• Business

    Μετά τη βουτιά στα έσοδα ΦΠΑ λουκέτα και πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

    ΑΑΔΕ: Κλείνει η εφαρμογή για τις γονικές παροχές-Ποιες εφαρμογές θα ανοίξουν ξανά μετά την Πρωτοχρονιά

    Γιώργος Πιτσιλής. επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)


    Φιάσκο αποδείχθηκε ο απολογισμός εσόδων από τον ΦΠΑ στα τουριστικά και κοσμοπολίτικα νησιά για την περίοδο Ιανουρίου-Απριλίου. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε να λάβει τα μέτρα της με την απειλή λουκέτων να επανέρχεται για όσες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν επανειλημμένως. Ενδεικτικά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ καταβαραθρώθηκαν καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 62% στο νησί της Μυκόνου, σε ένα νησί που το χρήμα ρέει άφθονο και οι επιχειρήσεις καταγράφουν τεράστια έσοδα σαν να μην υπάρχει κρίση. Ακόμα στην Πάρο, τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα τα έσοδα μειώθηκαν 39% και στη Σαντορίνη 37%.

    Όπως φαίνεται, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τους επιχειρηματίες στα νησιά ακόμα και να αρνούνται να κόψουν κανονικές αποδείξεις σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γ. Πιτσιλή με παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς, ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν “λουκέτο” σε όσους φοροδιαφεύγουν καθ’ υποτροπήν.

    Όπως είπε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν πρόκειται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, κλείνοντας καταστήματα ακόμα και για 30 ημέρες – όπως προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις – και θα δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους πιαστούν να μην εκδίδουν παραστατικά. Αν υπάρξει υποτροπή ωστόσο θα μπαίνει λουκέτο για 48 ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται σε όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

    Επιπλέον, η ΓΓΔΕ σχεδιάζει τη δημιουργία “μαύρης λίστας”, στην οποία θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται με μεγάλες αποκλίσεις τζίρου. Κριτήριο θα είναι αν οι εισπράξεις που παρουσιάζουν τις ημέρες των ελέγχων είναι πολύ διαφορετικές από τις υπόλοιπες ημέρες. Όσοι ενταχθούν σε αυτή τη “μαύρη λίστα” θα οδηγούνται σε τακτικό έλεγχο. Τα κριτήρια, τα όρια αποκλίσεων και οι ελεγκτικές διαδικασίες θα οριστούν με σχετική εγκύκλιο, στην οποία θα ληφθούν υπόψη οι πρακτικές που ακολουθούν ελεγκτικές μονάδες άλλων χωρών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ta-noumera-tou-tourismou-katrakilounke-i-kountoura-panigirizi/55358

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/greek-investment-forum-foro-trela-tromazi-tous-xenous-ependites/55444

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ