• Business

    Μιχάλης Στασινόπουλος-Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Φτιάξτε την αγορά ενέργειας και τα εργαλεία για την ενεργειακή μετάβαση

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, TITAN, Μιχάλης Στασινόπουλου Viohalco


    Έμφαση στη σημασία του ρόλου της κυβέρνησης στην κρίσιμη και πρωτόγνωρη σημερινή ενεργειακή κρίση έδωσαν οι θεσμικοί φορείς της βιομηχανίας κατά τη σύσκεψη που είχαν χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, για την αντιμετώπιση του υωηλού ενεργειακού κόστους τόσο σε άμεσο όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε τη διάθεση στήριξης της κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις και υπομνήματα από τη βιομηχανία για να προωθηθούν λύσεις.

    Όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της ενεργειακής αγοράς άμεσα και πολύ γρήγορα να γίνουν όλα όσα χρειάζεται για να μπορέσει η βιομηχανία να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα και μόνιμα πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα. Σημειώθηκε ότι ο κίνδυνος για την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα είναι πολύ μεγαλύτερος από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης και γι αυτό πρέπει να γίνουν πολλά πάρα πολύ γρήγορα από την κυβέρνηση.

    Επισημάνθηκε ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά έχει προβλήματα που οδηγούν σε υψηλό ενεργειακό κόστος, τα οποία ήταν έντονα και πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Ελλάδα δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγάλες κρατικές ενισχύσεις όπως κάνουν άλλες χώρες.

    Επιτακτική είναι η παρέμβαση του κράτους στην αγορά ενέργειας

    Συμμετείχαν στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και ακόμη 7 βιομηχανικών συνδέσμων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική βιομηχανία με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας, πόσο αναγκαία και επιτακτική είναι η παρέμβαση του κράτους στην αγορά ενέργειας. Η συζήτηση κινήθηκε σε δύο επίπεδα: Πρώτον πώς γίνεται να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του απόλυτου εκτροχιασμού των τιμών λόγω συγκυρίας και δεύτερον ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε η βιομηχανία να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα και αν διατηρήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε από  τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα (μέσω τηλεδιάσκεψης) και Επικρατείας – αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσου και έλαβε μέρος και η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κυρία Θωμαϊς Ευτυχίδου. Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να δώσει πρόσβαση στη βιομηχανία στη  φθηνή πράσινη ενέργεια, (net metering, διασυνδέσεις, διμερή συμβόλαια, κλπλ), δίνοντάς της τη δυνατότητα να επενδύσει η ίδια σε αυτή.

    Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος,   μίλησε για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και για την ανάγκη στη δύσκολη αυτή συγκυρία να μοιραστεί σε όλους το βάρος της κρίσης.  Μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά ενέργειας από τον τρόπο που λειτουργεί και αναφέρθηκε και στην ενεργειακή μετάβαση. Όπως είπε για τον στόχο όλοι συμφωνούν ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να επηρεάζονται.

    Από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο Πρόεδρος επί Τιμή, κ. Γιώργος Μυλωνάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις ώστε να μη χαθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίες από τη βιομηχανία άλλων χωρών που έχουν λύσει το πρόβλημα της αγοράς ενέργειας.  Όπως είπε τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας είναι πολύ σημαντικά όμως πρέπει να ετοιμαστούν πολύ γρήγορα, αλλιώς θα χαθούν αγορές και πελάτες.

    Από την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, ο Πρόεδρος, κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπορέσουν οι βιομηχανίες να επωφεληθούν από την ενεργειακή μετάβαση και να μπορέσουν να συνάψουν διμερή συμβόλαια. Περιέγραψε την παρούσα κατάσταση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί τώρα η βιομηχανία να συνάψει διμερή συμβόλαια και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα. Πρότεινε, να γίνει υποχρεωτικό να δίνουν οι ΑΠΕ μέρος της παραγωγής τους σε διμερή συμβόλαια

     Άδωνις Γεωργιάδης: Εγκαινιάζουμε μία όσο γίνεται πιο στενή συνεργασία

    Συμμετείχαν επίσης από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο Πρόεδρος, κ. Δημήτρης Μαθιός και ο Αντιπρόεδρος, κ. Σταύρος Θεοδωρόπουλος, πό τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ),  η Πρόεδρος, κυρία Ελένη Κολιοπούλου και ο Αντιπρόεδρος, κ. Ευριπίδης Δοντάς, από τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), ο Πρόεδρος, κ. Αχιλλέας Νταβέλης, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), ο Πρόεδρος, κ. Πάνος Λώλος & το μέλος του Δ.Σ., κ. Βασίλης Έξαρχος και από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), ο Αντιπρόεδρος, κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

    «Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με την παρουσία του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, και του Υπουργού Επικρατείας –  αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. Σκέρτσου, συναντηθήκαμε σήμερα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας της χώρας για να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο σε πρώτο χρόνο όσο και σε μέσο-μακροπρόθεσμο διάστημα τη μεγάλη κρίση της ενέργειας που πλήττει τον πλανήτη και την Ευρώπη.

    Ήταν μία πρώτη συνάντηση κατά την οποία καταλήξαμε, πιστεύω, σε κοινά συμπεράσματα.

    Εγκαινιάζουμε μία όσο γίνεται πιο στενή συνεργασία για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε (on camera):

    «Ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την πρωτοβουλία να συναντηθούμε σήμερα. Το θέμα είναι εξαιρετικά οξύ, και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Κυβέρνηση και επιχειρήσεις, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, για να μπορέσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην κρίσιμη και ακραία φάση που περνάμε αυτή τη στιγμή αλλά και για να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καλύτερες συνθήκες στην αγορά ενέργειας που πρέπει να δημιουργήσουμε τα επόμενα χρόνια».

     



    ΣΧΟΛΙΑ