• Business

    Μ. Σακέλλης (ΣΕΕΝ): «Σε τουρισμό και μεταφορικό ισοδύναμο ποντάρει η ακτοπλοϊα»

    Σακέλλης ΣΕΕΝ

    Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)


    Σαν «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν και φέτος οι Έλληνες ακτοπλόοι την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Με τα προβλήματα για τα ελληνικά νοικοκυριά να παραμένουν ασφυκτικά, η τουριστική κίνηση αναμένεται να δώσει ξανά βαθιά ανάσα στα έσοδα της ακτοπλοΐας. Όπως λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, τα μηνύματα που έρχονται για την καλοκαιρινή σεζόν είναι ενθαρρυντικά και τονίζει πως αναμένει μια ακόμη καλή χρονιά κυρίως λόγω της αύξησης του αλλοδαπού τουρισμού.

    Αντίθετα, χαμηλές είναι οι προσδοκίες από την εσωτερική κίνηση, η οποία εκτιμάται πως θα παραμείνει και φέτος σε «ρηχά νερά». Ο εσωτερικός τουρισμός, σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη συνεχίζει να πιέζεται και δεν φαίνεται προοπτική αναστροφής της κατάστασης τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα. «Ο Έλληνας δυσκολεύεται…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις πάντως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αντίθετα, εκτιμάται πως θα εντείνουν την πολιτική των προσφορών, ειδικά για εκείνους που ταξιδεύουν συχνά με πλοίο. Οι προσφορές, όπως λέει ο επικεφαλής της ΣΕΕΝ αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικές καθώς έφεραν περισσότερους επιβάτες στα πλοία πέρυσι και ως εκ τούτου είναι λογικό να συνεχισθούν.

    tourismos

    Θετικά για τον κλάδο αναμένεται να λειτουργήσει και το «μεταφορικό ισοδύναμο» που εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

    Ο κ. Σακέλλης θεωρεί πως θα τύχη θερμής υποδοχής από τον κόσμο καθώς θα αφορά κάποιου είδους επιδότηση στα ναύλα, ωστόσο τονίζει πως περιμένει να δει τι θα αφορά και πως ακριβώς θα εφαρμοστεί. Ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης, ποιους θα αφορά, και με ποια κριτήρια θα δίνεται, ώστε ανάλογα να προσαρμοστεί και ο κλάδος, αναπροσαρμόζοντας ενδεχομένως και τα δρομολόγιά του.

    Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΣΕΕΝ εκτιμά πως δεν θα αργήσει η ώρα που θα αποκαλυφθούν τα σχέδια για το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς με βάση τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιούλιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ναυτιλία: Το νέο μεγάλο στοίχημα του κλάδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Greek Shipping Hall of Fame: Αλέκος Γουλανδρής και Βασίλης Μαυρολέων στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρέτσος: Ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό υπάρχει, αλλά δεν αφήνουμε τους ξένους να επενδύσουν



    ΣΧΟΛΙΑ