• Business

    Metron analysis: Το 86% των CEOs θεωρεί ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα


    Πάνω από 86% των 35 CEOs ξένων εταιρειών που πήραν μέρος στην έρευνα της Metron analysis που παρουσιάστηκε στην επενδυτική ημερίδα Ιnvest.gr  είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Το ίδιο ποσοστό 86% πιστεύει  ότι η αλλαγή κυβέρνησης μετά τις εκλογές   θα ήταν θετική εξέλιξη για το επενδυτικό κλίμα.

    Από το σύνολο του δείγματος το 80%  θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (σίγουρα/αρκετά πιθανό) ενώ το 60% το θεωρεί πολύ πιθανό από 53% το 2018. Επίσης σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε στο 67%  από 47% το ποσοστό των εταιρειών που προγραμματίζουν επενδύσεις μέχρι 10 εκατ. ευρώ ενώ μειώθηκε στο 8% από 10% το ποσοστό των εταιρειών  που προγραμμάτιζαν επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.

    Επίσης για το 57% φέτος (από 50% πέρυσι) η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ενώ για το 37%  (από 33% πέρυσι) έχει βελτιωθεί  εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού και στις έδρες των ξένων  εταιρειών σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης.  Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η πολιτική  σταθερότητα είναι οι παράγοντες που η πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι έχουν βελτιωθεί και έχουν κάνει θετικότερη την εικόνα της χώρας, ενώ δεν θεωρούν ότι έχουν βελτιωθεί άλλοι παράγοντες όπως το φορολογικό πλαίσιο, οι επενδυτικές ευκαιρίες και οι υποδομές νέων τεχνολογιών.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική το 89% των συνεντεύξεων διεξήχθη μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και το υπόλοιπο 11% με αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια από τους ερωτηθέντες.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από 06/02-06/05/2019 και η στρατολόγηση των CEOs των ξένων εταιρειών πραγματοποιήθηκε από στέλεχος της εταιρείας «Public Affairs and Networks» που προγραμμάτισε επίσης τα ραντεβού.

    Στη συνέχεια, ερευνητής από την Metron Analysis διεξήγαγε τις συνεντεύξεις σε καθορισμένο τόπο και χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ