μετάβαση όπως επενδύσεις στις ΑΠΕτα πετροχημικά προϊόντα, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, επέκταση του δικτύου ηλεκτροκίνησης, την κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, το υδρογόνο και για την απανθρακοποίησή του.

    Το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζονται ως το 2030 ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και αφορούν και νέες επενδύσεις στην παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου, το διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους. Στόχος του ομίλου είναι να φτάσει το 2030, το 40% των EBITDA να μην είναι από τον τομέα των καυσίμων.

    Το 2030 το εκτιμώμενο EBITDA από έργα ΑΠΕ προσδιορίζεται σε πλέον των 250 εκατ. ευρώ, από 44 εκατ. ευρώ του 2021. Τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των 84 MW, ενώ διατηρείται η δέσμευση της διοίκησης της Motor Oil για το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ελλάκτωρ ως τα τέλη του έτους.

    Μαζί με τις ΑΠΕ που εξαγοράσθηκαν από την τελευταία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της More, θυγατρικής του ομίλου Motor Oil, θα φθάσει το 2022 στα 800 MW.

    Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του ομίλου με ΑΠΕ ως το 2030 θα προέλθει με οργανική ανάπτυξη από το υφιστάμενο pipeline, αλλά και εξαγορές στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι να ξεπεράσει τα 2 GW.

    Ταυτόχρονα, προχωράει και η στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ  για την από κοινού ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου.Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού με υδρογόνο στην Ελλάδα που θα κατασκευάσει η εταιρεία προβλέπεται να είναι έτοιμος το 2024, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός περιλαμβάνει πέντε πρατήρια.

    Τέλος με τη νέα μονάδα πολυπροπυλενίου ο όμιλος στοχεύει στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του και στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού προφίλ του διυλιστηρίου του. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2026, με ετήσια παραγωγή περί τις 100.000 τόνους.

    Mytilineos: Μετασχηματίζεται με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας

    Αν κάτι χαρακτηρίζει της MYTILINEOS είναι η δυνατότητά της να  διαβάζει νωρίς τις εξελίξεις  και να προσαρμόζει τη  στρατηγική της και παραμένοντας  μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία να γίνεται βιώσιμη και πράσινη.

    Πρώτη συνειδητοποίησε την ανάγκη να αναπτύσσεται  με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας και διαμόρφωσε δομή και στρατηγική που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG. Επενδύσεις σε ΑΠΕ, στο πράσινο αλουμίνιο, σε διαχείριση απορριμμάτων και εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και κατασκευή βιώσιμων έργων έχουν κάνει τον όμιλο να βρίσκεται στην αιχμή της ενεργειακής μετάβασης.

    Έτσι, η ΜΥTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που το 2020 δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά -30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της  δραστηριότητας.  Πλέον το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες.

    Στο Β’ εξάμηνο του 2022 , καταγράφεται για πρώτη φορά σημαντική αύξηση των επιδόσεων του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, η οποία αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς εξελίσσεται η ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων από το διεθνές χαρτοφυλάκιο του Τομέα.

    Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, με οδηγό τηνπλατφόρμα BOT (Build Operate & Transfer) πραγματοποίησε ρεκόρ κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα τα επόμενα έτη,ωφελούμενη σημαντικά από τo νέο ενεργειακό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί, με τη ζήτηση για «πράσινα» έργα να έχει ενισχυθεί σημαντικά.

    Το δυναμικό παραγωγής της Εταιρείας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών ανέρχεται στα 208 MW ενώ συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου Αιολικού Πάρκου ισχύος 43MW, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ωρίμανση του ελληνικού χαρτοφυλακίου (~0,64GW ανεμογεννητριών και ~1,5GW Φ/Β) εκ των οποίων 135MW Φ/Β, εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία. Επίσης, η Εταιρεία ανακοίνωσε συνεργασία με την Copenhagen Infrastructure Partners για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αφού πρώτα υπάρξει το αναγκαίο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

    ΔΕΗ: Προτεραιότητα οι ΑΠΕ

    Στόχος της ΔΕΗ, με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, είναι για το 2026 τα πράσινα  EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου των EBITDA από 17% σήμερα. Στρατηγική της ΔΕΗ με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε πέρσι με την αύξηση κεφαλαίο της,  είναι από μια εταιρεία παραγωγής θερμικής ενέργειας με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 6x να γίνει μια εταιρεία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 15.

    Παρότι εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, η απολιγνιτοποίηση καθυστερεί 1-2 χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας, συνεχίζει εντατικά τις επενδύσεις για την ενίσχυση του πράσινου προφίλ της εταιρείας.

    Ειδικότερα, στοχεύει το 2026 να φτάσει τα 600 εκ. Ευρώ πράσινα EBITDA με την υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ αυτόνομα αλλά και με την κοινοπραξία με τη RWE, για από κοινού επενδύσεις 2 δισ. Ευρώ, με την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος έως 2 GW. Η νέα κοινοπραξία θα συνεισφέρει  στο στόχο της εισηγμένης για συνολικά πράσινα EBITDA (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών) στο 40% των συνολικών το 2026, δηλαδή 600 εκ. Ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ολόκληρο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 5,3 δισ. την επόμενη τριετία, στοχεύει στο να κάνει την εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και να εδραιωθεί και εκτός Ελλάδος μέσω εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία και να έχει 8,1 πράσινα GW το 2026.

    Η υλοποίηση των πράσινων επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ αλλάζει τη μελλοντική επιχειρησιακή της αξία και την αποτίμησή της καθώς, όπως είχε δείξει η διοίκηση της εταιρείας στην τελευταία παρουσίαση των αποτελεσμάτων της,  αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ διαπραγματεύεται µε ένα προσδοκώμενο EV/EBITDA 2022 = 6, που αντιστοιχεί σε εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή ενέργειας μέσω Θερμικών μονάδων και αυτές ανήκουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στις ΑΠΕ έχουν EV/EBITDA στο 15.

    Helleniq Energy: Επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης 3,5-4 δισ. ευρώ

    Εως το 2030 η Helleniq Energy θα επενδύσει  3,5 με 4 δισ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος κατά την περίοδο αυτή.  Από τα κεφάλαια αυτά, πάνω από το 50% των επενδύσεων του ομίλου προορίζεται για τη «νέα ενέργεια», δηλαδή σε ενεργειακούς κλάδους που έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την κύρια δραστηριότητά του.

    Οι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ΑΠΕ (αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 1 GW το 2025- 2026 από 340 MW σήμερα και σε 2 GW το 2030) θα εκπληρωθούν νωρίτερα, με ανάπτυξη νέων μονάδων από τον όμιλο και εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και με επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν ως στρατηγικό εταίρο τη γερμανική RWE.

    Μέσω του μετασχηματισμού της με οδικό χάρτη το «Vision 2025» η Helleniq  στοχεύει να μεταορφωθεί από παραδοσιακό πετρελαϊκό όμιλο σε utility με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σταθερή ροή αποτελεσμάτων, πιο προβλέψιμη κερδοφορία και μικρότερη εξάρτηση από την «κυκλικότητα» των αγορών, που επηρεάζει έντονα τα περιθώρια του κλάδου διύλισης, της βασικής δραστηριότητας του ομίλου σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    Motor Oil (τηλεδιάσκεψη): Επενδύσεις 4 δισ. την επόμενη 7ετία-Τα 2,5 δισ. στη ενεργειακή μετάβαση

    MYTILINEOS: Νέο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, στο Ηνωμένο Βασίλειο



    ΣΧΟΛΙΑ