• Business

    Moody’s: Γιατί αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες – Θετικές οι προοπτικές για το σύστημα

    • NewsRoom


    Σε «θετικές» αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12-18 μήνες, μέσα σε ένα βελτιούμενο μεν, προβληματικό δε περιβάλλον λειτουργίας.

    Ο οίκος Moody’s εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη θετική δυναμική της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, η οποία αναμένεται να στηριχθεί στην ισχυρή ενίσχυση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

    Τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν σταδιακά από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από τους καλύτερους νόμους για την ανάκτηση δανείων”, σημειώνει ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου Moody’s.

    Ο οίκος εκτιμά, ωστόσο, ότι τα προβληματικά δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι τράπεζες θα πετύχουν πιθανότατα τους στόχους του SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 35% περίπου του συνόλου ως το τέλος του 2019.

    Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τράπεζες έχουν “άνεση” σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά επίπεδα με τον δείκτη CET1 για το σύνολο του κλάδου να διαμορφώνεται στο 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και το μεγάλο μέγεθος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs) συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτών των κεφαλαίων.

    Όπως σημειώνει, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών στον ELA μειώνεται και αναμένεται να μηδενιστεί στους ερχόμενους μήνες.

    Τέλος, όπως αναφέρει, οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οριακά κερδοφόρες έως και το 2019 καθώς τα κόστη πίστωσης και τα λειτουργικά κόστη παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια θα παραμείνουν υπό πίεση καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν την απομόχλευση και μειώνουν τους ισολογισμούς τους μέσω διαγραφών και πωλήσεων NPEs.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» που θα αρχίσει να «καίει» κεφάλαια τα ακίνητα για τις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πετιούνται» εκτός νόμου Κατσέλη χιλιάδες δανειολήπτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να καταργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ