• Business

    Μετακομίζει το ΣΔΙΤ Φυλής αξίας 461 εκατ. ευρώ που διεκδικούν οι μεγάλοι Όμιλοι-Νέες καθυστερήσεις στον ορίζοντα

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) sdit fili

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Παρά το γεγονός ότι η Μονάδα Απορριμμάτων Κεντρικού Τομέα με προϋπολογισμό 461 εκατ. Ευρώ που τελεί υπό δημοπράτηση ως ΣΔΙΤ και αναμένεται να κατασκευαστεί στη Φυλή, η Περιφέρεια Αττικής κάνει ενέργειες προκειμένου να βρει νέα χωροθέτηση. Σημειώνεται πως πρόκειται για ένα έργο, το οποίο διεκδικούν οι μεγάλοι Όμιλοι, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Mytilineos, ΤΙΤΑΝ και ΗΡΑΚΛΗΣ.

    Αναλυτικότερα, την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής, που δημοπρατεί την εν λόγω μονάδα τα αποτελέσματα της έρευνας για τη νέα χωροθέτησή της.

    Την έρευνα είχαν αναλάβει οι σύμβουλοι VMA, Enviroplan, Hydroment, Ήλιδα, Κρεβατά Βαρβάρα και Γραμματικού Ζωή. Τα ευρήματά τους δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς καμία από τις υπό εξέταση περιοχές δεν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία και τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Αυτό συνέβη καθώς όλες οι υπο εξέταση περιοχές ήταν κατάλληλες για την κατασκευή Σημείων Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά όχι για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

    Πηγές της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνουν πως πρόκειται για μία τυπική διαδικασία, ενώ έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Ειδικού Διαβαθμιδικού συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που δημοπρατεί το έργο.

    Προσθέτουν πως το επόμενο βήμα είναι να εξεταστούν και άλλες περιφερειακές ενότητες στην Αττική. Εάν δεν υπάρξει και σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσμα, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης μονάδων απορριμμάτων με ανάλογη προσαρμογή χωρητικότητας.

    Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που εξετάστηκαν για τη νέα χωροθέτηση του ΣΔΙΤ ήταν οι εξής:

    • Γουδί: Θέση έκτασης 2,6 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «Εγκαταστάσεις Αθλητισμού και Αναψυχής»
    • Άλιμος: Θέση έκτασης 1,8 στρεμμάτων σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «Εγκαταστάσεις Αθλητισμού και Αναψυχής»
    • Ηλιούπολη: Θέση Έκτασης 13 στρεμμάτων, η οποία ωστόσο βρίσκεται κοντά σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «οικιστικός ιστός» και εντός περιοχής που χαρακτηρίζεται «έκταση με αραιή βλάστηση»
    • Νέα Φιλαδέλφεια: ‘Εκταση 3,3 στρεμματων που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός «συνεχούς οικιστικού ιστού»
    • Νέα Σμύρνη: ‘Εκταση 1,75 στρεμματων που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός «συνεχούς οικιστικού ιστού»
    • Παλαιό Φάληρο: Μικρή έκταση (0,4 στρεμμάτων) που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός «συνεχούς οικιστικού ιστού»
    • Βύρωνας: ‘Εκταση 3,1 στρεμμάτων που βρίσκεται πολύ κοντά σε βιομηχανικές και εμπορικές ζώνες και εντός περιοχής που χαρακτηρίζεται «Μεταβατικές, δασώδεις, θαμνώδεις εκτάσεις», ενώ πλησίον βρίσκεται περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
    • Ζωγράφου: Σε αυτή την περιοχή έχει εντοπιστεί η μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις άλλες προτάσεις (137 ζώνες), αλλά πρόκειται για σημείο που βρίσκεται κοντά σε βιομηχανική-εμπορική ζώνη, και γενικότερα σε ευρύτερη έκταση κοιμητηρίου.

    Νέες καθυστερήσεις για το ΣΔΙΤ Φυλής

    Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την έτερη μονάδα στο Σχιστό αξίας 300 εκατ. Βρίσκεται ήδη στο Β Στάδιο , τότε η παραπάνω εξέλιξη οδηγεί τη διαγωνιστική διαδικασία για το ΣΔΙΤ Φυλής σε καθυστερήσεις που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως και τέσσερις μήνες.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ Σχιστού έχει εισέλθει στο Β Στάδιο (διαπραγμάτευση για αντικείμενο και κόστος του έργου και στη συνέχεια υποβολή των δεσμευτικών προσφορών) από τα τέλη Ιουνίου.

    Από την άλλη πλευρά το ΣΔΙΤ Φυλής βρίσκεται ακόμα στο Α’ Στάδιο (εκδήλωση ενδιαφέροντος), ενώ την ίδια περίοδο η Περιφέρεια «τρέχει» προκειμένου να χωροθετήσει το έργο.

    Καθώς οι υπογραφές για τη μονάδα στο Σχιστό αναμένεται να πέσουν εντός του 2024, τότε η συμβασιοποίηση για το ΣΔΙΤ Κεντρικού Τομέα αναμένεται να γίνει στα μέσα του ίδιου έτους.

    Η εκτίμηση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τη μονάδα στο Γραμματικό οδηγείται σε ματαίωση, ταυτίζεται με την εκτίμηση της αγοράς, η οποία έχει εκφράσει την άποψη πως μέχρι τη λήξη της θητείας του Γιώργο Πατούλη δε θα έχει ολοκληρωθεί κανένας διαγωνισμός για μονάδες απορριμμάτων στην Αττική.

    Ποιοι διεκδικούν το έργο

    Αναθέτουσα αρχή του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων του Κεντρικού Τομέα είναι ο ΕΔΣΝΑ με Πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειο Κόκκαλη.

    Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστών, αλλά και Ομίλων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τσιμέντου.

    Αναλυτικότερα, έχουν δημιουργηθεί πέντε ισχυρά μπλοκ που αποτελούνται από τις εξής κοινοπραξίες:

    • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΤΙΤΑΝ
    • Motor Oil-ΑΒΑΞ-Thalis
    • Mytilineos-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.
    • ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
    • Intrakat – Watt – Geocycle Hellas

    Το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας απορριμμάτων δυναμικότητας 250.000 τόνων στερεών απορριμμάτων και βιοαποβλήτων σε ετήσια βάση. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 29 έτη.

    Ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει εντός των πρώτων δύο ετών να προχωρήσει με τις μελέτες, τις άδειες, την κατασκευή και τη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Απορριμμάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Γραμματικό: Εκτός διαγωνισμού και η Ελλάκτωρ – Σχεδόν σίγουρη η ματαίωση του διαγωνισμού

    ΣΔΙΤ: Εγκρίθηκαν τα δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό – Στα 640 εκατ. ο προϋπολογισμός



    ΣΧΟΛΙΑ