• Business

    Mega deal για την Glencore: Eξαγοράζει το 77% της επιχείρησης άνθρακα της Teck Resources έναντι 6,93 δισ. δολ.

    • Bloomberg
    Gary Nagle, CEO Glencore

    Gary Nagle, CEO Glencore


    Η Glencore Plc συμφώνησε να εξαγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της επιχείρησης άνθρακα της Teck Resources έναντι 6,93 δισ. δολαρίων.

    Η πολυεθνική εταιρεία εμπορίας και εξόρυξης εμπορευμάτων θα κατέχει το 77% και οι χαλυβουργίες Nippon Steel Corp και Posco το υπόλοιπο της δραστηριότητας, ανέφεραν οι εταιρείες σε δηλώσεις τους την Τρίτη. Η συμφωνία συνεπάγεται εταιρική αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιχείρηση άνθρακα της Teck.

    Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας άνω των επτά μηνών περιπέτειας για το μέλλον της Teck.

    Η Glencore αρχικά προσπάθησε να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία προσφέροντας 23 δισ. δολάρια, αλλά αναγκάστηκε να περιορίσει τα φιλόδοξα σχέδια της και να στοχεύσει στη μονάδα άνθρακα της εταιρείας εξόρυξης και την ανάπτυξη ορυκτών.

    Η συμφωνία ανοίγει στην Glencore τον δρόμο να αποχωρήσει από την κερδοφόρα αλλά ρυπογόνο επιχείρηση θερμικού άνθρακα και να επικεντρωθεί στην εξόρυξη μετάλλων όπως ο χαλκός, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος. Η εταιρεία επανέλαβε τα σχέδια της να διαχωρίσει τις συνδυασμένες δραστηριότητες άνθρακα εντός περίπου δύο ετών μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

    Επίσης, θα τερματίσει τον αγώνα της Teck να βρει μια λύση για τα ορυχεία της που παράγουν άνθρακα οπτανθρακοποίησης – που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα – μετά από χρόνια μελέτης διαφόρων επιλογών για τον διαχωρισμό τους.

    Η Teck, η οποία πλέον δεν θα έχει καμία έκθεση στην επιχείρηση άνθρακα, είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την εξόφληση των χρεών, την κατασκευή νέων μεταλλωρυχείων και την επιστροφή ορισμένων κεφαλαίων στους μετόχους.

    Η Nippon Steel, η οποία κατέχει επί του παρόντος το 2,5% σε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα της Teck, θα καταβάλει πρόσθετα μετρητά για να λάβει μερίδιο 20% στην επιχείρηση, ενώ η Posco θα έχει 3% συμμετοχή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Renault: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα και η εισαγωγή της Ampere στο χρηματιστήριο

    Μπάγερν Μονάχου: Άλμα 30% στα έσοδα – «Εξαιρετικό επίτευγμα» λέει ο CFO

    Λάθη και παραλείψεις σε ελέγχους της EY



    ΣΧΟΛΙΑ