• Business

    Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Οδηγός επιβίωσης εάν δεν έχεις λεφτά

    εφάπαξ


    Τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο είναι τρομακτικά: εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν 102 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και άλλα 31 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, κινδυνεύοντας με κατασχέσεις καταθέσεων ή και ακινήτων. Μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς το Δημόσιο το χρωστούν λίγοι (σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, 17.000 ΑΦΜ οφείλουν συνολικά 85 δισ. ευρώ), όμως αυτοί που υποφέρουν από τις κατασχέσεις είναι οι πολλοί, δηλαδή τα εκατομμύρια των φορολογούμενων με πολύ μικρότερες οφειλές, που απλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη φοροκαταιγίδα των τελευταίων χρόνων και τιμωρούνται γι’ αυτό.

    Πώς μπορεί κανείς να προστατευθεί από αυτήν τη φοροκαταιγίδα, αν αδυνατεί να πληρώσει; Η λύση είναι μία: ρύθμιση οφειλών. Η πάγια ρύθμιση οφειλών σε 12 ή σε 24 δόσεις δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών και διευκολύνει τους οφειλέτες, ενώ πλέον αυτό μπορεί να γίνει μέσω Taxisnet και για οφειλές που ακόμη δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μία καινοτομία που αφορά ειδικά αυτούς που έχουν ήδη ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές τους με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θέλουν να κινδυνεύσουν να τη χάσουν επειδή π.χ. δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εγκαίρως τη δόση του ΕΝΦΙΑ.

    Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων δεν είναι… τζάμπα, αλλά οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

    Για να αιτηθεί κανείς ρύθμιση οφειλών, η διαδικασία είναι απλή: στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr) μπαίνει στο μενού “Ο Λογαριασμός Μου” και συνδέεται με τους κωδικούς του Taxisnet, στη συνέχεια επιλέγει “Εφαρμογές” και μετά “Ρύθμιση Οφειλών”. Από εκεί διαλέγει την ρύθμιση Ρ2, και κλικάρει στην επιλογή “Υποβολή Νέας”, η οποία τον οδηγεί σε μία σελίδα που περιλαμβάνει τα ατομικά του στοιχεία, τα ποσά υπό ρύθμιση και το αν μπορεί να υπαχθεί στις 12 ή στις 24 δόσεις (οι 24 δόσεις είναι μόνο για έκτακτες περιπτώσεις).

    Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος επιλέγει, εκτός από τον αριθμό των δόσεων, το μηνιαίο καθαρό του εισόδημα, τις πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις του και οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα. Ακολουθεί η διαδικασία της συμπλήρωσης της υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων, όπου ο φορολογούμενος καλείται επίσης να δηλώσει αν έχει ακίνητη περιουσία, οχήματα, ομόλογα, μετοχές, συμμετοχή σε επιχειρήσεις, αντικείμενα αξίας, καθώς και λογαριασμούς σε τράπεζες. Αφού συμπληρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία, ο χρήστης παρά το κουμπί Ϋποβολή” και η αίτησή του υποβάλλεται προς έγκριση, η οποία συνήθως δίνεται εντός της ημέρας, αν όλα πάνε καλά.

    Άπαξ και εγκριθεί η ρύθμιση, η πρώτη δόση πληρώνεται στην τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής. Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα.

    φορολογικές δηλώσεις

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: H Ελλάδα έχει την 6η πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργάζεστε αλλά δεν πληρώνεστε; Δείτε πώς θα λάβετε επίδομα ανεργίας – Όλες οι προϋποθέσεις

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος τα λεφτά από τις θυρίδες: Δεν πληρώνουμε τις ρυθμίσεις στα ταμεία



    ΣΧΟΛΙΑ