• Business

    Μαχαιριά της ΕΛΣΤΑΤ στο Μαξίμου: Πώς επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση τα στοιχεία για την ύφεση

    ΕΛΣΤΑΤ


    Βαριά έπεσε στο Μαξίμου η… κεραμίδα της ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία που δείχνουν βαθιά ύφεση 1,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, όσο κι αν στην κυβέρνηση κάνουν ό,τι μπορούν για να μη φανεί ο πανικός τους.

    Ένας πανικός που δεν έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι καταρρέει στην ουσία το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, όσο με το γεγονός ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λειτουργούν σε βάρος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον σε πολύ πιο δύσκολη θέση τα κυβερνητικά στελέχη που συνομιλούν με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Κι αυτό γιατί το “σκληρό” ΔΝΤ, το οποίο εδώ και μήνες δέχεται πιέσεις από Αθήνα και Βρυξέλλες να μαλακώσει τη στάση του, λόγω των καλύτερων των αναμενομένων επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας το 2016, έχει πλέον έναν πολύ καλό λόγο να επιμείνει στη θέση του ότι τα όποια θετικά στοιχεία υπάρχουν δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποδεχθεί τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (η Αθήνα υποστηρίζει ότι ήταν στο 3% του ΑΕΠ) και τις προβλέψεις της για τα επόμενα χρόνια.

    Έτσι, φαίνεται πλέον αναπόφευκτη η υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Ταμείου για νέα μέτρα, αφού όπως φαίνεται η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο… ρόδινη όσο μας έλεγαν τους τελευταίους μήνες οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα μετά από ένα διάστημα αναιμικής ανάκαμψης κατά τη διάρκεια του 2016, “γκρεμίστηκε” στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της μειωμένης κατανάλωσης των νοικοκυριών.

    Μάλιστα, φαίνεται πολύ δύσκολο να αναστραφεί αυτή η υφεσιακή τροχιά της οικονομίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, με το κλείσιμο της αξιολόγησης να παραμένει σε εκκρεμότητα, πλήττει σοβαρά τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Πάντως, τα μηνύματα που επιχειρεί να στείλει το Μαξίμου είναι καθησυχαστικά. Πριν τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η μείωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016 δεν επηρεάζει τις ελληνικές θέσεις στη διαπραγμάτευση, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: “Ένα τρίμηνο επηρεάζει τη διαπραγμάτευση;”.

    Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι προσωρινά, και ότι περιμένουν τα στοιχεία του Απριλίου για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

    Όμως η “ζημιά” στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχει ήδη γίνει, και μάλλον είναι μη αναστρέψιμη…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ετοιμάζεται νέος ΚΟΚ με μειωμένα πρόστιμα και κοινωνική εργασία – Αναλυτικά οι αλλαγές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι θέλουν μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Τραμπ είναι μια ωραία… πεταλούδα στο εξώφυλλο του New Yorker!



    ΣΧΟΛΙΑ