• Business

    Marc Jacobs: Από υπάλληλος σε μπουτίκ, πρίγκιπας της μόδας και στους 100 σημαντικότερους ανθρώπους παγκοσμίως!

    • NewsRoom


    Η ιστορία του μοιάζει με παραμύθι. Γεννημένος στις 9 Απριλίου1963 στη Ν. Υόρκη, ο Marc Jacobs από μικρός λάτρευε τη μόδα. Σε ηλικία 7 ετών έχασε τον πατέρα του και έκτοτε η ζωή του άλλαξε άρδην. Θα έμενε τελικά με τη γιαγιά του και αυτό έκανε όλη τη διαφορά.

    Ωστόσο, ο Jacobs έμεινε επικεντρωμένος στα όνειρά του να γίνει σημαντικός σχεδιαστής. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρακολουθούσε το Γυμνάσιο Τέχνης και Σχεδιασμού και, μετά το σχολείο, εργαζόταν στη πολυτελές μπουτίκ ρούχων Charivari, μια πλέον ανενεργή μπουτίκ ειδών ένδυσης στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το προσωπικό του Charivari επέτρεψε στο νεαρό αγόρι, εκτός των καθηκόντων του την αναδίπλωση των ρούχων, το ντύσιμο των μανεκέν (ψεύτικες κούκλες) και να σχεδιάσει κάποια πουλόβερ για το κατάστημα. Το έργο αυτό βοήθησε τον Jacobs να κερδίσει μία θέση στο πολυπόθητο Parsons School for Design, όπου ξεχώρισε ανάμεσα στους συμμαθητές του κερδίζοντας τόσο το βραβείο Perry Ellis Gold Thimble όσο και το Design Student of the Year στην αποφοίτηση το 1984.

    Το 1986 σχεδίασε την πρώτη του Κολεξιόν που έφερε το λογότυπο «Marc Jacobs».

    Το 1987, είχε την ξεχωριστή τιμή να είναι ο νεότερος σχεδιαστής πού βραβεύτηκε με την υψηλότερη τιμητική διάκριση στο χώρο της μόδας, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο «CFDA Perry Ellis Award for New Fashion talent» -(Διάκριση νέων Ταλέντων).

    Ο Jacobs ανέλαβε τη σχεδίαση των γυναικείων ρούχων για την εταιρία του Ellis, όπου κέρδισε το 1992 το βραβείο του Designer of the Year (βραβείο που θα κέρδιζε και πάλι το 1997). Το 1993, αφού ο Ellis σταμάτησε τις συλλογές του – και αφού ο Jacobs έστειλε μια συλλογή “grunge” για την ετικέτα που οι κριτικοί αγαπούσαν, αλλά η εταιρεία μισούσε, ο Jacobs ξαναμπήκε στην αγορά πλέον μόνος του, με οικονομική υποστήριξη από τα πρώην αφεντικά του, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση με τον μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό συνεργάτη Robert Duffy. Η ετικέτα Marc Jacobs αποδείχθηκε σύντομα επιτυχής.

    Από το 1997 έως το 2014, ο Jacobs ήταν ο δημιουργικός διευθυντής του πολυτελούς γαλλικού οίκου Louis Vuitton στο Παρίσι. Η δουλειά του προκάλεσε ένα επαγγελματικό θρίαμβο, αλλά έφερε νέες πιέσεις στην προσωπική ζωή του Jacobs ρίχνοντας τον σε μια περίοδο βαριάς χρήσης ναρκωτικών, με σχεδόν νυχτερινή χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης και αλκοόλ. “

    Οι φίλοι, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου Naomi Campbell και της εκδότριας Vogue Anna Wintour, έπεισαν τον Jacobs να ζητήσει βοήθεια. Έκανε αποτοξίνωση το 1999.

    Αφού απεξαρτήθηκε, ο Jacobs ξαναγύρισε πίσω στο έργο του, εκτοξεύοντας την πρώτη ready-to-wear γραμμή της Louis Vuitton και παράλληλα επέκτεινε και τη δική του ετικέτα. Οι τρεις συλλογές του Marc Jacobs – δύο για ενήλικες και μία για παιδιά – πωλούνται σε δεκάδες μπουτίκ Marc Jacobs παγκοσμίως.

    Το 2006, έγινε το λανσάρισμα της Marc Jacobs eyewear collection στις ΗΠΑ.

    Το 2008, ανοίγει τα the Marc by Marc Jacobs stores καταστήματα στην Ευρώπη: Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη, Κοπεγχάγη, Λισσαβώνα και Αθήνα.

    Marc Jacobs Φθινόπωρο/Χειμώνας 2014

    Ο Jacobs βρισκόταν στον κατάλογο των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού TIME «2010 Time 100», και κατέλαβε τον αριθμό 14 στη λίστα του περιοδικού Out 2012 Των «50 πιο ισχυρών ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών στην Αμερική».

    Aξίζει να σημειωθεί ότι η περιουσία του εκτιμάται ότι ανάρχεται στα 100 εκατ. δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ