• Business

    Βαράγκης: Δια χειρός όχημα για επίδοξους εισηγμένους – Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου στις αρχές του 2020

    Βαράγκης: «Πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας

    Δημήτρης Βαράγκης


    Το… ιδανικό όχημα για επιχείρηση ή επιχειρηματία που θέλει δια της πλαγίας να εισάγει τις δραστηριότητές του στο Χρηματιστήριο, θα αποτελεί πολύ σύντομα η Βαράγκης. Ήδη, μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται η έγκριση της αίτησης που συζητήθηκε χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών σχετικά με την συμφωνία εξυγίανσης της ιστορικής βιομηχανίας επίπλων Βαράγκης.

    Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης λοιπόν, στην οποία συμμετέχουν κατά ποσοστό 80% οι πιστωτές της Εταιρίας, η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στη νεοσυσταθείσα προς τον σκοπό τούτο εταιρία με την επωνυμία “Varangis Furniture & Interiors A.E.”

    Η μεταβίβαση αυτή θα υλοποιηθεί εντός 40 ημερών από την οριστική επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από τις δικαστικές αρχές (που περιλαμβάνει και την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τριτανακοπής) όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στη συμφωνία εξυγίανσης, για ορισμένα όμως περιουσιακά στοιχεία (π.χ. ακίνητα) η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει πρόσθετο χρόνο. Το τίμημα και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων της Εταιρίας, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την Συμφωνία Εξυγίανσης, και στην συνέχεια η Εταιρία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. Αυτονόητα η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί υπό την προϋπόθεση της σχετικής επικύρωσής της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

    Επιπλέον επισημαίνεται πως μέσω της ενδιάμεσης χρηματοδότησης της επιχείρησης από τον νέο φορέα μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου επί της Συμφωνίας Εξυγίανσης επιτυγχάνεται η ομαλή συνέχιση της τρέχουσας δραστηριότητας της Εταιρίας, η πλήρης λειτουργία των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, υλοποίηση έργων και η διατήρηση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

    Χαρακτηριστικά, με βάση τη συμφωνία, θα μεταβιβάστεί το 97,8% του ενεργητικού της «Βαράγκης» συνολικού ύψους 3,398 εκατ. και συγκεκριμένα το ακίνητο της μονάδας παραγωγής στο Σχηματάρι, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα αποθέματα, πάγια, απαιτήσεις και χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας. Επίσης, μεταβιβάζονται οι συμμετοχές της στις θυγατρικές της Varangis Turnkey Interior Projects LLC, Varangis Advance Interior Projects LLC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Schemata Interiors and Trading WLL στο Κατάρ. Η νέα εταιρεία στην οποία θα περάσουν οι παραπάνω δραστηριότητες είναι η  Varangis Furniture & Interiors A.E. Στη νέα εταιρεία περνούν ακόμα υποχρεώσεις της τάξεως του 5,8% επί των συνολικών υποχρεώσεων, αξίας 1,466 εκατ., οι οποίες αφορούν το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους, που θα ικανοποιηθούν όλοι στο 100% των απαιτήσεών τους.

    Από την πλευρά τους οι πιστωτές διαγραφούν το 100% των απαιτήσεων ύψους 7,4 εκατ. και το αντάλλαγμα για τη μεταβίβαση των στοιχείων του ενεργητικού ανέρχεται σε περίπου 2,6 εκατ., το οποίο θα καταβάλει η Varangis Furniture & Interiors για την αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων που παραμένουν στην παλιά εισηγμένη εταιρεία.

    Πλέον, η εισηγμένη που βρίσκεται στο Χρηματιστήριο από το 1998, δηλαδή, εδώ και 21 χρόνια, παραμένει στο ταμπλό ως όχημα,  με την υφισταμένη μετοχική σύνθεση, δηλαδή 73% η οικογένεια Βαράγκη και 27% το επενδυτικό κοινό περιμένοντας ή τον εκκαθαριστή ή κάποιον που θέλει να βάλει δια της πλαγίας οδού τις μετοχές της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ