• Business

    Μιχάλης Τσαμάζ: Πώς ο ΟΤΕ θα γίνει ένας βιώσιμος digital provider με ειδικό βάρος για τη χώρα- Δημιουργεί ψηφιακή κουλτούρα

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ


    Με στρατηγική, επενδύσεις και το όραμα ο ΟΤΕ να γίνει ένας βιώσιμος digital provider με ειδικό βάρος για τη χώρα,  ο ΟΤΕ ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στο ρόλο του για την ψηφιακή μετάβαση και τις υπηρεσίες στον καταναλωτή.

    Συνεχίζει τις επενδύσεις για την αύξηση των συνδρομητών FTTH και την ενίσχυση του δικτύου 5G, το οποίο έως τα τέλη του έτους θα καλύπτει το 100% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το 80% πανελλαδικά. Αναπτύσσει νέες δραστηριότητες, εμπλουτίζει το περιεχόμενο της Cosmote Tv αναπτύσσει τον τομέα ICT, και αυξάνει τις άμυνές του για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

    Τη δύναμη του ΟΤΕ να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις και να συνεχίζει τη στρατηγική του ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τόσο στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση όσο και  μιλώντας στους εργαζόμενους του Οργανισμού στο πλαίσιο του πρώτου CEO Business Talk.

     Με την αισιοδοξία που δημιουργούν οι καλές επιδόσεις του ομίλου, σε όλες τις δραστηριότητές του, από τα studio της Cosmote TV και μέσω live streaming ευχαρίστησε τους εργαζομένους για τις επιδόσεις του ΟΤΕ καθώς, όπως ανέφερε, «είμαστε πρώτοι σε όλες τις αγορές που έχουμε παρουσία».

    Οδηγό για την εταιρεία αποτελούν τρεις λέξεις- κλειδιά: βιωσιμότητα, ψηφιοποίηση, πελάτες, ο ΟΤΕ  συνεχίζει τις επενδύσεις του σε όλα τα επίπεδα που έχει ανακοινώσει, όχι μόνο σε  δίκτυα και σε τεχνολογία αλλά και στη δημιουργία ψηφιακής κουλτούρας και παρέχοντας ένα σύνολο υπηρεσιών.

    Χωρίς εφησυχασμούς αλλά σε συνεχή επαγρύπνηση, ο  ΟΤΕ επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες μετά την επιτυχημένη πορεία των Box και Cosmote Insurance.  Σύντομα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας υπηρεσίας, Cosmote Payments, ενώ για η COSMOTE TV  θα συνεχίζει να εμπλουτίζει το περιεχόμενό της.

    Προκλήσεις και ανταγωνισμός

    Ταυτόχρονα όμως, η σημερινή εποχή  δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις, καθώς στις συνέπειες του πολέμου είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Στη συγκυρία αυτή ο  ΟΤΕ, τόνισε ο κ. Τσαμάζ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος και πιο αποτελεσματικός και όπου μπορεί να λειτουργεί με νοοτροπία start up.

    Σχετικά με  την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, ο επικεφαλής του Ομίλου αποκάλυψε πως ο ΟΤΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με παρόχους ενέργειας με στόχο να κλείσουν συμφωνίες σε τιμές πιο χαμηλές από τις ήδη ανταγωνιστικές που έχουν εξασφαλιστεί, καθώς η εταιρεία είχε έγκαιρα λάβει τα μέτρα της.

     Όπως όλες οι επιχειρήσεις ο ΟΤΕ έχει επιβαρυνθεί από το αυξημένο ενεργειακό κόστος καθώς είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στη χώρα, με ετήσια κατανάλωση 460 GW. Από εκεί που πληρώναμε 55 ευρώ τη MW προ διετίας, οι τιμές είχαν κάποια ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως οι συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο ΟΤΕ για το κόστος ενέργειας είναι από τις καλύτερες στον όμιλο της DT και καταβάλλεται προσπάθεια οι νέες να είναι ακόμη καλύτερες.

    Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη σημερινή συγκυρία είναι και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα αυξημένα τα κόστη σε hardware και σε software που έχουν επιβαρύνει όλες τις γραμμές λειτουργίας.

    “Μακάρι να επενδύσουν και άλλοι”

    Όφελος για όλους θα είναι να πετύχει η χώρα την ψηφιακή της μετάβαση τo γρηγορότερο δυνατό, αναπτύσσοντας όσο πιο γρήγορα γίνεται το δίκτυο οπτικών ινών παντού.

    Στο πλαίσιο αυτό κ. Τσαμάζ τονίζει “Κάθε ανταγωνιστής είναι ευπρόσδεκτος. Το θεωρώ πολύ θετικό και δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Εμείς είμαστε αυτοί που χτίζουμε τις οπτικές ίνες. Ο πρώτος πελάτης για το δίκτυο θα είναι η λιανική μας. Μακάρι να επενδύσουν και άλλοι σε αυτούς τους τομείς για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Εμείς ανταγωνιζόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας και κοιτάμε να έχουμε το καλύτερο επίπεδο στις υπηρεσίες που προσφέρουμε”.

    Όσον αφορά το 2022 ο ΟΤΕ σκοπεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, του δικτύου 5G και των έργων ICT. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στις ψηφιακές υποδομές της Ελλάδας και να συμβάλουμε καταλυτικά για το χτίσιμο της Ελλάδας 2.0»,είχε πει ο κ. Τσαμάζ κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση προσθέτοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο όμιλος κεφαλαιοποίησε τις επενδύσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Έχοντας επενδύσει την περασμένη δεκαετία στο μετασχηματισμό του Ομίλου σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις, ο ΟΤΕ είναι σήμερα πιο έτοιμος από ποτέ για να απαντήσει στις νέες προκλήσεις, και να παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης».

     Όπως είπε στο τέλος του 2021 ο όμιλος είχε δώσει πρόσβαση σε FTTH σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις και σκοπεύει να φτάσει το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027.

    Για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών ο ΟΤΕ έχει δεσμεύσει   σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσειςτου σε πάνω από 3 δισ. ευρώ για την εξαετία. “Οι επενδύσεις αυτές είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας” όπως έχει πει ο  κ. Τσαμάζ.



    ΣΧΟΛΙΑ