• Business

    Φεύγει “μπροστά” ο όμιλος Μυτιληναίου με μια κίνηση έκπληξη

    • Contributor
    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής όμιλος Μυτιληναίος.


    Στο νέο πρόγραμμα μείωσης του κόστους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του Αλουμινίου της Ελλάδος το οποίο ονομάστηκε “Excellence”, αναφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση του ομίλου που διοικεί στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

    “Ο όμιλος Μυτιληναίου έχει καταφέρει το κόστος αλουμινίου το 2016 να είναι χαμηλότερο από το 2005 όταν αγόρασε την ΑτΕ. Γεγονός που έχει γίνει πραγματικότητα όχι μόνο με ευχολόγια αλλά και με ένα σύνολο επενδύσεων που φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

    Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως λόγω της κατάστασης της αγοράς αναμένεται μια μείωση στα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται ανάκαμψη της κερδοφορίας του Αλουμινίου εξαιτίας του “Excellence” και των τιμών Φυσικού Αερίου.

    Σημειώνεται πως το πρόγραμμα “Excellence” που ολοκληρώνεται το 2016 θα μειώσει κατά επιπλέον 70 εκ. δολάρια το κόστος παραγωγής. Η Αλουμίνιον για αντιμετωπίσει τους αστάθμητους παράγοντες στις αγορές των εμπορευμάτων είχε ήδη χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα “Μέλλον” το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013.

    Το πρόγραμμα “Excellence” εκτός από τη μείωση στα κόστη προμήθειας πρώτων υλών, προβλέπει τη δημιουργία αποθηκών για την καλύτερη διαχείριση του stock, και την βελτίωση των logistics. Το Αλουμίνιον από τη μείωση του ναύλου για την προμήθεια βωξίτη από τη Βραζιλία θα ωφεληθεί κατά 3 εκ. δολάρια.

    Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει το πιο ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής στην Ευρώπη και ανήκει στο 25% των πιο οικονομικών βιομηχανιών αλουμινίου σε ολόκληρο τον κόσμο, με κόστος μικρότερο και από την Aluminium of Bahrein.

    Για την Protergia, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο, λόγω των εγχώριων αλλά και διεθνών εξελίξεων στην αγορά του ηλεκτρισμού σημειώνοντας πως στόχος της Protergia είναι να αποκτήσει ένα μερίδιο της τάξης του 5% την επόμενη διετία.

    Όσον αφορά τη ΜΕΤΚΑ, η εταιρεία μαζί με την EGN, ανέλαβε ένα έργο 57MW για την κατασκευή φωτοβολταϊκού στο Πουέρτο Ρίκο, μετά την ανάληψη νέου έργου στην Γκάνα. Η ΜΕΤΚΑ πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ΕΓΝΑΤΙΑ που έχει ως αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών.



    ΣΧΟΛΙΑ