• Business

    Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ – Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο (upd)

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Προς ακύρωση προχωρά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 67% του Λιμένα Αλεξανδρούπολης που «έτρεχε» αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ και διεκδικούσαν δύο σχήματα με αυξημένο το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

    Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή».

    Νωρίτερα, πηγές με πολύ καλή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας επεσήμαναν στο mononews πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησαν το ΤΑΙΠΕΔ στο να εξετάσει  ένα διαφορετικό μοντέλο αξιοποίησης του λιμένα, η σημασία του οποίου έχει αυξηθεί πλέον σημαντικά.

    Πρόσθεταν, δε, πως η ημερομηνία-κλειδί για τη μοίρα του εν εξελίξει διαγωνισμού θα είναι η 10η Νοεμβρίου, όπου και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τη διάρκεια αυτού θα αποφασιστεί, εάν θα ματαιωθεί  ο διαγωνισμός, το οποίο είναι και το πιο πιθανό.

    Εάν συμβεί αυτό, τότε το ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, δε θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό, ενώ εξετάζεται και η λύση της αξιοποίησης του λιμένα από το Δημόσιο. Εν τούτοις, η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των διαγωνισμών για την αποκρατικοποίηση των υπόλοιπων λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ.

    Οι μνηστήρες του λιμένα

    Στην κούρσα της διεκδίκησης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης  συμμετέχουν δύο σχήματα. Στο πρώτο συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, EFA, καθώς και το αμερικανικό Fund Black Summit, του οποίου επικεφαλής είναι ο John Charalambakis.

    Από την άλλη πλευρά το αντίπαλο σχήμα είναι αυτό της Quintana Infrastructure & Development LLC (QID), η οποία ανήκει στον Όμιλο της Quintana, ο οποίος έχει την έδρα του στο Τέξας.

    Γιατί η Αλεξανδρούπολη είναι σημαντική για τις ΗΠΑ

    Το ενδιαφέρον των Αμερικάνων για τον διαγωνισμό είναι αυξημένο λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας που έχει αποκτήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς πρωταγωνιστεί στο διεθνές παιχνίδι για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία προς τον υπόλοιπο κόσμο.

    Επιπλέον, οι ΗΠΑ, μεταφέρουν μέσω του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στρατιωτικά μέσα από και προς την Ευρώπη, ενώ χαρακτηρίζουν τον υπό δημοπράτηση λιμένα ως σημαντικό asset για την αναβάθμιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ