• Business

    Μερτζάνης (Space Hellas): Πώς θα αυξήσει την κερδοφορία μετά το ρεκόρ του 2022


    Έτος ρεκόρ το 2022 για την Space Hellas, καθώς εμφάνισε τζίρο άνω των 128 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της τεχνολογίας και στα έργα ICT.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ιωάννης Μερτζάνης, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών τόνισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προσανατολίζεται στα έργα ψηφιοποίησης του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ. Όπως είπε η Space Hellas είναι από τους πιο δυνατούς παίχτες στον χώρο και προσπαθεί συνεχώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον κλάδο αλλά και τις νέες τεχνολογίες.

    Για τις προοπτικές το 2023 είπε ότι αναμένεται μία πολύ δυνατή χρονιά, σαφώς καλύτερη από το 2022, ενώ αναφερόμενος στις νέες επενδύσεις εξήγησε ότι πάντα υπάρχουν ανοιχτοί ορίζοντες για νέες συμμετοχές και νέες εξαγορές, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη της Singular Logic, μέσω της οποίας έχει πάρει αλλά και διεκδικεί πολλά έργα ψηφιοποίησης και ICT.

    Όπως είπε ο κ. Μερτζάνης, στόχος της Space Hellas είναι να μπορέσει να αξιοποιήσει τα κονδύλια στο κομμάτι του ICT, αναδιοργανώνοντας τον όμιλο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. «Θέλουμε να είμαστε ένας από τους πιο δυνατούς παίχτες στον ψηφιακό μετασχηματισμό γι αυτό και κοιτάμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κερδοφορία».

    «Το 2023 τρέχουμε ήδη πολλά έργα τεχνολογίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Μέχρι το 2027 θα υπάρχουν πολύ μεγάλα έργα στην τεχνολογία, γι αυτό και δημιουργούμε συνέργειες σε group level, καθώς μέσω αυτών θα αυξήσουμε την κερδοφορία μας. Ταυτόχρονα κοιτάμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε και στο R&D για να είμαστε μπροστά στις νέες τεχνολογίες» τόνισε ο κ. Μερτζάνης.

    Για τις επενδύσεις στο εξωτερικό η διοίκηση της εταιρείας επεσήμανε ότι κοιτάει τις αγορές του εξωτερικού με σκοπό να βρεθούν νέες ευκαιρίες και νέα projects τα οποία έχουν σημασία, με βασικό σκοπό πάντα την αύξηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και κατ επέκτασιν την αύξηση κερδοφορίας της.

    Ρεκόρ το 2022 και τα έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    O όμιλος το 2022 κατέγραψε ρεκόρ σε επίπεδο τζίρου, καθώς διαμορφώθηκε στα 128,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 24,45% σε σχέση με το 2021. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει  εν  μέρει  τη συνεχιζόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς του  Ομίλου, συνέπεια της σημαντικής συμμετοχής του σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, γεγονός το οποίο εμφανίζεται στα εταιρικά στοιχεία.

    Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν στο ποσό των 22,6 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 20,5 εκατ. ευρώ  της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας  αύξηση σε ποσοστό 10,11%.   Τα EBITDA του  Ομίλου  ανήλθαν  10,8 εκατ. ευρώ  έναντι  9,45 εκατ. ευρώ το 2021  παρουσιάζοντας  αύξηση  14,44%.

    Στο  δημόσιο  τομέα  η  Space  Hellas  δραστηριοποιείται  σε  φορείς  που  έχουν  εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  προσφέροντας  υπηρεσίες  και  συμβάσεις  υποστήριξης  με  μακροχρόνιο ορίζοντα. Συγκεκριμένα συμμετέχει στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ II σε έργα που ο προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 140 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει αναλάβει έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανάπτυξη συστημάτων για την επιτήρηση των συνόρων, αξίας 26 εκατ. ευρώ αλλά και για το υπουργείο Δικαιοσύνης, για έργο αξίας 13,5 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά  στα  συγχρηματοδοτούμενα έργα  έρευνας  και  ανάπτυξης  (R&D),  βρίσκονται σε εξέλιξη είκοσι ένα έργα (Ευρωπαϊκά και Εθνικά), συνολικού ποσού χρηματοδότησης για τη Space Hellas περίπου 6,4 εκατ. ευρώ ενώ αναμένει την αξιολόγηση έξι προτάσεων στα πλαίσια του EDF-2022, πέντε  προτάσεων HORIZON  EUROPE  και  δύο  προτάσεων στο  Digital  Europe,  συνολικής χρηματοδότησης για την ίδια, 7,6 εκατ. ευρώ.

    Στον  ιδιωτικό  τομέα   τα  έργα   και  οι  συμβάσεις  υπηρεσιών  εξελίχθηκαν  χωρίς  σημαντικές καθυστερήσεις.  Οι  σημαντικότεροι  πελάτες  του  ιδιωτικού  τομέα  περιλαμβάνουν  μεγάλους τραπεζικούς  οργανισμούς, τηλεπικοινωνιακούς  παρόχους,  αλυσίδες  λιανικής,  βιομηχανίες  καιενεργειακούς παρόχους.

    Σε πελάτες όπως ΟΤΕ, WIND, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική, Alpha, ΔΕΔΗΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, ΑΙΑ, FRAPORT κ.ά., η SPACE HELLAS εκτελεί έργα και διατηρεί συμβάσεις υποστήριξης και υπηρεσιών  αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της σε τεχνολογίες όπως δικτυακές  λύσεις,  ΙΤ,  Cyber  Security,  εφαρμογές  cloud,  data  center,  υποδομές  και  λύσεις φυσικής ασφάλειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Space Hellas: Ανέλαβε τον συντονισμό 3 νέων ευρωπαϊκών έργων R&D στον τομέα της κυβερνοασφάλειας



    ΣΧΟΛΙΑ