• Business

    Αποκλειστικό: Με όχημα το SPV του Λουξεμβούργου η προστασία της Folli Follie – Τι υποστηρίζει στην προσφυγή η οικογένεια Κουτσολιούτσου

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Στη συναίνεση της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II SA κατέφυγε η Folli Follie, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δικαστική προστασία από τους πιστωτές της και να αποτρέψει «την τυχόν δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών … την μεταβολή της περιουσίας της … ή τη διενέργεια αναγκαστικής εκτέλεσης, που θα είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί οριστικά κάθε δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης … και θα οδηγούσαν την εταιρεία σε παύση λειτουργίας».

    Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της προσφυγής του FF Group που δημοσιεύει το MonoNews, με βάση το οποίο ο όμιλος εξασφάλισε τη δικαστική προστασία του άρθρου 106α του πτωχευτικού κώδικα. Στην προσφυγή του επικαλέστηκε επιστολές που έχει λάβει από τους προμηθευτές της, που εκπροσωπούν συνολικά 28,69% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας και συνολικά 152,8 εκατ. ευρώ. Οι επιστολές προέρχονται, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, από:

    • τη λουξεμβουργιανή ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία FF Group Finance Luxembourg II SA, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και η οποία εκπροσωπεί ποσοστό 9,47% και έχει συνολική απαίτηση ποσό 50,4 εκατ. ευρώ

    • τη λουξεμβουργιανή ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία FF Group Finance Luxembourg II SA, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και η οποία εκπροσωπεί ποσοστό 19,22% και έχει συνολική απαίτηση ποσό 102,4 εκατ. ευρώ.

    Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί όχημα ειδικού σκοπού (SPV) της Folli Follie που εξέδωσε τα αντίστοιχα ομόλογα για λογαριασμό του ομίλου και είναι αυτή που παρείχε τη συναίνεσή της στη διοίκηση Κουτσολιούτσου για την ένταξή της στην προ πτωχευτική διαδικασία. Η ένταξη εξασφαλίζει παρέχει τετράμηνη προστασία στην εταιρεία από αναγκαστικά μέτρα που ενδεχομένως κινήσουν οι πιστωτές της, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών, οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων ή η πρόωρη ρευστοποίηση απαιτήσεων όπως η αποπληρωμή ομολογιακών δανείων.

    Όπως σημειώνει η εταιρεία στην προσφυγή της η τυχόν «δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, ματαιώνει το σκοπό της εξυγίανσης της επιχείρησης και ακυρώνει τις προοπτικές ευόδωσης του σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο καθίσταται, όπως υποστηρίζει, άνευ αντικειμένου. Σε περίπτωση διενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης υποστηρίζει θα έχει ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί οριστικά κάθε δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης, συνέχισης της ομαλής λειτουργίας καθώς και διάσωσης των θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία εξυγίανσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να μην έχει κανένα απολύτως νόημα. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η εταιρεία να οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας».

    Ο τρόπος με τον οποίο εξασφάλισε την προστασία του άρθρου 106α η Folli Follie έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πραγματικών πιστωτών – ομολογιούχων. Κάτοχοι των ομολόγων είναι φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ομολογιούχων είναι φυσικά πρόσωπα, που κατέχουν ομόλογα αξίας από 30.000 έως 100.000 ευρώ και οι οποίοι εξετάζουν μέσω του γραφείου «I. και Μ. Μαρκουλάκος και Συνεργάτες Δικηγορική εταιρία» την προσφυγή στη δικαιοσύνη με στόχο την ανάκληση της προστασίας.

    Ανάλογο προβληματισμό ως προς το κατά πόσο είναι έγκυρο το 20% των πιστωτών που συναινεί στην προστασία να είναι συμφερόντων του ομίλου Folli Follie, διατυπώνουν από την πλευρά τους και οι τράπεζες. Όπως μάλιστα εξηγούν έχουν λάβει σχετικές γνωματεύσεις από τις νομικές τους υπηρεσίες ότι η διαδικασία είναι διάτρητη και με βάση αυτό εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις, δηλαδή το κατά πόσο θα κινηθούν κατά της δικαστικής απόφασης για την προστασία της Folli Follie έναντι των πιστωτών. Η στάση των τραπεζών θα σταθμιστεί με δεδομένο ότι η εταιρεία συνεχίζει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της και φυσικά ότι επί των απαιτήσεων που έχουν, διαθέτουν υψηλές εξασφαλίσεις.

    Όπως αναφέρεται στην αίτηση προστασίας οι συνολικές υποχρεώσεις της Folli Follie ανέρχονται σε 532,7 εκατ. ευρώ, από τις οποίες 435,1 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οι οφειλές προς προμηθευτές στα τέλη Μαίου του 2018 ανέρχονταν σε 17,4 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες στα 44,6 εκατ. ευρώ και σε άλλους πιστωτές στα 15,6 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο πλευρό των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά και ο όμιλος Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόκκινη κάρτα» στην Folli Follie από την Atradius – Ο ασφαλιστικός κολοσσός ήρε την κάλυψη στην ελληνική εταιρεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Γιατί η οικογένεια Κουτσολιούτσου αποφάσισε να ακολουθήσει τη ρήση του Ωνάση



    ΣΧΟΛΙΑ