• Business

    Μόλις το 20% των ξενοδοχείων πόλης άνοιξε χθες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Λίγα, πολύ λίγα ήταν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που άνοιξαν και πάλι χθες.

    Στην Αθήνα για παράδειγμα υπολογίζεται ότι άνοιξαν γύρω στα 30 ξενοδοχεία, από τα 150 του κεντρικού τομέα. Στη Θεσσαλονίκη, το 40% των μονάδων 12μηνης λειτουργίας επανήλθε χθες στην κανονικότητα.

    Ωστόσο εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν ανοίξει τα μισά και περισσότερα από τα ξενοδοχεία πόλης.

    Και φυσικά το μεγάλο στοίχημα είναι το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων. Άνοιγμα που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της σεζόν, που αν πάνε καλά τα πράγματα μπορεί η Ελλάδα να έχει μπροστά της έναν πολύ καλά τουριστικά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

    Όμως χθες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος «το 80% των ξενοδοχείων πόλης παρέμεινε εκτός λειτουργίας. Θα ανοίξουμε σταδιακά. Πρέπει να προσαρμοστούμε  στα υγειονομικά  πρωτόκολλα. Εξάλλου κρατήσεις για τον Ιούνιο δεν υπάρχουν».

    «Τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για τον τουρισμό», λέει και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

    «Πάμε μέρα με τη μέρα. Η αγορά θα ανοίξει τον Ιούλιο», σημειώνει ο κ. Τάσιος.

    Η αλήθεια είναι ότι το άνοιγμα των μονάδων προχωρά, ανάλογα με το βαθμό ετοιμότητας των μονάδων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία δημοσιεύθηκαν μόλις το βράδυ της Κυριακής 31 Μαΐου.

    Με ένα  tweet του   ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος ενημέρωσε ότι  το Electra Hotel Athens θα ξεκινήσει και πάλι στις 5 Ιουνίου και το    Electra Palace Athens στις 10 Ιουνίου, ενώ προς το τέλος του μήνα θα ανοίξει και το Ηλέκτρα στη Θεσσαλονίκη.

    Προς το παρόν κίνηση δεν υπάρχει. Οι αφίξεις είναι ελάχιστες.

    Και όπως λέει γνωστός παράγοντας του Τουρισμού, οι κάτοικοι στα μικρά κυρίως νησιά των Κυκλάδων, δεν ξέρουν αν πρέπει να χαρούν βλέποντας και πάλι τουρίστες στο νησί τους ή να ανησυχήσουν…..Το περασμένο σαββατοκύριακο συνεχίζει, έφτασε ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών στη Φολέγανδρο και αμέσως έγινε το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού.

    Από πού ήρθαν, πότε ήρθαν, που μένουν, είναι καλά ή βήχουν;

    Διστακτικό ήταν λοιπόν το άνοιγμα των ξενοδοχείων πόλης….με τα ερωτήματα να παραμένουν πολλά.

    Πότε θα ανοίξουν οι βασικές (εκτός Γερμανίας) αγορές για την Ελλάδα. Θα έχουμε πτήσεις από Αμερική. Πόσες εταιρείες θα πετάνε; Πόσα αεροπλάνα θα σηκώσουν στον αέρα; Ποια θα είναι η συχνότητα των πτήσεων…

    Την ίδια ώρα μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως είναι η Grecotel,  ο όμιλος Μήτση, η Hotel Brain έχουν ανακοινώσει χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα των resort.

    Αλλά και η λίστα με τις 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα από 15 Ιουνίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιταλίας, η οποία έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στα άλλα κράτη –μέλη της ΕE από τα οποία ζητά να μην κλείσουν την πόρτα τους στους Ιταλούς τουρίστες.

    Και είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση  του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών κ.  Ντι Μάιο στο Facebook: «Δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες. Η Ιταλία απαιτεί σεβασμό. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας φέρεται σαν ένα νοσοκομείο λεπρών, τότε πρέπει να ξέρει ότι δεν θα το ανεχτούμε. Η υπομονή έχει ένα όριο».

    Πέρυσι η Ελλάδα δέχθηκε περισσότερα από 33 εκατομμύρια τουρίστες.

    Πιο συγκεκριμένα αεροπορικώς ήρθαν 4 εκατ Γερμανοί, 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί, 1,5 εκατ Γάλλοι και άλλοι τόσοι Ιταλοί, 1,15 εκατ Αμερικανοί, 570.000 Ρώσοι….

    Από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν» τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Και θα πρέπει να θυμηθούμε πως πέρυσι με διεθνείς πτήσεις προσγειώθηκαν στην Αθήνα 6,4 εκατ επιβάτες και 2,3εκατ στη Θεσσαλονίκη. Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου  έφτασαν 3,3 εκατ επιβάτες, στα Χανιά 1,1 εκατ, στη Ρόδο 2,3 εκατομμύρια τουρίστες και 1,2 εκατ στην Κω. Στην Κέρκυρα προσγειώθηκαν 1,5 εκατ τουρίστες, 857.000 στη Ζάκυνθο, 520.000 στην Σαντορίνη και 475.000 στη Μύκονο.



    ΣΧΟΛΙΑ