• Business

    Μ. Αργυρός (Argyros Estate): «Ας κτιστούν οι παραλίες και οι οικισμοί, όχι οι αμπελώνες»


    Mπορεί σε ένα νησί σαν τη Σαντορίνη, όπου ο τουρισμός καλπάζει και όσα ξενοδοχεία και αν δημιουργηθούν γεμίζουν, να αναπτυχθεί δραστηριότητα που να μην είναι τουριστική; Τα οινοποιεία του νησιού, τα υπέροχα κρασιά τους και η πορεία τους στις αγορές του εξωτερικού απέδειξαν ότι μπορεί. Και ότι οι μοναδικές τοπικές ποικιλίες και η αγάπη των αμπελουργών του για την παράδοση, είναι ένας ακόμη λόγος που αυτό το νησί είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο.

    Τα κρασιά του Argyros Estate πέτυχαν πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μεγαλύτερη αυτή του περιοδικού Wine & Spirits, που κατέταξε το Κτήμα Αργυρού μέσα στα 100 καλύτερα του κόσμου για τις χρονιές 2005 και 2006.

    Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε στη Σαντορίνη το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό, σε μια έκταση αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας.

    Σήμερα τους αμπελώνες και το Οινοποιείο διευθύνει ο δισέγγονός του, Ματθαίος Αργυρός, η έκτασή τους είναι 1300 στρέμματα, ενώ επιπλέον 1000 στρέμματα μισθώνονται από 50 τοπικούς παραγωγούς.

    Το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα βρίσκεται στις πλαγιές της Επισκοπής, όπου είναι και οι παλαιότερες ρίζες Ασύρτικου (μέση ηλικία 150 ετών), ενώ παράλληλα καλλιεργούνται και άλλες γηγενείς ποικιλίες, όπως Αηδάνι, Αθήρι και Μαυροτράγανο.

    Ο Ματθαίος Αργυρός μάς μιλά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του να είσαι αμπελουργός και οινοποιός στο πιο δημοφιλές τουριστικά νησί.

    Ποια είναι η έκταση του αμπελώνα και η παραγωγή σας; Ποια η πορεία των κρασιών σας στις αγορές εξωτερικού;

    Καλλιεργούμε 1300 στρέμματα και είναι όλα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ συνεργαζόμαστε και  με 50 παραγωγούς που  καλλιεργούν  1000 στρέμματα τα οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται το οινοποιείο.

    Από τους αμπελώνες φέτος βγήκαν 2.200 τόνοι σταφύλι, ή 2 εκατ. φιάλες κρασί,  ενώ η κανονική σοδειά, κατά μέσο όρο, φτάνει τους 2.500-2.700 τόνους σταφύλι  αλλά εξαρτάται από τον καιρό τον κάθε χρόνο. Ο τζίρος είναι λίγο πάνω από 5 εκατ. ευρώ και το 70% των πωλήσεων μας γίνονται στο εξωτερικό, σε Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.λ.π.

    Θέλετε να αυξήσετε τους αμπελώνες σας;

    Ναι λίγο ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε, ίσως σταδιακά ακόμη 300 στρέμματα. Συνολικά οι αμπελώνες της Σαντορίνης είναι 10.500 στρέμματα κι εμείς εκμεταλλευόμαστε  το 25% των αμπελώνων του νησιού. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αυξηθεί η καλλιεργήσιμη έκταση. Το νησί έχει 3.000 στρέμματα στα οποία φυτεύονται σιτάρια και βρώμη που προορίζονται για ζωοτροφές και ακόμη 4-5.000 στρέμματα ακαλλιέργητα.

    Όλων όμως το όνειρο είναι να χτίσουν τη γη και να φτιάξουν ξενοδοχεία.  Όμως δεν είναι ανάγκη όλα να γίνουν ξενοδοχεία. Ας κτιστούν οι παραλίες και οι οικισμοί, όχι οι αμπελώνες. Οι αμπελώνες δίνουν υπεραξία στο νησί γιατί προσθέτουν δυναμική και ενδιαφέροντα σε αυτά που μπορεί να βρει εδώ ο τουρίστας.

    Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του αμπελιού είναι η άναρχη δόμηση. Βέβαια τώρα υπάρχει προστασία και απαγορεύεται τα δηλωμένα αμπέλια να χτιστούν.

    Ποιο είναι το μυστικό για ποιοτικό κρασί;

    Το 90% της δουλειάς μας είναι το σταφύλι. Όσο καλύτερο σταφύλι καταφέρουμε να παράγουμε τόσο καλύτερο κρασί θα φτιάξουμε. Για να φτιάξουμε καλά κρασιά χρειαζόμαστε πολύ σοβαρούς αμπελώνες με εξαιρετική πρώτη ύλη.

    Τα 1.000 στρέμματα των παραγωγών εμείς τα φροντίζουμε, με δικά μας κεφάλαια μπαίνουμε και προσέχουμε τα φυτά, εμείς τα οργώνουμε κι εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη.

    Η καλλιέργεια του αμπελώνα βασίζεται στις παραδοσιακές μεθόδους και γίνεται με γνώμονα την άριστη ποιότητα του σταφυλιού. Το όραμα μας είναι να προστατέψουμε τις μοναδικές ποικιλίες της Σαντορίνης και να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

    Ποιες ποικιλίες καλλιεργείτε;

    Οι αμπελώνες Αργυρού καλλιεργούν μόνο ποικιλίες της Σαντορίνης, το 90% είναι Ασύρτικο και ένα 10% με Αθήρι, Αηδάνι και Μαυροτράγανο. Η βασική ποικιλία της Σαντορίνης είναι το Ασύρτικο ενώ οι γηγενείς ποικιλίες είναι πάνω από 30, όπως η Μαντηλαριά που είναι άγρια ποικιλία, το Πλατάνι κ.α.

    Απαγορεύεται να φυτέψουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες στο νησί.

    Πόσο δύσκολο είναι να καλλιεργηθεί το αμπέλι σε ένα άνυδρο τόπο όπως το νησί;

    Το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό.  Η υπόλοιπη Ελλάδα παράγει 800 κιλά προϊόν /στρέμμα και η Σαντορίνη κινείται στα 300-350 κιλά/στρέμμα, και το 1 στρέμμα στη Σαντορίνη για να καλλιεργηθεί κοστίζει όσο 3 στρέμματα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Από την άλλη η δύναμη της Σαντορίνης, είναι η πολύ μεγάλη αντοχή που έχουν τα φυτά,  και ειδικά της ποικιλίας Ασύρτικο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα αμπέλια ζουν 50-60 χρόνια, ενώ εδώ το Ασύρτικο ζει πάνω από 250 χρόνια. Όταν ρώτησα τον παππού μου ποια είναι η ηλικία του παλιού αμπελώνα, η απάντηση ήταν ότι όταν ήταν παιδάκι τα αμπέλια αυτά ήταν πάνω από 200 ετών. Στη Σαντορίνη η ανανέωση του αμπελώνα γίνεται με καθισιά και το καταβολάδι, δηλαδή ανανεώνεται ο αμπελώνας με νέα αμπέλια και τα παλιά συνεχίζουν να ζουν.

    Πώς ήταν η φετινή χρονιά;

    Η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη για το νησί, γιατί πέρσι δεν υπήρχε νερό και ήταν χαμηλή παραγωγή, του χρόνου όμως με αυτές τις βροχές θα έχουμε καλή σοδειά. Ευτυχώς τα αμπέλια ήπιαν νερό και συνήλθαν. Αν δεν έβρεχε φέτος το 20% του αμπελώνα θα καταστρεφόταν.

    Στις καινούργιες φυτέψεις έχουμε πρόβλεψη ποτίσματος. Τώρα μελετάμε να κάνουμε  υπόγεια σωλήνωση σε ένα τμήμα παλιού αμπελώνα. Όμως η Σαντορίνη δεν έχει νερό ακόμη και ακόμη και με  υπόγεια σωλήνωση …για να πεις ότι ποτίζεις ένα αμπέλι πρέπει να του ρίξεις τους βασικούς ζεστούς μήνες 20-30 τόνους το στρέμμα…Κι εμείς ποτίζουμε 6 λιτρα ανά φυτό το μήνα και μόνο τα πρώτα χρόνια.

    Ιστορικό

    Ο Γεώργιος Αργυρός ιδρυτής του Οινοποιείου, από το 1903, ακολούθησε τον παραδοσιακό σαντορινιό τρόπο οινοποίησης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των σταφυλιών που παρήγαγε ο αμπελώνας του και τα κρασιά του προορίζονταν κυρίως για την τοπική αγορά.

    Το 1950 ανέλαβε το οινοποιείο ο Ματθαίος Αργυρός, ο οποίος συνέχισε το έργο του πατέρα του, αυξάνοντας την καλλιεργούμενη έκταση στα 60 στρέμματα. Την σημαντική αλλαγή στο Κτήμα Αργυρού την έφερε ο Γιάννης Αργυρός στον οποίον περιήλθε το οινοποιείο το 1974.

    Ο Γιάννης Αργυρός αύξησε την έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων σε 260 στρέμματα, εκσυγχρόνισε το οινοποιείο και εργάστηκε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσει την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.

    Ο αμπελώνας του κτήματος είναι αυτόρριζος και βρίσκεται στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας, σε υψόμετρο 35-150 m, με προσανατολισμό ανατολικά-νοτιοανατολικά και τα κλήματα είναι διαμορφωμένα στην παραδοσιακή κουλούρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανδρέας Μεταξάς: «Επενδύουμε στη βιωσιμότητα, δημιουργούμε αξία για το μέλλον»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμαρχος Σαντορίνης: «Nα μπει φραγμός στην υπερανάπτυξη»



    ΣΧΟΛΙΑ