• Business

    Όλοι οι μεγάλοι παίκτες για τα πρώτα 67 εκατ. του άξονα Πάτρας – Πύργου

    • NewsRoom


    Προχωρά μετά από πολλές περιπέτειες η πρώτη από τις οκτώ εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα Πύργος. Πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος Δουναίικα-Πύργος μήκους 8,14 χιλιομέτρων και θα έχει προϋπολογισμό 67,2 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε δημοπρατηθεί πριν από την πρώτη Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ αλλά κατόπιν ακυρώθηκε καθώς ο διαγωνισμός είχε θεωρηθεί προβληματικός ενώ τον είχε προσβάλει νομικά και η ΜΕΤΚΑ κάτι που θα δημιουργούσε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο έργο θα συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι όπως η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη, Ελλάκτωρ του Λ. Μπόμπολα, ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίος, και Άβαξ του κ. Ιωάννου.

    Λεωνίδας Μπόμπολας, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    Λεωνίδας Μπόμπολας, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Τεμαχισμός του οδικού άξονα

    Συγκεκριμένα το τμήμα Πάτρα-Πύργος, είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και επρόκειτο να δημοπρατηθεί ως ενιαίο έργο με προϋπολογισμό περί τα 475 εκατ. ευρώ. Είχε, μάλιστα, προσδιοριστεί και ημερομηνία δημοπράτησης (η 20ή Ιανουαρίου 2015), χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχουν βρεθεί τα σχετικά κονδύλια.

    Χρήστος Ιωάννου,44 ετών, Πρόεδρος J&P AVAX
    Χρήστος Ιωάννου,44 ετών, Πρόεδρος J&P AVAX

    Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ανακοινώσει πως το έργο θα τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και μικρότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις. Τελικά, με τη λύση που περιγράφει η απόφαση Χρ. Σπίρτζη, δεν θα συμμετάσχουν μόνο οι εργολάβοι της ανώτατης τάξης αλλά και της ακριβώς μικρότερης, δηλαδή της 6ης τάξης.

    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, το πρώτο έργο θα έχει προϋπολογισμό 67,2 εκατ. ευρώ, αλλά στα τεύχη δημοπράτησης πρόκειται να συμπεριληφθεί και δικαίωμα αύξησης του προϋπολογισμού κατά 3,4 εκατ. ευρώ που θα αφορά “στην εκτέλεση εργασιών ανακατασκευής του οδοστρώμματος της υφιστάμενης Νέας Εθνικής Οδού Πάτρας-Πύργου, μήκους 8 χιλιομέτρων περίπου, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πύργου μέχρι τον κόμβο προς Αρχαία Ολυμπία”.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia



    ΣΧΟΛΙΑ