• Business

    Μετρό Αθήνας: Το νέο στοίχημα των νέων επεκτάσεων που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ

    O uπουργός υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό ΑΕ Νίκος Κουρέτας

    O uπουργός υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό ΑΕ Νίκος Κουρέτας


    Το νέο μεγάλο στοίχημα για τη νέα ηγεσία του Yπουργείου Yποδομών είναι η βελτίωση των μεταφορών στη χώρα μας και από αυτές δε θα μπορούσαν να λείπουν τα μελλοντικά έργα του μετρό Αθήνας, πέραν της γραμμής 4 η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

    Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση, από τα επερχόμενα έργα για το μετρό της πρωτεύουσας προχωρούν διαγωνισμοί συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων αλλά και διεθνών ομίλων, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Mytilineos, Siemens, Alstom και Hitachi.

    Από τα παραπάνω έργα ξεχωρίζει ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον, ενώ σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται τα projects επιπλέον τεσσάρων επεκτάσεων του δημοφιλούς μέσου.

    Επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον

    Η επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς αποτέλεσε ένα από τα έργα-σημαίες της προηγούμενης κυβέρνησης και ο σχετικός διαγωνισμός βγήκε στον αέρα στις αρχές του τρέχοντος έτους.

    Το εν λόγω έργο, συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων καθώς στις αρχές του Μαΐου υποβλήθηκαν τέσσερις φάκελοι ενδιαφέροντος. Οι δύο εξ΄αυτών κατατέθηκαν από τις κοινοπραξίες Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ)-Mytilineos και ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom, ενώ οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις ίδιες δυνάμεις τους και «κατέβασαν» ξεχωριστές και αυτόνομες προτάσεις.

    Το επόμενο βήμα, που αναμένεται εντός του φθινοπώρου, είναι η Ελληνικό Μετρό ΑΕ (πρώην Αττικό Μετρό), που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου, να προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα τέσσερα παραπάνω σχήματα θα περάσουν από το «κόσκινο» της Ελληνικό Μετρό και στη συνέχεια όσοι προκριθούν στο Β΄ Στάδιο θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

    Στα του έργου, ο ανάδοχος καλείται να προχωρήσει στην κατασκευή τριών νέων σταθμών, οι οποίοι θα είναι οι εξής:

    • Παλατιανή: Συμβολή οδών Θηβών και Καππαδοκίας
    • Ίλιον: Στη συμβολή οδών Θηβών και Ελαιών
    • Άγιος Νικόλαος (Τερματικός Σταθμός): Συμβολή οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς.

    Επίσης προβλέπεται η επέκταση του αμαξοστασίου Ελαιώνα, καθώς και η αναβάθμιση-αντικατάσταση υφιστάμενων Η/Μ συστημάτων των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας.

    Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στους 57 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Επομένως, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω προσφυγών των ενδιαφερομένων ή παρατάσεων εκ μέρους της Ελληνικό Μετρό και η σύμβαση υπογραφεί εντός του 2024, τότε οι σταθμοί αναμένεται να είναι έτοιμοι προς χρήση από το κοινό εντός του 2028 ή τις αρχές του 2029.

    Οι νέες επεκτάσεις του Μετρό Αθήνας

    Εκτός όμως από τα έργα που υλοποιούνται (σ.σ Γραμμή 4) και δημοπρατούνται, η Ελληνικό Μετρό έχει ήδη ξεκινήσει να προγραμματίζει την επόμενη ημέρα του μέσου με την ωρίμανση τεσσάρων νέων επεκτάσεων.

    Αναλυτικότερα στο στάδιο της προετοιμασίας για τη δημοπράτηση των μελετών που αφορούν σε μία επέκταση της Γραμμής 1 (γνωστής και ως Ηλεκτρικός), μία επέκταση της Γραμμής 2 προς τη Γλυφάδα και δύο επεκτάσεις της νέας Γραμμής 4.

    Σχετικά με τη Γραμμή 1 η νέα επέκταση που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 450 εκατ. ευρώ θα καλύπτει τα Πετράλωνα, την Καλλιθέα και θα καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ (σταθμοί Χαμοστέρνας, Πλατεία Δαβάκη, Λόφος Φιλαρέτου/Τζιτζιφιές και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Επιπλέον εξετάζεται σε δεύτερο χρόνο να η επέκταση προς το Παλαιό Φάληρο.

    Η επέκταση της Γραμμής 2 προς τη Γλυφάδα θα περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς ( Πλατεία Μακεδονίας, Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα) μήκους  3,5 χιλιομέτρων και έχει κοστολογηθεί μεταξύ 350 και 400 εκατ. Ευρώ.

    Όσον αφορά την υπό υλοποίηση Γραμμή 4 η Ελληνικό Μετρό έχει βάλει στα σκαριά δύο επεκτάσεις. Η πρώτη εξ΄αυτών εκτιμάται ότι θα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. Ευρώ και αφορά την κατασκευή τεσσάρων σταθμών (Παγκράτι, Βύρωνας, Άνω Ηλιούπολη και ΠΥΡΚΑΛ), ενώ η δεύτερη αξίας περίπου 600 εκατ.ευρώ αφορά σε έξι νέους σταθμούς (Νέα Ιωνία, Πευκάκια, Νέα Φιλαδέλφεια, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον και Πετρούπολη)

    Διαβάστε επίσης

    Μετρό Αθήνας: Ποιοι μεγάλοι Όμιλοι διεκδικούν το έργο της επέκτασης της Γραμμής 2 προς Ίλιον

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχόμαστε γρήγορες ταχύτητες στον νέο μετροπόντικα και να παραδοθεί η Γραμμή 4 εντός των χρονοδιαγραμμάτων

    ΟΑΣΑ: Ανακάμπτει στα προ πανδημίας επίπεδα η επιβατική κίνηση στις αστικές συγκοινωνίες



    ΣΧΟΛΙΑ