• Business

    Μυτιληναίος: To μεγάλο μυστικό του επιχειρηματία. Τι πέτυχε το α’ εξάμηνο

    Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Τη θετική της σύσταση για τη μετοχή της Μυτιληναίος διατηρεί η Beta Χρηματιστηριακή, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η επιχείρηση κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του έτους απρόσμενα θετικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας την καλύτερη συνδυαστική επίδοση σε τζίρο, λειτουργική και καθαρή κερδοφορία μεταξύ όλων των εταιρειών του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Το μεγαλύτερο άλμα αφορά στην κερδοφορία μετά από φόρους, όπου η Μυτιληναίος καταγράφει άνοδο 548,5%, στα 80,654 εκατομμύρια ευρώ, από 12,437 εκατομμύρια ευρώ το 2016. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πίσω από την εκτίναξη της Βιοχάλκο, που από 828.000 καθαρά κέρδη το 2016 έφτασε στα 24,070 εκατομμύρια ευρώ φέτος στο εξάμηνο.

    Στην λειτουργική κερδοφορία EBITDA, η εταιρεία βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση με άνοδο 54,5%, από τα 100,942 εκατομμύρια ευρώ στα 156,004 εκατομμύρια ευρώ, πίσω μόνο από τον ΟΛΠ, για τον οποίο η άνοδος έφτασε το 77,1%.

    Τέλος, σε επίπεδο τζίρου τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν η Μότορ Όιλ με 40,9% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 40,9% ενώ η Μυτιληναίος βρίσκεται στην τρίτη θέση του FTSE Large Cap με άνοδο 27,6% του τζίρου, από τα 635,750 εκατ. ευρώ στα 811,419 εκατ. ευρώ.

    Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακής, νικητής κλάδος “ήταν ο κλάδος συμμετοχών ο οποίος εμφανίζει αύξηση +38% με κυριότερες θετικές επιδράσεις λόγω ειδικού βάρους από τον όμιλο Μυτιληναίου (+54%) και την Βιοχάλκο (+44%)”, ενώ η Μυτιληναίος διακρίνεται επίσης μεταξύ των εταιρειών που εξέπληξαν την αγορά εμφανίζοντας μεγέθη μεγαλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Όσον αφορά στους πιο “ανεβασμένους” κλάδους, η Beta Χρηματιστηριακή επισημαίνει πως εάν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των διυλιστηρίων τα οποία διανύουν την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους από πλευράς περιθωρίων και εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς, τότε οι υπόλοιπες εταιρείες θα εμφάνιζαν αρνητικό πρόσημο στα λειτουργικά αποτελέσματα -1,5%. Από τους υπόλοιπους κλάδους ξεχωρίζει ο κλάδος των συμμετοχών (λόγω Μυτιληναίου και Βιοχάλκο).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Πως η τράπεζα μπήκε στο κλαμπ των ισχυρών του διεθνούς εμπορίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σκληρό πόκερ» για το Νεώριο – Στο «παιχνίδι» και η Cosco

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνικό: Δεν θέλουν το Mall οι αρχαιολόγοι – Ελιγμός η μείωση των στρεμμάτων για αρχαιολογικό χώρο



    ΣΧΟΛΙΑ