• Business

    Lisa O’Neill (Pfizer) στο mononews: «Έχουμε αναπτύξει λεπτομερή εφοδιαστικά πλάνα για το εμβόλιο» – Επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων

    • Έφη Τσιβίκα
    Pfizer - εμβόλιο - τρίτη δόση


    Μια επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων, με υψηλό ρίσκο και κάλυψη από ίδιους πόρους αποτελεί το εγχείρημα «εμβόλιο έναντι της COVID-19» της Pfizer, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα και φαίνεται ότι θα είναι και η πρώτη που θα λάβει την πολυπόθητη έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

    Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, η Pfizer και ο βιομηχανικός εταίρος της BioNTech, ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν αίτηση χορήγησης Άδειας Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στον FDA και δήλωσαν την πρόθεσή τους να υποβάλλουν άμεσα αιτήσεις και σε άλλες κανονιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr η επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Pfizer στη Νέα Υόρκη, Lisa ONeill, οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει υποβολές σε κυλιόμενη βάση, σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις του στο Sky News, ο Έλληνας CEO του αμερικανικού φαρμακευτικού «κολοσσού», Αλβέρτος Μπουρλάς, τόνισε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή των πρώτων δόσεων «εντός ωρών» από τη στιγμή που θα λάβει επίσημα το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές, διανέμοντας αρχικά τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη παραχθεί και που αναμένεται να φτάσουν στα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2020.

    Παραγωγή, διανομή και αποθήκευση

    Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης, η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει τα απαραίτητα πλάνα, έτσι ώστε η παραγωγή, ο εφοδιασμός και η αποθήκευση του εμβολίου να γίνεται με ταχείες και ασφαλείς διαδικασίες, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών φύλαξης του.

    Προμηθεύοντας εμβόλια σε πάνω από 165 χώρες, η Pfizer διαθέτει την εμπειρία έτσι ώστε να υπερβαίνει τα εμπόδια που ανακύπτουν και στην εμπειρία αυτή φαίνεται ότι «ποντάρει» με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

    Είναι ενδεικτικό ότι, επί του παρόντος, παρασκευάζει πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αποστειρωμένων ενέσιμων προϊόντων παγκοσμίως, με παραγωγή πάνω από 1 δισ. κάθε χρόνο.

    «Η μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας, μάς δίνει αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να αναβαθμίζουμε γρήγορα, να παρασκευάζουμε και να διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες ενός υψηλής ποιότητας εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, αξιοποιώντας πολλαπλές μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Έχουμε εμπειρία στο να δουλεύουμε με διαφορετικούς πελάτες, με διαφορετικές υποδομές σε όλες τις αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιτυχία», αναφέρει η κ. O’Neill.

    Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου της πανδημίας, τα συμβόλαια έγιναν με τις κυβερνήσεις και θα παρασχεθούν δόσεις ανάλογα με τους διαύλους που θα προτιμήσουν και τα προκαθορισμένα σημεία εμβολιασμού. Η εταιρεία επιδιώκει να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, προκειμένου να υποστηρίξει τη διανομή στις ομάδες πληθυσμού που έχουν θέσει ως προτεραιότητα.

    «Έχουμε αναπτύξει λεπτομερή εφοδιαστικά πλάνα και εργαλεία για να υποστηρίξουμε την αποτελεσματική μεταφορά, την αποθήκευση και τη συνεχή παρακολούθηση της θερμοκρασίας των εμβολίων. Η διανομή από εμάς έχει βασιστεί σε ένα ευέλικτο και έγκαιρο σύστημα, το οποίο θα αποστέλλει τα κατεψυγμένα φιαλίδια στο σημείο του εμβολιασμού», υπογραμμίζει.

    Όπως η ίδια σημειώνει, η προσέγγιση της εταιρείας ως προς τη διάθεση των εμβολίων προβλέπει αποστολές από τις εγκαταστάσεις της στο Kalamazoo (ΗΠΑ) και την Puurs (Βέλγιο) κατευθείαν προς τα σημεία χορήγησης. Ωστόσο, για τη διανομή του εμβολίου θα χρησιμοποιήσει παράλληλα τα υπάρχοντα κέντρα διανομής στο Pleasant Prairie του Wisconsin και την Karlsruhe στη Γερμανία. Αυτά τα κέντρα διανομής θα διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποθήκευσης των προϊόντων, τα οποία δεν θα  αποστέλλονται απευθείας από τις εγκαταστάσεις στο Kalamazoo και την Puurs στα σημεία χορήγησης.

    Ρίσκο δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Προκειμένου να ανταποκριθούν στις έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, εταιρείες ξεκίνησαν την παραγωγή υποψήφιων εμβολίων πριν ακόμα αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους, επεκτείνοντας το ήδη τεράστιο επενδυτικό ρίσκο που έχουν λάβει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν οι προσπάθειες δεν έχουν θετική έκβαση, οι ποσότητες του προϊόντος που έχουν παραχθεί καταλήγουν στο “καλάθι των αχρήστων”, μαζί και τα δισεκατομμύρια που έχουν επενδυθεί.

    Σε αντίθεση με πολλές άλλες εταιρείες που έχουν λάβει κυβερνητικά κεφάλαια για κλινικές δοκιμές ή για την επέκταση της παραγωγής τους, η Pfizer έχει υπογράψει μόνο μία προπαραγγελία με την αμερικανική κυβέρνηση.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η κ. O’Neill τόνισε: «σκοπός της Pfizer είναι να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών. Όντας αντιμέτωποι με τη νόσο COVID-19, το κάλεσμα αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ και έχουμε θέσει ως στόχο να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το πλήρες εύρος και βάθος των πόρων μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, τα κόστη ανάπτυξης και παραγωγής του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από ίδιους πόρους.

    «Έχουμε ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια -και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να επωμιζόμαστε το πλήρες κόστος της ανάπτυξης και παραγωγής- επισφαλώς, στην προσπάθειά μας να βρούμε μια λύση για αυτή την πανδημία», αναφέρει.

    Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μπουρλάς, ο προϋπολογισμός του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού μόνο για την έρευνα εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων κατά του κορονοϊού, ανέρχεται στα 2 δις δολάρια, με τη «μερίδα του λέοντος» να κατέχει το εμβόλιο.

    Πρωτοποριακές μορφές του εμβολίου

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις στελέχους της εταιρείας για προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αναπτυχθεί μια άλλη, πιο ευέλικτη -ως προς τις συνθήκες φύλαξης- μορφή του εμβολίου (σε σκόνη), η κ. O’Neill, τόνισε ότι «η Pfizer και η BioNTech συνεχίζουν να ερευνούν ενδεχόμενες πρωτοποριακές συνθέσεις εμβολίου, που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητά του σε θερμοκρασία 2-8°C».

    Τις τελευταίες ημέρες, με τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια να διαδέχονται η μία την άλλη, εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει, σχετικά με το αν οι προσπάθειες αυτές διεξάγονται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτό το «μέτωπο». Εντούτοις, όπως δήλωσε η επικεφαλής επικοινωνίας της Pfizer, “καμία εταιρεία δεν δύναται να βρει λύση για αυτήν την κρίση μόνη της”.

    «Αναγνωρίζουμε ότι ως παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είμαστε πιο δυνατοί όταν συνεργαζόμαστε. Η ανταλλαγή εργαλείων, γνώσεων και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να ενεργούμε άμεσα», αναφέρει, δίνοντας το «στίγμα» ενός κλίματος ευρύτερης συνεργασίας, με στόχο την γρήγορη και ασφαλή έξοδο από την υγειονομική κρίση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ