• Business

    Μάχη των funds για τις κλινικές: Στο στόχαστρο η Ευρωκλινική


    Την πόρτα της  Ευρωκλινικής χτυπούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds  Oaktree και Farallon καθώς πρόκειται για  την επόμενη μικρή αλλά… πολύφερνη νύφη του χώρου της υγείας.  Η μάχη των funds στον χώρο της υγείας συνεχίζεται με στόχο τον έλεγχο όσο  τον μεγαλύτερο  δυνατό αριθμό κλινών, ώστε να έχουν και τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις ασφαλιστικές, κλειδί για μεγαλύτερα κέρδη. Στη μάχη αυτή η Ευρωκλινική αποτελεί τη μόνη εύκολα διαθέσιμη γενική κλινική στην Αττική που απομένει σαν στόχος εξαγοράς, τώρα που τα ξένα funds μοιράζουν τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αυξήσουν τη δύναμή τους. Αν και η πρόθεση της Global Finance να αποεπενδύσει από την Ευρωκλινική έχει εκφραστεί και στο παρελθόν, φαίνεται πως τώρα οι συνθήκες είναι ώριμες.

    Το Oaktree, μετά το πέρας της απόκτησης του ομίλου Ιασώ, που επίκετiαι το επόμενο διάστημα πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του.

    Προς το παρόν  κυρίαρχοι του παιχνιδιού στον κλάδο είναι ο όμιλος CVC με τα Metropolitan, Υγείa και πρώην Ιασώ General με μερίδιο που ξεπερνά το 30% και του Ιατρικού με μερίδιο άνω του 20%.

    Ωστόσο την ενίσχυση της θέσης του στην αγορά υγείας επιδιώκει και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital που κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 17,5% στη Εuromedica (απέκτησε από τις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Eurobank δάνεια της Euromedica ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ).

    Πλέον στοχεύει και στο 47,6% των μετοχών της Euromedica, τώρα που η απόφαση του Πρωτοδικείου για υπαγωγή της Axon σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ανοίγει το δρόμο για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Axon.

     Ποια είναι η Ευρωκλινική

    Με βάση το 2017, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών μετά την αφαίρεση των ποσών επιστροφής διαμορφώνεται σε 40,20 εκατ. ευρώ και διατηρείται στα επίπεδα του 2016.

    Σε ενοποιημένο και ατομικό επίπεδο, ο δανεισμός κατά την 31/12/2017 ανήλθε σε 31.14 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων αφορά υποχρεώσεις του ομολογιακού δανείου ύψους 29,7 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την 31/12/2017. Ωστόσο, εντός του 2018, ο Όμιλος και η εταιρεία προχώρησαν στην ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσ’ης του.

    Η Ευρωκλινική Αθηνών ιδρύθηκε από την Interamerican και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998 προσφέροντας υπηρεσίες υγείας με κέντρο τον άνθρωπο. Η Ευρωκλινική Αθηνών διαθέτει συνολικά 175 κλίνες, οκτώ χειρουργικές αίθουσες, μονάδα εντατικής με 12 κλίνες και καρδιολογική μονάδα εμφραγμάτων με 4 κλίνες.

    Το 2002 ιδρύεται η Ευρωκλινική Παίδων, 41 κλινών,  η οποία λειτουργώντας στο πλαίσιο της Ευρωκλινικής Αθηνών παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας σε παιδιά.

    Το 2008 ολοκληρώνεται μεταβίβαση των μετοχών των δύο κλινικών στο «South Eastern Europe Fund (SEEF)» από την Eureko B.V. (μητρική εταιρεία της Interamerican).

    Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2017 το 99.99% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας κατέχει η Εταιρεία Hippokrates Holdings BV με έδρα την Ολλανδία.

    Οι μετοχές της Εταιρείας ανήκουν κατά 57.89% στην «Hippokrates Holdings B.V.» με έδρα την Ολλανδία, η οποία ανήκει κατά 100% στην «Gulert Enterprises Limited» με έδρα την Κύπρο και η οποία με την σειρά της ανήκει κατά 100% στην «South Eastern Europe Fund (SEEF)» με έδρα το νησί Τζέρσεϋ. Το  South Eastern Europe Fund είναι ένα από τα fund με τα οποία επενδύει η Global Finance σε Ελλάδα, Τουρκία και Βαλκάνια.



    ΣΧΟΛΙΑ