• Business

    «Μοντέλο Σύρου» και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας – Δυο υποψήφιοι επενδυτές

    Ναυπηγεία Ελευσίνας


    Λύση παρόμοια με το Νεώριο Σύρου προωθείται για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει μια λύση στα πρότυπα της Σύρου, όντας πεπεισμένη πως είναι η καλύτερη δυνατή για τη διάσωση των πολύπαθων ναυπηγείων και την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Υπενθυμίζεται πως το μοντέλο εξυγίανσης που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Νεωρίου, αφορά στη γενναία ρύθμιση των υποχρεώσεων της επιχείρησης και την είσοδο νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο, με τη σύμφωνη της πλειονότητας των πιστωτών και του βασικού μετόχου που αποχωρεί.

    Αυτό το μοντέλο αποτυπώθηκε σε μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο της περιοχής με βάση το άρθρο 106 δ του πτωχευτικού κώδικα (πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση του Νεωρίου μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα).

    Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η αναδιάρθρωση των ναυπηγείων Ελευσίνας έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον δυο επενδυτικών σχημάτων, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχουν στην προσπάθεια με τα κεφάλαιά τους, αποφεύγουν ωστόσο να αποκαλύψουν τα ονόματά τους.

    Στο παρελθόν πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr η κυβέρνηση είχε προτείνει στην Onex κατά την περίοδο που διεκδικούσε το Νεώριο, να αποκτήσει πακέτο και την Ελευσίνα μιας και τα δυο ναυπηγεία ανήκουν στον όμιλο Ταβουλάρη. Ο υπεύθυνος της Onex, παρότι δεν ήταν εντελώς αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τελικά απέρριψε την πρόταση που ετέθη αιφνιδιαστικά στο τραπέζι.

    Στο μεταξύ, χθες, αντιπροσωπεία εργαζομένων των ναυπηγείων Ελευσίνας συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, προκειμένου να εκθέσουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση εδώ και οκτώ χρόνια. Να σημειωθεί πως τα ναυπηγεία παραμένουν ενεργά κυρίως χάρη στην ευεργετική συμφωνία του 2016 το με το Πολεμικό Ναυτικό για την αποπεράτωση δύο πυραυλάκατων.

    Για όσο διαρκεί το εν λόγω πρόγραμμα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει να καταβάλει το 70% του μισθού των εργαζομένων. Για την ιστορία, μεγαλύτερος πιστωτής της επιχείρησης είναι η Alpha Bank.

    Τέλος, όσον αφορά στο «μέτωπο» του Σκαραμαγκά, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί άλλου είδους λύση, μιας και η περίπτωση τους είναι τελείως διαφορετική τόσο από το Νεώριο Σύρου όσο και από την Ελευσίνα, κυρίως γιατί δεν υπάρχει η συναίνεση του νυν ιδιοκτήτη (Εσκαντάρ Σαφά). Σήμερα, αναμένεται να επιστραφεί στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) η δεξαμενή 5 του Σκαραμαγκά, προκειμένου στη συνέχεια να βγει προς πώληση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας συνομίλησε ο υφυπουργός Στ. Πιτσιόρλας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιτσιόρλας: «Μεγάλο στοίχημα» η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά

     



    ΣΧΟΛΙΑ