• Business

    Microsoft: Στο Κογκρέσο ο πρόεδρος Σμιθ θα λογοδοτήσει για την κυβερνοασφάλεια

    • Bloomberg
    Μπραντ Σμιθ, Πρόεδρος Microsoft

    Μπραντ Σμιθ, Πρόεδρος Microsoft


    Τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ κάλεσε η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, προκειμένου να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που ο τεχνολογικός κολοσσός ανταποκρίνεται σε περίπτωση που παραβιαστεί από χάκερ ένας λογαριασμός e-mail Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου.

    Σε επιστολή του, ο ανώτατος Ρεπουμπλικανός και Δημοκρατικός εκπρόσωπος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής ζήτησε από τον Σμιθ να παρουσιαστεί σε ακρόαση στις 22 Μαΐου με επίκεντρο τις ελλείψεις της εταιρείας στον κυβερνοχώρο και τις επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια.

    Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια ομοσπονδιακή έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο, η οποία αναφέρει παραβίαση των mailboxes 22 οργανισμών και περισσότερων από 500 ατόμων σε όλο τον κόσμο, από μια ομάδα που «εκτιμάται ότι συνδέεται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ασχολείται με την κατασκοπεία».

    Σύμφωνα με την έκθεση, ανάμεσα σε αυτούς τους λογαριασμούς που παραβιάστηκαν, βρίσκονταν και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τα οποία εργάζονταν σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Μεταξύ αυτών ήταν η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Ρ. Νίκολας Μπερνς και ο εκπρόσωπος Ντον Μπέικον, Ρεπουμπλικανός στη Νεμπράσκα στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών.

    Ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας Μαρκ Γκριν από το Τενεσί και ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον από το Μισισιπή, δήλωσαν ικανοποίηση από τις πρόσφατες δεσμεύσεις της Microsoft να βελτιώσει τις πρακτικές της στον κυβερνοχώρο.

    Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με «το accountability (λογοδοσία) και την έλλειψη εποπτείας».

    «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Microsoft, η οποία κατέχει σχεδόν το 85% του μεριδίου αγοράς στο κυβερνητικό productivity software, να έχει το ίδιο επίπεδο λογοδοσίας με τους υπόλοιπους προμηθευτές της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι.

    Από πλευράς της η Microsoft σημείωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Επιτροπή, ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν ο Σμιθ θα εμφανιστεί τελικά στις 22 Μαΐου.

    «Δεσμευόμαστε πάντα να παρέχουμε στο Κογκρέσο σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια του έθνους, και ανυπομονούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της καλύτερης στιγμής και του καλύτερου τρόπου, προκειμένου αυτό να γίνεται πραγματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Microsoft.

    Διαβάστε επίσης: 



    ΣΧΟΛΙΑ