• Business

    Μυτιληναίος: Ευπρόσδεκτο το CRMA αλλά ακόμα χρειάζονται πολύ περισσότερα

    • ESG Team
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Ευπρόσδεκτο το CRMA αλλά ακόμα χρειάζονται πολύ περισσότερα, λέει η βιομηχανία και υπέρμαχοι της “πράσινης” μετάβασης

    Αν και οι στόχοι του νέου νόμου της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες έγιναν δεκτοί από τη βιομηχανία, οι παράγοντες στον τομέα των ορυχείων και μετάλλων επεσήμαναν επίσης τις αδυναμίες που σχετίζονται με το ευρύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της ΕΕ.

    Το CRMA, στα χαρτιά, παρουσιάζει φιλόδοξους στόχους για την εγχώρια εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση στρατηγικών πρώτων υλών, δήλωσε πηγή από τη βιομηχανία αλουμινίου. «Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή των στόχων της CRMA για την τόνωση των επενδύσεων σε αυτές τις πρώτες ύλες παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη», πρόσθεσε στη συνέχεια.

    «Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης πρόκλησης εφοδιασμού μετάλλων της Ευρώπης», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Eurometaux, μιας εμπορικής ένωσης. «Πρέπει τώρα να είναι η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης αλλαγής πολιτικής για να προωθηθούν πραγματικά οι επενδύσεις της ΕΕ», είπε.

    Πηγές του κλάδου επισημαίνουν ιδιαίτερα το υψηλό ενεργειακό και ρυθμιστικό κόστος που αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που εξαρτώνται από την επεξεργασία πρώτων υλών, λέγοντας ότι τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    Τα ρυθμιστικά εμπόδια που επικαλείται μια ανώτερη πηγή στη βιομηχανία αλουμινίου περιλαμβάνουν το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) και τον Μηχανισμό Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM), οι οποίοι «προσθέτουν αστρονομικό κόστος» στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

    Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν βιώσει μια έκρηξη σε επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την αλυσίδα αξίας καθαρής τεχνολογίας χάρη στον νόμο μείωσης του πληθωρισμού που εγκρίθηκε το 2022, επεσήμανε η πηγή, αναφερόμενη σε πρόσφατο σημείωμα της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs για το θέμα.

    Για την Euromines, μια εμπορική ένωση, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι επίσης αποτέλεσμα «χρόνων παραμέλησης» για την εγχώρια βιομηχανία εξόρυξης της Ευρώπης, καθώς φθηνά υλικά αποστέλλονταν δωρεάν στην ΕΕ από χώρες με χαμηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

    «Η πράσινη μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει από το ορυχείο», δήλωσε ο Rolf Kuby, γενικός διευθυντής της Euromines. «Σε τελική ανάλυση, τα ηλιακά πάνελ ή οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει μόνο να παράγουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια – πρέπει να είναι κατασκευασμένα από πράσινες πρώτες ύλες καταρχήν».

    «Η ΕΕ πρέπει να επανέλθει στον χάρτη εξόρυξης και η άδεια για νέα εξόρυξη που βασίζεται σε ESG πρέπει να εξορθολογιστεί και τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν για να παραδώσουν νέα ορυχεία», είπε ο Kuby στο Euractiv.

    Διαβάστε επίσης:

    Temu: Η κινεζική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου επελαύνει στις ΗΠΑ

    Ρέντη: Δεκάδες γονείς έξω από το Μεταγωγών – Έκλεισαν την Πέτρου Ράλλη

    Αράχωβα: Γιατί ελέγχεται ο ιδιοκτήτης του σκύλου που κακοποιήθηκε



    ΣΧΟΛΙΑ