• Business

    Lyft: Άνοδος 20% την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης


    Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε το επενδυτικό κοινό την είσοδο της Lyft στη Wall Street που ξεκίνησε διαπραγμάτευση την Πέμπτη αντλώντας 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή εισαγωγής  ήταν 72 δολάρια ανά μετοχή, με την αποτίμηση της εταιρείας στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές της εταιρείας Lyft σημείωσαν άνοδο άνω του 20%  από την τιμή εισαγωγής και την Παρασκευή η τιμή διαπραγμάτευσης ξεκίνησε από τα 87,24 δολάρια ανά μετοχή, ενώ  6,1 εκατ. μετοχές  άλλαξαν χέρια.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εταιρείας τεχνολογίας στις ΗΠΑ από την Snap που έγινε το 2017 και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες  για το νέο κύμα εισαγωγών που έρχεται μεγάλων εταιρειών στη Silicon Valley, όπως των Pinterest, Slack, Airbnb, και της  Uber.

    Η Uber ετοιμάζεται για τη δική της δημόσια εγγραφή τον επόμενο μήνα, ενώ εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι η αποτίμησή της θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές στην αμερικανική εταιρική ιστορία.

    Οι Lyft και Uber είναι μεγάλοι ανταγωνιστές στις ΗΠΑ και η μάχη των μεριδίων τους έχει κοστίσει ακριβά.   Η Lyft  έχει αυξήσει το μερίδιό της στο 30% σήμερα, αλλά με αυξημένες ζημιές, που πέρσι αυξήθηκαν κατά 32% και έφτασαν στα 911 εκατ. δολάρια με έσοδα στα   2,16 δισ. δολάρια.

    Οι συνιδρυτές της Lyft, Logan Green και John Zimmer, δήλωσαν, στους FT,  ότι η απόφαση για την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο προέκυψε από την εσωτερική  ετοιμότητα της εταιρείας και όχι από τον ενθουσιασμό της Wall Street.

    Ο κ. Zimmer, πρόεδρος της Lyft, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ερμηνεύει τη θετική ανταπόκριση του κοινού  ως μια επικύρωση για το μακροπρόθεσμο στόχο της Lyft να αντικαταστήσει τα ιδιωτικά αυτοκίνητα με διαμοιραζόμενο στόλο.

    “Οι επενδυτές ήταν ενθουσιασμένοι επειδή είδαν ότι υπάρχει μια τεράστια στροφή από τα ιδιόκτητα οχήματα προς τη μεταφορά ως υπηρεσία”, είπε. “Έχουμε δει αυτό το παιχνίδι στην ψυχαγωγία με Netflix και Spotify. Συμφωνούν μαζί μας ότι είναι η πρώτη φορά που  γίνεται σε μια τόσο μεγάλη  αγορά μια τέτοια  μεγάλη αλλαγή “.



    ΣΧΟΛΙΑ