• Business

    Market In: Ενδοοικογενειακές… περιπέτειες νούμερο 2 για την οικογένεια Ράμμου


    Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου η Μαργαρίτα Ράμμου, η μία εκ των δύο θυγατέρων του ιδρυτή της Market In Θωμά Ράμμου, που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο χειμώνα, κατέθεσε αγωγή ζητώντας να ακυρωθούν συγκεκριμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

    Μια εξ αυτών, αφορούσε στη  χορήγηση ειδικής άδειας προκειμένου να καταρτίσει η ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ, με συμβολαιογραφικό τύπο, μισθώσεις ακινήτων της με τη συνδεδεμένη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΥΚΑΤΟ Μονοπρόσωπη Α.Ε.», καθώς και στην παροχή εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. της εταιρείας, προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση.

    Μετά την κατάθεση της αγωγής από τη Μαργαρίτα Ράμμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση στις 25 Οκτωβρίου η πλειοψηφία ενέκρινε τη χορήγηση της ειδικής άδειας- αυτή τη φορά κατ’ άρθρον 99 επ. Ν. 4548/2018- και εγκρίθηκαν με αναδρομική ισχύ οι δύο ήδη συναφθείσες συμβάσεις με το συνδεδεμένο μέρος «ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

    Το 99,38% των ψήφων ενέκρινε τη χορήγηση της ειδικής άδειας. Το υπόλοιπο 0,62% ανήκει στην Μαργαρίτα Ράμμου.

    «Οι συμβάσεις συνήφθησαν εγκύρως αλλά επειδή μια μέτοχος της εταιρείας, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 0,62% του μετοχικού κεφαλαίου αμφισβητεί το κύρος τους επικαλούμενη τη μη τήρηση της διαδικασίας το θέμα ξαναήρθε στο Δ.Σ. της εταιρείας» επισημαίνεται από τη διοίκηση της εταιρείας, υπό την Ευλαμπία Ράμμου (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), την έτερη εκ των δύο θυγατέρων του Θωμά Ράμμου, σε έγγραφο με τα πρακτικά του ΔΣ της 22ης Σεπτεμβρίου, που ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της ΓΣ και αναρτήθηκε πρόσφατα στο ΓΕΜΗ.

    Η ενδοοικογενειακή τριβή για την εκμίσθωση των δύο ακινήτων στη Λευκάδα σε συγγενικό πρόσωπο

    Το επίμαχο σημείο που προκάλεσε την ενδοοικογενειακή τριβή και την αγωγή αφορά σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας Μάρκετ Ιν στη Λευκάδα. Το ένα συνολικής έκτασης 879 τμ.   Και το δεύτερο 914,97 τμ επί του οποίου έχει ανεγερθεί εγκαταλελειμμένη ξενοδοχειακή μονάδα. Και τα δύο ακίνητα εκμισθώθηκαν στην ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της Μάρκετ Ιν, Πέτρος Χαροντάκης και ο οποίος συνδέεται με οικογενειακούς δεσμούς με την Ευλαμπία Ράμμου.

    Οι  συμβάσεις μίσθωσης που έχουν συναφθεί με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2021 είναι διάρκειας 20 ετών έναντι μηνιαίου μισθώματος 300 ευρώ πλέον ΦΠΑ (72.000 ευρώ στην 20ετία) για το πρώτο ακίνητο  και 1.450 ευρώ πλέον ΦΠΑ ή 348.000 ευρώ για τη διάρκεια της σύμβασης για το δεύτερο ακίνητο.

    «Η εκμίσθωση των ακινήτων ήταν επιθυμία και προειλημμένη απόφαση του Θωμά Ράμμου»

    Όπως επισημαίνεται από το Δ.Σ. η μίσθωση των δύο ακινήτων στην εταιρεία του Πέτρου Χαροντάκη είναι επ’ ωφελεία της Μάρκετ Ιν, καθώς η αξιοποιίηση των ακινήτων μέσω της ανακατασκευής ήταν ασύμφορη κάτι που είχε διερευνήσει ιδρυτής της εταιρείας. Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο, αναφέρονται τα εξής:

    «Την περίοδο που ζούσε ακόμη και διοικούσε την Εταιρεία μας ο αείμνηστος ιδρυτής και Πρόεδρός της, Θωμάς Ράμμος, στα πλαίσια διερεύνησης της πιθανότητας εκμετάλλευσης του παραπάνω ακινήτου ως τουριστικού καταλύματος, είχε κατ’ εντολή του λάβει χώρα μια πρώτη εκτίμηση του κόστους ανακαίνισης και ανακατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς και του χρόνου που θα απαιτείτο κατά προσέγγιση για την αποπεράτωση του έργου.

    Το ελάχιστο κόστος είχε τότε (αρχές του 2021) εκτιμηθεί στο χρηματικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ  ενώ οι απαιτούμενες εργασίες θα διαρκούσαν πολλούς μήνες.

    Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε από τον Θωμά Ράμμο και ορθά ως απολύτως ασύμφορη για την Εταιρεία μας η ανακαίνιση – ανακατασκευή του ξενοδοχείου και προκρίθηκε από τον ίδιο η εκμετάλλευσή του μέσω της εκμίσθωσης, έτσι ώστε ο μισθωτής να αναλάβει ο ίδιος το σύνολο του κόστους της ανακαίνισης επ’ ωφελεία του ακινήτου, όπως επίσης και τον επιχειρηματικό κίνδυνο από ένα τέτοιο εγχείρημα και ταυτόχρονα η Εταιρεία μας να εισπράττει μισθώματα.

    Κατόπιν τούτου, ο ιδρυτής της Εταιρείας μας αποφάσισε και πρότεινε στον Πέτρο Χαροντάκη να προβεί ο ίδιος, εφόσον το επιθυμούσε, σε αυτό το εγχείρημα και για τον λόγο αυτό συστήθηκε στις 2/2/2021 από τον Πέτρο Χαροντάκη η εδρεύουσα στη Λευκάδα μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΥΚΑΤΟ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία»

    Προτού προχωρήσει η Εταιρεία μας υπό τη διοίκηση του Θωμά Ράμμου στην εκμίσθωση των δύο ως άνω ακινήτων στην εταιρεία «ΔΟΥΚΑΤΟ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» μεσολάβησε η αιφνίδια ασθένεια και ο θάνατος του Θωμά Ράμμου στις 14/3/2021.

    Το καλοκαίρι του 2021 ανακινήθηκε το ζήτημα της εκμίσθωσης του ξενοδοχείου ΔΟΥΚΑΤΟ, σύμφωνα με την επιθυμία και τις προειλημμένες αποφάσεις του ιδρυτή της Εταιρείας μας.

    Η νέα Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Ευλαμπία Ράμμου, έκρινε και εκείνη από την πλευρά της ως συμφέρουσα για την οικονομική πορεία της Εταιρείας την εκμίσθωση των δύο ως άνω οικοπέδων ιδιοκτησίας της Εταιρείας προς την «ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για τους ίδιους λόγους που είχε κρίνει ως συμφέρουσα την εκμίσθωση και ο εκλιπών Θωμάς Ράμμος».

    Το κόστος ανακαίνισης, η ένταξη στον αναπτυξιακό και το «κώλυμα» λόγω οικογενειακών σχέσεων

    Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμώντας την όλη κατάσταση των συγκεκριμένων ακινήτων και του κτηρίου του ξενοδοχείου, επιβεβαιώθηκε, ότι προκειμένου να καταστούν τα εν λόγω ακίνητα ικανά προς εκμετάλλευση από την Εταιρεία, θα έπρεπε να δαπανηθούν για τη ριζική ανακαίνιση –ανακατασκευή τεράστια χρηματικά ποσά και συνεπώς η λύση αυτή κρίθηκε ως απολύτως ασύμφορη και προκρίθηκε η λύση της εκμίσθωσης των ακινήτων, προκειμένου η Εταιρεία να εξασφαλίσει έσοδα από την ιδιοκτησία της, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει υπέρογκα χρηματικά ποσά για τα επόμενα έτη. Οπως προκύπτει, αποφασίστηκε επίσης για τον καθορισμό του ύψους του μισθώματος να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η μισθώτρια θα αναλάβει αποκλειστικά εκείνη το σύνολο του κόστους ριζικής ανακαίνισης – ανακατασκευής επ’ ωφελεία των ακινήτων, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει η εκμισθώτρια Εταιρεία μας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

    Επιπλέον, αποφασίστηκε η διάρκεια της μίσθωσης να οριστεί στα 20 έτη, διότι αυτό αποτελούσε προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ενταχθεί η εν λόγω επένδυση σε αναπτυξιακό νόμο προς όφελος και των δύο συμβαλλομένων εταιρειών.

    Το Δ.Σ. διαπίστωσε την αδυναμία του να λάβει απόφαση επί του θέματος διότι τρία από τα μέλη του Δ.Σ., οι κ.κ. Ευλαμπία Ράμμου, Γιαννούλα Ράμμου και Πέτρος Χαροντάκης, δεν δικαιούνταν να ψηφίσουν επί του εν λόγω θέματος, διότι στο πρόσωπό τους υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων με την μισθώτρια εταιρεία «ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

     Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτρος Χαροντάκης, είναι εκείνος που ελέγχει την ως άνω μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία ως μοναδικός μέτοχος και σύμβουλος – διαχειριστής και τα υπόλοιπα εκ των ως άνω αναφερομένων μέλη του Δ.Σ. συνδέονται μαζί του με στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Κατόπιν τούτου, το Δ.Σ. διαπίστωσε ότι τα υπόλοιπα μέλη του, στο πρόσωπο των οποίων δεν συντρέχει αδυναμία ψήφου (κ.κ. Νικόλαος Τούντας και Ιωάννης Φερεντίνος) δεν σχηματίζουν μόνα τους απαρτία, ώστε να μπορεί το ΔΣ να λάβει απόφαση επί του ως άνω θέματος. Ετσι, αποφασίστηκε η  Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας την 25 η Οκτωβρίου 2022, η οποία αποφάσισε τη χορήγηση της ειδικής άδειας για την κατάρτιση από την Εταιρεία των δύο ως άνω συμβάσεων μίσθωσης και την έγκριση εκ των υστέρων με αναδρομική ισχύ των δύο συναφθεισών συμβάσεων μίσθωσης με το συνδεδεμένο μέρος «ΔΟΥΚΑΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

    Διαβάστε επίσης

    Σαράντης: Κάτω από το 10% το ποσοστό της FMR LLC

    Ο ΣΚΑΪ αγόρασε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μέντα 88 και Pepper 96,6

     



    ΣΧΟΛΙΑ