Σε λίγες ώρες τα προσωπικά στοιχεία εκατομμύρια ευρωπαίων χρηστών της Meta ανάμεσά τους και της Ελλάδας, θα είναι διαθέσιμα από την ίδια για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη της, όπως φωτογραφίες, αναρτήσεις και αντιδράσεις χρηστών σε Instagram και Facebook, αλληλεπίδραση με προϊόντα της όπως το Market Place και γενικότερα ό,τι στοιχεία έχει διαθέσει κανείς στις πλατφόρμες της εταιρείας. 

Συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Μαίου, η Meta θα μπορεί να χρησιμοποιήσει γι’ αυτό τον σκοπό τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της «όπως δημόσιες δημοσιεύσεις και σχόλια από λογαριασμούς ατόμων 18 ετών και άνω, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις σας με τις δυνατότητες της Τεχνητής νοημοσύνης στο Meta», όπως αναφέρει η ίδια στην σχετική σελίδα με τις πληροφορίες της ενέργειας.

1

«Για παράδειγμα, συλλέγουμε διαφορετικές πληροφορίες αν πουλήσετε έπιπλα στο Marketplace και διαφορετικές πληροφορίες αν δημοσιεύσετε ένα reel στο Instagram. Συλλέγουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με εσάς όταν χρησιμοποιείτε τα Προϊόντα μας, ακόμα κι αν δεν έχετε λογιαριασμό σε εμάς», αναφέρει σε άλλο σημείο η Meta.

Προβληματισμένοι οι Ευρωπαίοι

Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης της Meta στην ευρωπαϊκή αγορά συνοδεύεται ήδη από ανησυχίες και ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων σε Βέλγιο, Γαλλία και Κάτω Χώρες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρακτική της “απόξεσης” (scraping) δεδομένων από το διαδίκτυο, που παραμένει αντικείμενο έντονης διαμάχης στον χώρο της ΤΝ.

Εταιρείες όπως η OpenAI υποστηρίζουν ότι το δημόσιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις, αγωγές και ανησυχίες για πνευματικά δικαιώματα και παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Παρότι οι πολίτες της Ευρώπης προστατεύονται από το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), η Kaiser υπογραμμίζει πως η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων παραμένει δύσκολη στην πράξη: «Έχετε όντως δικαιώματα που μπορείτε να ασκήσετε. Δεν είναι εύκολο, αλλά τουλάχιστον έχετε τη δυνατότητα – κάτι που δεν ισχύει σε πολλές χώρες», δήλωσε στο Euronews Next.

Πώς μπορείς να εξαιρεθείς;

Οι Ευρωπαίοι χρήστες μπορούν να εκφράσουν αντίρρηση για τη χρήση των δεδομένων τους από την Meta και να ζητήσουν την εξαίρεσή τους. Ωστόσο, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι η αποδοχή τέτοιων αιτημάτων δεν είναι εγγυημένη και ότι εξετάζει κάθε περίπτωση βάσει των σχετικών νομικών πλαισίων προστασίας δεδομένων.

H ίδια η Meta αναφέρει: «Έχετε το δικαίωμα να εναντιωθείτε σε ό,τι αφορά τη χρήση των πληροφοριών σας για αυτούς τους σκοπούς. Αν υποβάλετε αίτημα εναντίωσης, θα σας στείλουμε ένα email με το οποίο θα επιβεβαιώνουμε ότι δεν θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον τις αλληλεπιδράσεις σας με τις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στο Meta ή τις δημόσιες πληροφορίες σας από τα Προϊόντα του Meta για τη μελλοντική ανάπτυξη και τη βελτίωση μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στο Meta.»

Σύμφωνα με τις οδηγίες τις σελίδας, ο χρήστης μπορεί να εξαιρεθεί ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Όντας συνδεδεμένος με τον λογαριασμό σου, πηγαίνεις ΕΔΩ 
  2. και πατάς στο «εναντιωθείτε»
  3. βάζεις «τικ» κάτω από το κείμενο, που σου υποδεικνύει η Meta
  4. επιβεβαιώνεις το email σου και υποβάλεις το αίτημα
  5.  έρχεται επιβεβαιώσει στο email από την Meta για την εξαίρεσή σου

 

Διαβάστε επίσης 

Volkswagen: Καταδικάστηκαν 4 πρώην στελέχη για το σκάνδαλο Dieselgate

Μαριέττα Χρουσαλά: Με μαντίλα στο Άμπου Ντάμπι – Παρακολούθησε τον Ολυμπιακό με τον Λέοντα Πατίτσα

ΑΠΘ: Βρέθηκαν 49 μολότοφ σε υπόγειο του πανεπιστημίου – Δείτε φωτογραφίες