• Business

    Λιανεμπόριο: Αναθερμαίνεται η ζήτηση μετά την άρση των περιορισμών – Οι προσδοκίες για τις Κυριακές


    Αισθητά αυξημένη είναι η κίνηση στο λιανεμπόριο τα τελευταία 24ώρα, μετά την κατάργηση των ραντεβού και την απελευθέρωση των μετακινήσεων (δεν χρειάζεται πλέον SMS).

    Εμπορικοί δρόμοι και mall πλημμύρισαν από καταναλωτές, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις εκπτώσεις, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να δημιουργηθούν «ουρές» έξω από τα καταστήματα από καταναλωτές, αφού ακόμη ισχύει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Προσδοκίες για αυξημένη κίνηση υπάρχουν και για σήμερα Κυριακή, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στις 16 και 23 Μαΐου σε μια προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης.

    Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν πως παρατηρούνται σημάδια αναθέρμανσης της κατανάλωσης, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας πως «όσο πιο κοντά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τόσο καλύτερα θα γίνονται τα πράγματα». Υπογραμμίζουν ωστόσο πως η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς η αγορά υπολειτουργούσε για πολύ μεγάλο διάστημα και δεν αρκούν λίγες μέρες για να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος». «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά έως ότου επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία…», αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως για αρκετές επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει πολλά χρέη και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου.

    Θεωρούν μάλιστα μονόδρομο την περαιτέρω στήριξη του κλάδου, με ένα γενναίο πακέτο μέτρων αντίστοιχο με της εστίασης και για αυτό συνεχίζουν να πιέζουν μέσω των θεσμικών εκπροσώπων τους. Η αξία των αποθεμάτων που έμειναν αδιάθετα, όπως λένε, εξαιτίας των lockdowns είναι μεγάλη και δύσκολα διαχείριση για οποιαδήποτε εταιρεία, πόσο μάλλον για τις μικρότερες και πιο αδύναμες.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο κλάδος του λιανεμπορίου έχασε 10 δισ. εκατομμύρια, με την κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης να καταγράφει «αιματηρές» απώλειες, οι οποίες δύσκολα θα καλυφθούν το επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ που προβλέπει τους τρόπους για σταδιακό άνοιγμα της χώρας το επόμενο διάστημα, επιτρέπεται κανονικά η λειτουργία των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ και ενός ατόμου για κάθε επιπλέον 50τ.μ για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κορκίδης: Αισιοδοξία στην αγορά από την κατάργηση των περιορισμών στα καταστήματα

    Σταύρος Καφούνης: «Επιτέλους ελεύθεροι πίσω στις δουλειές μας»

    Γεωργιάδης: Από 28 έως 30 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση γυμναστηρίων και παιδότοπων



    ΣΧΟΛΙΑ