• Business

    Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Κοπελούζος στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη- Κοβατσέφσκι

    • Contributor

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Στάσσης, Δημήτρης Κοπελούζος


    Η επένδυση της εταιρείας «Μυτιληναίος» στη Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, που εκδόθηκε πριν από λίγο, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν τα κοινά έργα που υλοποιούνται με σκοπό τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση, και στη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίστηκε ότι «τα τελευταία χρόνια μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, η «Μυτιληναίος», η οποία είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία, επιδεικνύει ενδιαφέρον για την κατασκευή σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στα Σκόπια, ο οποίος θα παράγει και θερμική ενέργεια, καθώς και για ένα από τα στρατηγικά έργα της Βόρειας Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα, την κατασκευή δηλαδή του υδροηλεκτρικού σταθμού αντλιοταμίευσης, «Chebren» στον ποταμό Crna Reka, για το οποίο έχει καταθέσει προσφορά η ελληνική εταιρεία ΔΕΗ ΑΕ, όπως και μερικές άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες»

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια δήλωσή του, είχε τονίσει ότι: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς. Και πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον, η πραγματοποίηση επενδύσεων ελληνικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία ώστε να συνδέσουμε τις υποδομές μας με τέτοιο τρόπο, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των ενεργειακών δεσμών μεταξύ των χωρών μας.

    Ενώ και ο κ. Κοβατσέφσκι, στην ανάλογη τοποθέτησή του μπροστά στις κάμερες, είχε υπογραμμίσει πως οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από Έλληνες επενδυτές. Και ότι είναι σε στάδιο προετοιμασίας επενδύσεις αξίας 1 δισεκατομμυρίου στον τομέα της ενέργειας.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Και επανέλαβε το ενδιαφέρον της Σκοπιανής πλευράς να συμμετάσχει στο project για τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

    Ο τερματικός σταθμός υλοποιείται από κοινοπραξία που συμμετέχει ο Όμιλος του Δημήτρη και του Χρήστου Κοπελούζου.



    ΣΧΟΛΙΑ