• Business

    Μερικοί από τους πιο μυστηριώδεις επενδυτές του πλανήτη ετοιμάζονται να ρευστοποιήσουν δισεκατομμύρια από τις αγορές μετοχών

    Investment Corp. of Dubai, fund με συνολικό ενεργητικό 183 δισ. δολάρια


    Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως ετοιμάζονται να περιορίσουν τις τοποθετήσεις τους στις αγορές μετοχών.

    Σύμφωνα με έκθεση του Sovereign Wealth Fund Institute (SWFI) –ινστιτούτο που εξετάζει και αναλύει τις κινήσεις ιδιοκτητών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία- οι διαχειριστές με κεφάλαια άνω των 7 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως, οι οποίοι επενδύουν για λογαριασμό κρατών και κυβερνήσεων, δεν προτίθενται να διατηρήσουν όλα τα κεφάλαια τους στις ασταθείς αγορές μετοχών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση για το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα 30 με 40 δολάρια το βαρέλι, προβλέπεται ότι θα απομακρυνθούν περίπου 404,4 δισ. δολάρια από τις μετοχές των εισηγμένων εταιριών διεθνώς, σχεδόν διπλάσιο ποσό από αυτό που εξανεμίστηκε το 2015. Για τις εκτιμήσεις αυτές οι αναλυτές του SWFI έχουν λάβει υπόψη τους τη συμπεριφορά των διαχειριστών στο παρελθόν, τη δομή των κυβερνήσεων, την ανάγκη εξασφάλισης κεφαλαίων για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών και άλλους παράγοντες.

    Investment Corp. of Dubai, fund με συνολικό ενεργητικό 183 δισ. δολάρια
    Investment Corp. of Dubai, fund με συνολικό ενεργητικό 183 δισ. δολάρια

    Μέρος της εκτίμησης περιλαμβάνει και τις προβλέψεις για το πόσο καλή απόδοση θα έχουν τα περιουσιακά στοιχεία το 2016.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι μετοχικές θέσεις των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στα 2,64 τρισ. δολάρια φέτος, μειωμένες κατά 3,04 τρισ. δολάρια σε σχέση με το τέλος του 2015. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: Πολλά από τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια προέρχονται από χώρες με πλούσια αποθέματα πετρελαίου όπως η Νορβηγία, η Ρωσία και οι χώρες του Κόλπου. Για την ακρίβεια, τα κεφάλαια που προέρχονται από κράτη που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο καλύπτουν το 56% των πιο πλούσιων αμοιβαίων κεφαλαίων που τοποθετούνται στις αγορές. Είναι φυσικό, λοιπόν, να έχουν επηρεαστεί από την δραματική υποχώρηση της τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο.

    screen shot 2016-02-22 at 2.51.04 pm

    Όσο περισσότερο διαρκέσει αυτή η κατάσταση, τόσο περισσότερο οι κυβερνήσεις θα πιεστούν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους. Και βέβαια, οι κανόνες σχετικά με το ποσοστό των διαθεσίμων  που πρέπει να είναι τοποθετημένα σε μετοχές και ομόλογα λίγη σημασία θα έχουν, αφού αυτές οι επενδύσεις είναι πιο εύκολο να ρευστοποιηθούν.

    Δύσκολοι καιροί για τις αγορές μετοχών αλλά και για τους διαχειριστές κεφαλαίων που μπορεί να βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασιών…



    ΣΧΟΛΙΑ