• Business

    Η M+M φέρνει φυσικό αέριο από αγωγό και αλλάζει τα δεδομένα

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ετών 66. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.


    Νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου δημιουργεί η κίνηση της M+M (συμφερόντων Motor Oil και Μυτιληναίου) να εισαγάγει για πρώτη φορά, ήδη από την 1η Ιουνίου, φυσικό αέριο από αγωγό μέσω Βουλγαρίας. Αν και επισήμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το deal αυτό, η αγορά «βουίζει» και θεωρείται δεδομένο πως αυτό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με την M+M να εισάγει καθημερινά μικρές ποσότητες φυσικού αερίου από τη βόρεια διασύνδεση στο Σιδηρόκαστρο. Πρόκειται για τις πρώτες παραλαβές φυσικού αερίου από αγωγό, στις οποίες προχωρά ιδιώτης προμηθευτής.

    Βέβαια, θεωρητικά τέτοιες εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές (πέρα από την κρατική ΔΕΠΑ) θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, όμως πάντα υπήρχε ένα εμπόδιο: η μη υπογραφή της απαραίτητης συμφωνίας διαχείρισης της συνοριακής σύνδεσης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz. Μία συμφωνία που ακόμα δεν έχει υπογραφεί, ωστόσο εκτιμάται ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει «πάτημα» για να αρνείται τη μεταφορά αερίου που έχει φτάσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από τη στιγμή που και η κρατική ΔΕΠΑ παραλαμβάνει αέριο με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να υπάρχει η σχετική συμφωνία.

    Τι σημαίνει όμως πρακτικά η εξέλιξη αυτή για τη χώρα μας; Σε πρώτη φάση, αναμένεται να αποτελέσει «μοχλό» πίεσης προς τη ΔΕΣΦΑ και την Bulgartransgaz για να υπογράψουν επιτέλους τη συμφωνία διαχείρισης της διασύνδεσης. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, με θετικές συνέπειες τόσο στις βιομηχανίες, όσο και στους μικρούς οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, καθώς είναι επόμενο ο αυξημένος ανταγωνισμός να φέρει μειώσεις στα τιμολόγια, καθώς οι πάροχοι θα διεκδικούν ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/angelikousis-ikonomou-fragkou-pii-ine-40-pio-ischiri-efoplistes/51421



    ΣΧΟΛΙΑ