• Business

    Οι λύκοι της Wall Street είναι παντού


    Υπάρχουν περισσότεροι λύκοι στη Wall Street από όσους μπορεί να φανταστεί κανείς. Σ’ ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου, οι ακαδημαϊκοί Mark Egan, Gregor Matvos και Amit Seru εξέτασαν προσεκτικά τα αρχεία δεοντολογίας των χρηματοοικονομικών συμβούλων.

    Το συμπέρασμα τους ήταν ότι ενώ ένας αριθμός σκανδάλων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας (θυμηθείτε την ταινία “Ο λύκος της Wall Street”) συγκλόνισαν τη χρηματιστηριακή αγορά, δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή του πραγματικού αριθμού των παραπτωμάτων που έχουν σημειωθεί.

    Η έρευνα τους, υποστηρίζουν οι ίδιοι, αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που καταγράφει σε όλη της την έκταση την ανάρμοστη συμπεριφορά στον κλάδο των χρηματοοικονομικών συμβούλων και των εταιριών παροχής οικονομικών συμβουλών.

    Τα ευρήματα τους είναι συγκλονιστικά. Η παράβαση καθήκοντος είναι πολύ συνηθισμένη στον χρηματοοικονομικό κλάδο και υπάρχει ένα αριθμός επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων και παραβατών, οι οποίοι μετακινούνται από εταιρία σε εταιρία.

    screen shot 2016-03-01 2
    H Oppenheimer έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμβούλων που έχουν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος

    Οι ακαδημαϊκοί μελέτησαν τα στοιχεία που αφορούν 1,2 εκατομμύρια πρώην και νυν συμβούλους από το 2005 έως το 2015 και ανακάλυψαν ότι το 7,28% από αυτούς έχουν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος ή για απάτη. Το ποσοστό ισοδυναμεί με 87.000 άτομα.

    Τα στατιστικά αυτά έχουν μεγάλη σημασία. Πάνω από το ήμισυ του συνόλου των αμερικανικών νοικοκυριών ζήτησαν συμβουλές από τους επαγγελματίες οικονομικούς συμβούλους το 2010, σύμφωνα με τη μελέτη, και 650.000 ενεργοί σύμβουλοι βοηθούν στη διαχείριση 30 τρισ. δολαρίων περιουσιακών στοιχείων.

    Ας δούμε μερικά αντιπροσωπευτικά στατιστικά στοιχεία από τη μελέτη:

    -Η πιο κοινή αιτία παράβασης καθήκοντος που έχει γνωστοποιηθεί είναι η διαφωνία με πελάτη

    -Οι τρεις πιο συνηθισμένες αιτίες διαφωνιών με πελάτες είναι οι ακατάλληλες συμβουλές, οι παραποιήσεις και η μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα.

    -Σε ορισμένες κομητείες στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, ποσοστό 20% των συμβούλων έχουν καταγγελθεί

    -Πολύ μεγάλο ποσοστό των παραβατών έχουν επαναλάβει τις παραβάσεις τους

    -Οι παραβάτες έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσουν σε νέο παράπτωμα σε σχέση με το μέσο σύμβουλο

    -Η μέση τιμή διακανονισμού πλωρωμών σε πελάτες ανέρχεται σε 40,000 δολάρια.

    -Πάνω από τους μισούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους που συμμετέχουν σε παράπτωμα έχουν κρατήσει την δουλειά τους τον επόμενο χρόνο

    -Το 44% όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους μετά από κάποιο παράπτωμα, έχουν βρει νέα δουλειά μέσα σε ένα χρόνο

    Morgan Stanley και η Goldman Sachs έχουν το χαμηλότερο ποσοστό συμβούλων που έχουν κατηγορηθεί, ενώ η Oppenheimer το μεγαλύτερο

    screen shot 2016-03-01 at 4.56.08 pm



    ΣΧΟΛΙΑ