• Business

    Μάριος Κυριάκου για Βαράγκη: H εταιρεία έχει προοπτική αν ενταχθεί στον πτωχευτικό-Θα βάλω ακόμη € 7-10 εκατ.

    Μάριος Κυριάκου, ιδρυτής και πρώην senior partner στην KPMG, επενδυτής στην Βαράγκης


    Ο Μάριος Κυριάκου ιδρυτής και πρώην senior partner της KPMG είναι ο επενδυτής που τον τελευταίο χρόνο χρηματοδότησε την εταιρεία επίπλων Βαράγκης με 1,4 εκατ. ευρώ, δίνοντας το φιλί της ζωής σε μια εταιρεία που ουσιαστικά ήταν νεκρή. Με τα κεφάλαια αυτά η εταιρεία αναζωογονήθηκε, προσέλαβε προσωπικό,  πραγματοποίησε εξαγωγές και απομένει η ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα για να ρυθμιστούν οριστικά οι οφειλές στους πιστωτές της και η εταιρεία να μπορέσει να χαράξει μια υγιή πορεία.

    Ωστόσο, το σχέδιο εξυγίανσης, παρότι συγκεντρώνει το 61,9%των πιστωτών της Βράγκης δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Πρωτοδικείο και η νέα αίτηση θα εκδικαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κυριάκου, μιλάει στο mononews.gr και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρει η εταιρεία να ξεπεράσει και τα τελευταία εμπόδια, για να ρυθμίσει τις οφειλές της για να μπορέσει να αναπτυχθεί και πάλι. Μάλιστα, σημειώνει ότι εφόσον η εταιρεία ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα, θα τη χρηματοδοτήσει με επιπλέον 7-10 εκατ. ευρώ.

    Όμως τώρα  μετά την απόφαση που έλαβε προχθές  το Πρωτοδικείο Θήβας, το οποίο δεν έκανε δεκτό το αίτημα για προστασία από πιστωτές, η εταιρεία Βαράγκης δεν προστατεύεται πια από τους πιστωτές της, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστούν νέα ασφαλιστικά μέτρα για προστασία από τους πιστωτές. Αυτό όμως θα γίνει με την εκδίκαση της νέας αίτησης υπαγωγής στον πτωχευτικό στις 17/9/2020.

    Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την Βαράγκης;

    “Μέσα στο τελευταίο χρόνο έχω χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 1,4 εκατ. ευρώ τμηματικά ανάλογα με τις ανάγκες και η εταιρεία αναζωογονήθηκε. Πραγματοποίησε πωλήσεις στα 3 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα που μπορεί να φτάσουν τα 5 εκατ. ευρώ, μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ κυρίως πραγματοποιεί εξαγωγές” σημειώνει ο κ. Μάριος Κυριάκου. “Πιστεύω ότι παρότι δεν έχει πλέον προστασία από πιστωτές, θα επικρατήσει η λογική. Οι προμηθευτές της εταιρείας  θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα με κατασχέσεις -αφού δεν είναι αυτοί οι μεγαλύτεροι πιστωτές,  ενώ έχουν να κερδίσουν  από τη μελλοντική ανοδική πορεία της εταιρείας που δεν πρέπει τώρα να ανακοπεί”, τονίζει ο κ. Κυριάκου.

    Όπως εξηγεί, “αν ενταχθεί η Βαράγκης στον πτωχευτικό κώδικα, θα χρηματοδοτήσω ακόμη με 7-10 εκατ. ευρώ την εταιρεία και θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητές της, θα γίνουν προσλήψεις και νέου προσωπικού και  θα αυξηθούν τα έσοδά της, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από εξαγωγές. Η εταιρεία έχει δύο μεγάλα συμβόλαια για εσωτερική διακόσμηση δύο πύργων στο Κατάρ και το επόμενο διάστημα θα συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα στο Άμπου Ντάμπι και στο Κατάρ”.

    “Η εταιρεία έχει  μια ευκαιρία να ορθοποδήσει, να διατηρήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις εξαγωγές της και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί”, καταλήγει ο κ. Μάριος Κυριάκου.

    Το σχέδιο εξυγίανσης

    Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο εξυγίανσης  συμμετέχουν κατά ποσοστό 61,9% οι πιστωτές της Εταιρίας και προβλέπει ότι  η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στον νέο φορέα, την εταιρία «VARANGIS FURNITURE & INTERIORS A.E.», έναντι τιμήματος 2.592 χιλ. ευρώ και της ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών της. Σύμφωνα με το σχέδιο θα αποπληρωθούν πλήρως οι οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, με ρύθμιση, και η Alpha Bank θα λάβει 2,5 εκατ. ευρώ.

    Στον νέο φορέα μεταβιβάζεται το 97% του ενεργητικού της εταιρίας συνολικού ύψους 3.233 χιλ. € και συγκεκριμένα το ακίνητο – μονάδα παραγωγής στο Σχηματάρι Βοιωτίας με όλα του τα προσαρτήματα, η πλειοψηφία του μηχανολογικού εξοπλισμού και των αποθεμάτων, πάγια, απαιτήσεις και χρηματικά διαθέσιμα της Εταιρίας, καθώς και οι συμμετοχές της εταιρίας στις θυγατρικές της Varangis Turnkey Interior Projects LLC στα Η.Α.Ε. και Schemata Interiors and Trading WLL στο Κατάρ.Στον νέο φορέα μεταβιβάζονται επίσης υποχρεώσεις της τάξεως του 15,1% επί των συνολικών υποχρεώσεων της Εταιρίας, αξίας 3.189 χιλ. €, οι οποίες αφορούν το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους και τη Vericon Professional Services Ltd, η οποία παρείχε ενδιάμεση χρηματοδότηση σε εκτέλεση της από 13.6.2019 συμφωνίας εξυγίανσης.

    Τόσο το τίμημα, όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της Εταιρίας, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την Συμφωνία Εξυγίανσης, και στην συνέχεια η Εταιρία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. Αυτονόητα η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί υπό την προϋπόθεση της σχετικής επικύρωσής της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.



    ΣΧΟΛΙΑ