• Business

    Μένουν πίσω οι εκτελωνισμοί λόγω έλλειψης ρευστότητας – Ζητούνται διευκολύνσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Αδυναμία να εκτελωνίσουν και να παραλάβουν τα εμπορεύματα που έχουν εισάγει από τρίτες χώρες έχουν αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που απέκτησαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και το αναγκαστικό κλείσιμο των καταστημάτων.

    Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ήδη στις τελωνειακές αποθήκες βρίσκεται μεγάλος όγκος εμπορευμάτων τέτοιας κατηγορίας.

    Ζητούν μάλιστα άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να βρεθεί λύση και να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε. Προτείνουν μάλιστα να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις που υφίστανται αυτές τις δυσκολίες στη ρύθμιση των 24 δόσεων του ΦΠΑ που ισχύει, συμπεριλαμβάνοντας και τους δασμούς.

    Μια τέτοια κίνηση, εκτιμάται πως θα διευκόλυνε σημαντικά αρκετές επιχειρήσεις που είχαν προγραμματίσει τις εισαγωγές τους πριν εμφανισθούν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από την επέκταση του κορονοϊού. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να εκτελωνίσουν τα εμπορεύματά τους είναι και οι εταιρείες μόδας.

    Να σημειωθεί πως τα εμπορεύματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, μετά την άφιξή τους στην χώρα μας τίθενται σε τελωνειακό καθεστώς δέσμευσης σε τελωνειακές αποθήκες, μέχρι την καταβολή δασμών και του ΦΠΑ για τον εκτελωνισμό και την παραλαβή τους.

    Η κρίση του κορονοϊού μέσα σε λίγο διάστημα έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στην επιχειρηματικότητα. Πολλές από τις οποίες κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. «Αυτή η κρίση έχει μεγαλύτερη ένταση σε μικρότερο διάστημα απ’ ότι η οικονομική κρίση», επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές και τονίζουν πως ήδη οι προβλέψεις για την φετινή χρονιά κάνουν λόγο για ύφεση της οικονομίας από 3% έως 8%.

    Σπεύδουν να προσθέσουν πως τόση μεγάλη μείωση της κατανάλωσης δεν υπήρξε ούτε στην περίοδο των Μνημονίων και των ασφυκτικών μέτρων λιτότητας, ενώ ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να προβλέψει πότε ακριβώς θα τελειώσει… Τεράστια είναι η αβεβαιότητα και για την πορεία ανάκαμψης, πόσο γρήγορη ή αργή θα είναι.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη μέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ