• Business

    Mερίσματα ύψους 4,5 δισ. δολ. για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γερμανίας – Στοχεύει στην βρετανική αγορά ακινήτων

    • Bloomberg
    Klaus-Michael Kuhne

    Klaus-Michael Kuhne


    Ο Klaus-Michael Kuehne, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γερμανίας, πρόκειται να λάβει φέτος μερίσματα ύψους 4,5 δισ. δολαρίων από την αυτοκρατορία μεταφορών και logistics που έχει χτίσει. Πρόκειται για τεράστια κέρδη με τα οποία μπορεί να τροφοδοτήσει έναν ακόμη γύρο επενδύσεων με στόχο την περαιτέρω αύξηση της περιουσίας του.

    Η Kuehne + Nagel International AG, η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη μέρισμα 14 ελβετικών φράγκων (14,90 δολαρίων) ανά μετοχή, αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Αυτό σημαίνει ότι ο Kuehne θα λάβει 896 εκατ. φράγκα από το μερίδιο 53% που κατέχει στην εταιρεία, αν η πρόταση της διοίκησης εγκριθεί από τους μετόχους.

    Το μέρισμα προστίθεται στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) που ο Kuehne πρόκειται να κερδίσει από το 30% της συμμετοχής του στην εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd AG και μια πιθανή πληρωμή από το μερίδιό του στη Deutsche Lufthansa, τη γερμανική εταιρεία που ανακοίνωσε κέρδη την Παρασκευή.

    Ο Kuehne, 85 ετών, έχει περιουσία 39,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθιστώντας τον τον 31ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Είναι κατά πολύ πλουσιότερος από τον ανταγωνιστή του Rodolphe Saade και την οικογένειά του, που κατέχουν 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της συμμετοχής τους στη ναυτιλιακή CMA CGM SA.

    Οι δύο μεγιστάνες έχουν χρησιμοποιήσει μέρος των τεράστιων κερδών που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να επεκταθούν στις αεροπορικές εταιρείες, με τον Kuehne να επενδύει στη Lufthansa και τον Saade στην Air France-KLM.

    Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Το επόμενο βήμα για τον Kuehne μπορεί να είναι η αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υγειονομική περίθαλψη και η εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με μια συνέντευξη στο περιοδικό Manager που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.

    Η ιδιοκτησία στο Λονδίνο είναι «σχετικά φθηνή αυτή τη στιγμή», είπε ο Kuehne στη συνέντευξη, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί επίσης την επένδυσή του στην εταιρεία real estate Signa Prime Selection AG του αυστριακού δισεκατομμυριούχου René Benko επειδή είναι «ασταθής».

    Ο Kuehne, ο οποίος μετακόμισε στην Ελβετία πριν από μισό αιώνα, διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να επενδύσει με εταιρείες private equity στην DB Schenker, την επιχείρηση logistics που σκέφτεται να πουλήσει ο κρατικός σιδηρόδρομος της Γερμανίας Deutsche Bahn AG. Είπε επίσης στη συνέντευξη ότι δεν υπάρχει σχέδιο να αυξήσει το μερίδιό του στη Lufthansa.

    Ο μεγιστάνας παντρεύτηκε σε ηλικία 52 ετών και δεν έχει παιδιά. Δημιούργησε ένα μη κερδοσκοπικό ελβετικό ίδρυμα το 1976 που επικεντρώνεται στα logistics και την ιατρική, και έχει ισχυρούς δεσμούς με το επενδυτικό του όχημα Kuehne Holding AG. Έχουν την έδρα τους μαζί με την Kuehne + Nagel στον ελβετικό οικισμό Schindellegi στην πλαγιά του λόφου, με θέα στη λίμνη της Ζυρίχης.

    Ο ίδιος έχει ορίσει αντικαταστάτη του τον Ελβετό σύμβουλό του και αντιπρόεδρο του ιδρύματός του, Thomas Staehelin, ηλικίας 75 ετών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Thomas Lee: Μυστήριο με τον ξαφνικό θάνατο του δισεκατομμυριούχου πρωτοπόρου των private equity



    ΣΧΟΛΙΑ