• Business

    Μέτρα στήριξης ζητούν οι συνεπείς επιχειρήσεις


    Την άμεση ενεργοποίηση του «Λευκού Μητρώου» επιχειρήσεων ζητούν ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες που παραμένουν συνεπείς στην έγκαιρη καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους προς το κράτος.

    Πρόκειται για εξαγγελία, η οποία έγινε αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στις αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Χιλιάδες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, που παρά την κρίση κατάφεραν να καταβάλουν τις μισθολογικές και μη υποχρεώσεις τους ζητούν να τους αναγνωριστεί η συνέπειά τους και να επιβραβεύονται, τυπικά και ουσιαστικά με το μέτρο «Περσέας» το οποίο αν και ψηφίστηκε το 2014, δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

    Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αυτών αναφέρουν στο «Mononews» ότι αναγνωρίζουν την ανατροπή των οικονομικών δεδομένων στη χώρα τα τελευταία χρόνια, όμως είναι αδύνατο να «επιβραβεύονται» μόνο όσοι δεν είναι σωστοί απέναντι στις υποχρεώσεις τους, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή επαλειμμένα ρυθμίσεων οφειλών με εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι επιχειρηματίες εξαντλούν την ρευστότητά τους στην κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, το Μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους. Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις που υπάρχει υψηλή παραβατικότητα.

    Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο «Λευκό Μητρώο» επιχειρήσεων θα υιοθετηθούν  αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

    Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» (dead weight) των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η κατάταξη των επιχειρήσεων σε ένα τέτοιο μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει πτυχή των επιχειρηματικών πολιτικών «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

    Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, πέρα από την μείωση των ελέγχων, ζητούν να απολαμβάνουν μία επιπλέον μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και άλλες διοικητικές και φορολογικές διευκολύνσεις. Το μητρώο σε συνδυασμό με τη μείωση των εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων θα βελτιώσει τη ρευστότητα και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων.

    Μάλιστα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά προτείνει να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του «Λευκού Μητρώου» να μπορούν να επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους με ετήσιο «πριμ παραγωγικότητας», χωρίς όμως ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, μέχρι το όριο ενός επιπλέον μισθού. Με αυτό τον τρόπο κερδισμένοι θα είναι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αφού έτσι θα δοθούν κίνητρα να ενισχυθεί το εισόδημα τους σε ετήσια βάση, αυξάνοντας αντίστοιχα την κατανάλωση και βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

    Επιπλέον το Επιμελητήριο προτείνει για τη διευκόλυνση της ρευστότητας εξαγωγικών και άλλων συνεπών επιχειρήσεων με πιστωτικό ΦΠΑ, να δοθεί η δυνατότητα να συμψηφίζεται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ