• Business

    MIG: ΥΓΕΙΑ και VIVARTIA στήριξαν τον όμιλο στο εννεάμηνο

    MIG: Η ΕΓΣ ενέκρινε τη συναλλαγή με το μέτοχο μειοψηφίας της θυγατρικής Robne Kuće Beograd


    Οι όμιλοι ΥΓΕΙΑ και VIVARTIA στήριξαν με τα αυξημένα λειτουργικά τους κέρδη EBITDA τον όμιλο MIG στο εννεάμηνο, εμφανίζοντας βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και αποδοτικότητας.

    Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών ανήλθαν στα €138,7εκ έναντι €136,8εκ το εννεάμηνο 2015. Παράλληλα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA του Ομίλου (περιλαμβανομένων των εταιριών holding και των μη επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων) ανήλθαν σε €113,7εκ έναντι €125,7εκ το εννεάμηνο 2015.

    Τα εν λόγω αποτελέσματα για το εννεάμηνο 2016 επιβαρύνθηκαν με ποσό €14,5εκ  (€13,7εκ για τον όμιλο VIVARTIA και €0,9εκ για τη SINGULARLOGIC) από τη διενέργεια έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του εν λόγω ομίλου.

    Οι συνεχιζόμενες ενέργειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και εξορθολογισμού του κόστους συνέβαλαν στη διεύρυνση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών στο 16,3% έναντι 15,6% το Εννεάμηνο 2015. Η ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου επιβεβαιώνει τη συνέχιση της θετικής πορείας του Ομίλου εν μέσω συνθηκών επιδεινούμενης ρευστότητας της αγοράς, λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

    Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου το Εννεάμηνο 2016 ανήλθαν στα €848,4εκ, καταγράφοντας μείωση 3% έναντι του Εννεαμήνου 2015. Η μείωση οφείλεται στις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους δραστηριότητας των θυγατρικών του Ομίλου (ενδεικτικά αναφέρονται οι αρνητικές επιπτώσεις από τη διακοπή εργασιών της αλυσίδας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών), απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελληνική οικονομία.

    Mig-9mino

    Τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA, περιλαμβανομένων των εταιριών συμμετοχών και
    οι στρατηγικής σημασίας θυγατρικές του Ομίλου MIG επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της θετικής πορείας τους, παρά τις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους δραστηριότητας τους.

    Όμιλος ATTICA: οι ενοποιημένες πωλήσεις για το Εννεάμηνο 2016 ανήλθαν στα €216,0εκ (μείωση 3% έναντι του Εννεαμήνου 2015) ενώ τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €62,3εκ (έναντι €72,9εκ το Εννεάμηνο 2015). Οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων του Εννεαμήνου 2016 σχετίζονται με τον αντίκτυπο των προσφυγικών ροών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς και με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Η διοίκηση συνεχίζει να επεξεργάζεται σχέδια ενίσχυσης του κύκλου εργασιών με νέους συνδυασμούς δρομολογίων και περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου. Ειδικότερα, στα άμεσα σχέδια της διοίκησης είναι η ενίσχυση της νεοσυσταθείσας εταιρίας Africa Morocco Links (AML), με σκοπό την επέκταση της δραστηριότητας της σε νέες γραμμές μεταξύ Μαρόκου και Ηπειρωτικής Ευρώπης.

    Όμιλος VIVARTIA: εξαιρουμένης της επιβάρυνσης ποσού €13,7εκ από τη διενέργεια έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν 16% έναντι του Εννεαμήνου 2015 στα €48,7εκ. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στη συνεχιζόμενη αποτελεσματική διαχείριση του κόστους, όπως αυτή απεικονίζεται στη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους EBITDA κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Εννεαμήνου 2015, στο 11,1%. Περιλαμβανομένης της έκτακτης απομείωσης, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα €35,1εκ έναντι €42εκ το Εννεάμηνο 2015.Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά από τη διακοπή λειτουργίας της αλυσίδας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και την εν γένει μείωση της καταναλωτικής δαπάνης τωννοικοκυριών, οι εταιρίες του ομίλου Vivartia διατήρησαν την ηγετική τους θέση στους κύριους τομείς δραστηριότητας, τόσο στην αγορά του φρέσκου γάλακτος (μερίδιο αγοράς 33,2% το Εννεάμηνο 2016) όσο και στην αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών (μερίδιο αγοράς 62,8% το Εννεάμηνο 2016). Η Vivartia παραμένει ηγέτιδα εταιρία τόσο στη συνολική αγορά γάλακτος στην Ελλάδα (μερίδιο αγοράς 27,8% το Εννεάμηνο 2016) όσο και στον κλάδο εστίασης με παρουσία 480 σημείων στη χώρα.

    Όμιλος ΥΓΕΙΑ: το κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων είναι η σημαντική
    ενίσχυση των κερδών EBITDA (αύξηση 47% έναντι του Εννεαμήνου 2015, στα €21,6εκ). Η αύξηση των πωλήσεων (1% έναντι του Εννεαμήνου 2015) σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βελτίωση της αποδοτικότητας συνέβαλαν στη διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,9%. Στις πωλήσεις και τα αποτελέσματα EBITDA περιλαμβάνεται η επιβάρυνση λόγω της υποχρέωσης εφαρμογής των μηχανισμών αυτόματης επιστροφής και εκπτώσεων (claw back και rebate) στον κλάδο υγείας, οι οποίοι ισχύουν από την 01.01.2013 έως την 31.12.2018.

    Όμιλος SingularLogic: εξαιρουμένης της επιβάρυνσης ποσού €0,9εκ από τη διενέργεια έκτακτης απομείωσης στα υπόλοιπα απαιτήσεων από τον όμιλο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA του Εννεαμήνου 2016 διαμορφώθηκαν στα €3,6 εκατ., παρουσιάζοντας κάμψη 19% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2015. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του 2015 είχαν ενισχυθεί από την ανάληψη των έργων των Βουλευτικών Εκλογών του Ιανουαρίου 2015, του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 και των Βουλευτικών Εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Εξαιρουμένων των προαναφερθέντων έργων, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα παρουσίασαν οριακή μείωση 2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2015. Το περιθώριο επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας παραμένει σε αυξητική τάση, τόσο λόγω της βελτίωσης τουμίγματος πωλήσεων προς λύσεις πληροφορικής που βασίζονται σε “ιδιοπαραγόμενο ” λογισμικό, όσο και της συνεχιζόμενης βελτιστοποίησης της δομής κόστους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων 23 εκατ. ευρώ στο γ΄τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Damian Cope: Ισχυρά αποτελέσματα για τον ΟΠΑΠ στο γ’ τρίμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ζημίες 98,9 εκατ. δολ. για έξι εφοπλιστές στο τρίτο τρίμηνο του 2016



    ΣΧΟΛΙΑ