• Business

    Μεγάλη ήττα για τη Navios της Αγγελικής Φράγκου

    ναυτιλία


    Στην υποβάθμιση της ναυτιλιακής Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου, από Caa1 σε Caa3 προχώρησε η Moody’s. Παράλληλα υποβάθμισε το rating της εταιρίας σε τίτλους υψηλής εξασφάλισης ύψους 650 εκατ. δολαρίων σε Caa2 από Β3. Το γενικότερο outlook της ναυτιλιακής σύμφωνα με τη Moody’s είναι αρνητικό.

    Σύμφωνα με τον Marie Fischer-Sabatie, κορυφαίο αναλυτή του διεθνούς οίκου, η υποβάθμιση της Navios αντανακλά το αδύναμο προφίλ της εταιρίας όσον αφορά τη ρευστότητα της, καθώς οι συνθήκες της αγοράς ξηρού φορτίου παραμένουν δύσκολες και η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών είναι αρνητική, αυξάνοντας το ρίσκο αθέτησης των υποχρεώσεων πληρωμής των τόκων από την πλευρά της ναυτιλιακής.

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc
    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc

    «Η υποβάθμιση λαμβάνει υπόψη της και την απόφαση του πελάτη της Navios Holdings, του ομίλου Vale,  να μην εκτελέσει το μεγαλύτερο 20ετές συμβόλαιο που υπέγραψε το 2013 με τη θυγατρικής της ναυτιλιακής, Navios South American Logistics, εξέλιξη που αν τελικά ισχύσει -η Navios μπορεί να τη μπλοκάρει με νομικές διαδικασίες- μπορεί να επιφέρει μείωση των ταμειακών εισροών από το 2017 και μετά», επισημαίνει ο αναλυτής.

    H σύσταση “αρνητικό outlook” αποτυπώνει τον κίνδυνο για περαιτέρω μείωση της βαθμολογίας της Navios Holdings, αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν αμετάβλητες και η ρευστότητα περιοριστεί περαιτέρω. Από την άλλη πλευρά, η εταιρία θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν οι συνθήκες στην αγορά ξηρού φορτίου βελτιωθούν και συμβάλουν στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων και τη βελτίωση της ρευστότητας της Navios.

    navios mars

    Λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές περιβάλλον, η Navios Holdings ανακοίνωσε το Φεβρουάριο ότι θα αναστείλει τις πληρωμές μερισμάτων των προνομιούχων μετοχών της (16 εκατ. δολάρια ετησίως), μετά και την αναστολή πληρωμή των μερισμάτων των κοινών μετοχών, ύψους περίπου 25 εκατ. δολαρίων, τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε από τη μείωση του μερίσματος που έλαβε η Navios Holdings από τη θυγατρική της Navios Maritime Partners, και είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει την εισροή μετρητών της μητρικής κατά περίπου 30 εκατ. δολάρια.

    Παράλληλα, η Navios ακύρωσε το Μάρτιο μία δανειακή συμφωνία ύψους 50 εκατ. δολαρίων με τη θυγατρική της Navios Maritime Acquisition, μετά την αγωγή που κατέθεσε κατά της εταιρίας ένας μέτοχος της που έκρινε μη συμφέρουσα τη συναλλαγή. Η εξέλιξη αυτή έκλεισε περισσότερο τη στρόφιγγα της ρευστότητας για τη ναυτιλιακή που δεν έχει άλλη γραμμή πίστωσης διαθέσιμη.

    Ελεγχόμενη υποχώρηση σημειώνει σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης η μετοχή της Navios, που το απόγευμα υποχωρούσε κατά 1,26% και διαπραγματεύονταν στα 1,57 δολάρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/article-i-navios-ekane-ti-sosti-kinisi-meta-to-lathos-tis-me-to-danio-ton-50-ekat-dolarion/40029



    ΣΧΟΛΙΑ