• Business

    Moderna: Μπαίνει ξανά στο «παιχνίδι» με νέα σημαντικά εμβόλια

    • Μαρία Βε
    Ο επικεφαλής της Moderna, δισεκατομμυριούχος Στεφάν Μπανσέλ

    Ο επικεφαλής της Moderna, δισεκατομμυριούχος Στεφάν Μπανσέλ


    Η φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, η οποία απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός από τα πιο δημοφιλή εμβόλια για την covid-19, διατείνεται τώρα ότι έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον κόσμο, καθώς τρία ακόμη εμβόλιά της, βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών και σύντομα θα διατεθούν στην αγορά.

    Το γεγονός αυτό, αναμένεται να τοποθετήσει την Moderna ξανά μεταξύ των “ισχυρών”, μετά από μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, καθώς ο πλανήτης δεν έχει πια τόσο πολύ ανάγκη τις προληπτικές θεραπείες  και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δει τη μετοχή της να υποχωρεί σχεδόν 45%, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμβόλιο κατά της covid.

    Στην πέμπτη ετήσια «Ημέρα Εμβολίων», μια εκδήλωση επενδυτών στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, που επικεντρώνεται ειδικά στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της Moderna, η φαρμακοβιομηχανία θα παρουσιάσει τα σχέδια για το μέλλον της.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εταιρεία θα παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες για τα νέα δεδομένα κλινικών δοκιμών που αφορούν τα τρία νέα εμβόλια.

    Σε τελικό στάδιο

    Αυτά περιλαμβάνουν ένα εμβόλιο κατά του νοροϊού, μια εξαιρετικά μεταδοτική μόλυνση στομάχου που προκαλεί εμετό και διάρροια (το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας).

    Ο ιός έχει ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους ετησίως και σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τη Moderna.

    Επίσης, σε τελικό στάδιο δοκιμών, βρίσκεται ένα εμβόλιο κατά του ιού Έπσταϊν-Μπαρ (Epstein-Barr), ενός από τους εννέα γνωστούς και πιο κοινούς τύπους ανθρώπινου ερπητοϊού, που μπορεί να προκαλέσει μεταδοτικές λοιμώξεις και σχετίζεται με ορισμένους καρκίνους.

    Μάλιστα, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ θα εμφανίσει έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Σημειώνεται ότι ο ιός της ανεμευλογιάς-έρπης ζωστήρ, προκαλεί τόσο ανεμοβλογιά όσο και έρπητα ζωστήρα με εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα και μοιάζουν με φουσκάλες.

    Το 2022, μια μεγάλη μελέτη ανέφερε τον συγκεκριμένο ιό ως την κύρια αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, με μια πρόσφατη λοίμωξη να προκαλεί 32 φορές αύξηση στον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

    Το τελευταίο εμβόλιο στις δοκιμές τρίτης φάσης είναι το εμβόλιο της εταιρείας κατά της γρίπης.

    Εμβόλια «επόμενης γενιάς»

    Μεταξύ άλλων εμβολίων, σε τελικό στάδιο ανάπτυξης είναι και ένα εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος αναμένεται να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ τον Μάιο.

    Ο RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών.

    Το χαρτοφυλάκιο της moderna περιλαμβάνει επίσης μια νέα και βελτιωμένη έκδοση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

    Η εταιρεία ανέφερε την Τρίτη ότι το εμβόλιο «επόμενης γενιάς» κατά της Covid, σε μια κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου, έδωσε ισχυρότερη ανοσολογική απάντηση κατά του ιού, από το εμβόλιο που διατίθεται σήμερα στην αγορά.

    Η Moderna θα παρουσιάσει επίσης δεδομένα για άλλα 5 εμβόλια που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου, ενώ αναφέρει ότι αναμένει να δημοσιεύσει πληροφορίες για δύο από αυτά φέτος, συμπεριλαμβανομένου του συνδυαστικού εμβολίου κατά Covid και γρίπης, αλλά και ενός εμβολίου κατά του ιού έρπητα με την ονομασία CMV.

    O κυτταρομεγαλοϊός ή μεγαλοκυτταροϊός (CMV) ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών και είναι γνωστός και ως ανθρώπινος ερπητοϊός τύπου 5 (HHV-5).

    Είναι ένας πολύ διαδεδομένος ιός και εκτιμάται ότι, ανάλογα με την περιοχή, το 40 έως 100% του πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί.

    Χρηματοδότηση από την Blackstone

    Την ίδια στιγμή, η Moderna δηλώνει ότι πρόσφατα σύναψε συμφωνία χρηματοδότησης με την Blackstone Life Sciences, ένα τμήμα ιδιωτικών κεφαλαίων της Blackstone Group.

    Ο κολοσσός εναλλακτικών επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της Moderna για τη γρίπη, με έως και 750 εκατομμύρια δολάρια.

    «Με πέντε εμβόλια στη Φάση 3 και άλλα τρία να κινούνται προς τα εκεί, έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο για την αντιμετώπιση σημαντικών ιατρικών αναγκών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel.

    Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδώσει το νέο σχέδιο της Moderna.

    Η ίδια η εταιρεία, κατά την ανακοίνωση των κερδών του γ’ τριμήνου τον Νοέμβριο, ανέφερε ότι αναμένει τα έσοδα να μειωθούν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, προτού αυξηθούν το 2025.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 2,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ είδε τα έσοδα από το εμβόλιο κατά της Covid να μειώνονται κατά 43%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

    Για αυτή την πτώση, ευθύνονταν κυρίως ο χαμηλότερος όγκος εμβολίων, ωστόσο, αντισταθμίστηκε εν μέρει από την υψηλότερη μέση τιμή πώλησης του εμβολίου.

    Σύμφωνα με την Moderna, οι απώλειες αναμένεται να εξισορροπηθούν από το 2026 και μετά, καθώς τα νέα εμβόλια θα έχουν τοποθετήσει ξανά την εταιρεία, σε μια θέση ισχύος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Moderna: Κέρδη-έκπληξη στα $217 εκατ. το δ’ τρίμηνο – Τι σχεδιάζει για το 2024

    Moderna: Άνοιγμα στην αγορά της Κίνας με επένδυση 1 δισ. δολαρίων

    Καρκίνος κάτω των 50 ετών – Η περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον



    ΣΧΟΛΙΑ