• Business

    “Μαθήματα” τουρισμού από τον Διογένη Βενετόπουλο


    Έχει το όνομα του πάππου του και είναι ο συνεχιστής, μαζί με τον πατέρα του Λάκη Βενετόπουλο, της Variety Cruises. Η κορυφαία Boutique Cruiseline Worldwide βάση τον παγκόσμιο διαγωνισμό της εφημερίδας USA TODAY, είναι 100% ελληνική εταιρεία και από το 1968 κυριαρχεί στο συγκεκριμένο concept κρουαζιέρας.

    Διογένης Βενετόπουλος, ετών 36. Εμπορικός Διευθυντής Variety Crusies.
    Διογένης Βενετόπουλος, ετών 36. Εμπορικός Διευθυντής Variety Crusies.

    Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της διάκρισης, αρκεί να αναλογιστεί ότι η USA TODAY είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες σε αναγνωσιμότητα ημερήσιες εφημερίδες παγκοσμίως με τρία εκατ. αναγνώστες ημερησίως και 35 εκατ. επισκέπτες στο website τους κάθε μήνα. “Πέρα από ιδιαίτερη τιμή για την Variety Cruises, είναι τιμή και για την Ελλάδα”, δηλώνει σε συνέντευξή του στο mononews.gr, o Διογένης Βενετόπουλος, ετών 36. ” Υπήρξαν μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, όπως η SEABOURN, CRYSTAL, WINDSTAR. H διάκρισή μας αποτελεί σπουδαία εξέλιξη και για την χώρα μας που δέχεται αρνητική προβολή στα διεθνή media” , συμπληρώνει και με εμφανή περηφάνια τονίζει ” Ο Έλληνας είναι εργατικός, δημιουργικός και ικανός. Αυτό πρέπει να βγαίνει προς τα έξω”.

    Η Variety Cruises παρέλαβε χρυσό βραβείο στα Greek Tourism Award στην κατηγορία “Κρουαζιέρα στην Ελλάδα με μικρά πλοία”, Mάρτιος 2015.
    Η Variety Cruises παρέλαβε χρυσό βραβείο στα Greek Tourism Award στην κατηγορία “Κρουαζιέρα στην Ελλάδα με μικρά πλοία”, Mάρτιος 2015. Αριστερά Διογένης Βενετόπουλος . Κέντρο Αντώνης Στελλιάτος

    Aποστολή του Διογένη Βενετόπουλου, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, είναι, μεταξύ άλλων, να ανακαλύπτει νέους προορισμούς για τα 11 MEGAYACHTS 4-5 αστέρων, χωρητικότητας μέχρι 72 επιβατών, που διαθέτει η εταιρεία. Για το 2016-2017 το “μενού” έχει Ελλάδα, Τουρκία, Αδριατική, Κούβα, Κόστα Ρίκα, Παναμά, Κανάρια, Κάπο Βέρντε, Σεϋχέλλες κ.α. Τα πλοία φέρουν στη πλειοψηφία τους ελληνική σημαία, ενώ το σύνολο των αξιωματικών και προϊσταμένων όλων των τμημάτων είναι αποκλειστικά Ελληνες. Τα πλοία της εταιρίας έχουν ναυπηγηθεί στη χώρα από ελληνικά χέρια.

    Είναι, όμως, αυτές οι κρουαζιέρες για το “βαλάντιο” του Έλληνα; Η απάντηση είναι αποστομωτική. “Οι κρουαζιέρες μας είναι σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Κατά μέσο όρο περί τα 1700 ευρώ το άτομο για μία εβδομάδα. Αλλά, για τον Έλληνα πελάτη υπάρχει ειδική τιμολογιακή πολιτική, που προβλέπει εκπτώσεις έως και 40%.”

    Ο παππούς Διογένης Βενετόπουλος ήταν ο "πρωτεργάτης" του concept του boutique cruising απο το 1968.
    Ο παππούς Διογένης Βενετόπουλος ήταν ο “πρωτεργάτης” του concept του boutique cruising απο το 1968.

    Ο Διογένης Βενετόπουλος είναι κυριολεκτικά με μία βαλίτσα στο χέρι. Ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο ψάχνοντας νέους προορισμούς, αλλά παραδέχεται ότι μέρος σαν την Ελλάδα δεν έχει βρει πουθενά.” Δεν υπάρχει στον κόσμο άλλη χώρα με τόσα νησιά, με τέτοια ιστορία, με τέτοια φιλοξενία, με εξαιρετική κουζίνα και μέσα σε όλα αυτά να ανήκει στον Δυτικό πολιτισμό”, δηλώνει έχοντας συχνά επισκεφθεί τις τέλειες παραλίες στις Σεϋχέλλες ή της Καραϊβικής.

    Ερωτηθείς για το ποιά είναι η σχέση του με τα αρμόδια υπουργεία, αναφέρει “Ως γενικός γραμματέας της ελληνικής ένωσης πλοιοκτητών ελληνικών σκαφών τουρισμού, υπάρχουν επαφές με τα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Οικονομικών” και συμπληρώνει “Ο θαλάσσιος τουρισμός έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Με 4800 βραχονησίδες, 220 κατοικημένα νησιά, 16000 χμ ακτογραμμή, είναι δυνατόν να μην παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;”

    Κι όμως είναι! Γιατι; Η απάντηση δια στόματος Διογένη Βενετόπουλου. “Οι επιχειρήσεις του κλάδου επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% όταν στην Τουρκία είναι 0%, στην Ιταλία 6% και στην Κροατία 6,5%. Επίσης, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια. Ενώ ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κτλ έχουν χρηματοδοτηθεί, το ΕΣΠΑ αφήνει απέξω τον δικό μας τουριστικό κλάδο.”

    Το 87% των επιβατών της Variety Cruises χαρακτηρίζουν την προσφερόμενη εμπειρία «εξαιρετική» και το 93% να δηλώνει την επιθυμία να ξαναταξιδέψει στο σύντομο μέλλον.
    Το 87% των επιβατών της Variety Cruises χαρακτηρίζουν την προσφερόμενη εμπειρία «εξαιρετική» και το 93% να δηλώνει την επιθυμία να ξαναταξιδέψει στο σύντομο μέλλον.

    Το μεγάλο, όμως, κεφάλαιο είναι οι μαρίνες. “Είναι αδιανόητο με 1200 νησιά στην Ελλάδα να έχουμε μόνο 36 οργανωμένες μαρίνες”, αναφέρει ο κ.Βενετόπουλος.
    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. “Τα σκάφη με ελληνική σημαία πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση με μειωμένα τιμολόγια, όπως π.χ. κάνει η Κροατία με όσους έχουν την κροατική σημαία”, συμπληρώνει.

    Η συζήτηση ολοκληρώνεται με το ναυτικό επάγγελμα. Η ερώτηση συγκεκριμένη: Είναι τα επαγγέλματα της θάλασσας η λύση στην ανεργία των νέων; Ο κ.Βενετόπουλος απαντά: “Ο Έλληνας έχει την ναυτοσύνη και την φιλοξενία στο αίμα του. Θα πρέπει όμως και οι επικεφαλής των υπουργείων να καταλάβουν ότι με τις πολύ βαριές χρεώσεις που έχουν στο ναυτικό επάγγελμα είναι δύσκολο για έναν πλοιοκτήτη να μπορεί να προσλάβει Έλληνα στο πλήρωμα του. Το ΝΑΤ έχει εξωφρενικές χρεώσεις, πολλές φορές υπερδιπλάσιες του μισθού”.



    ΣΧΟΛΙΑ