• Οικονομία

    Λάθη στα ειδοποιητήρια: Ποιοι ασφαλισμένοι δε θα πληρώσουν εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ


    Λάθη στα ειδοποιητήρια που αναρτά σταδιακά το Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα εντοπίσουν κυρίως έξι κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είχε επισημάνει το mononews.gr, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν εισφορές που δεν τους αναλογούν για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια ή να ακολουθήσουν τις ειδικές οδηγίες μέχρι την εκκαθάριση των εισφορών.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, τα λάθη θα διορθωθούν. Όπου δε, κρίνεται απαραίτητο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο email [email protected], δίχως να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο Ταμείο. Συγκεκριμένα λάθος εισφορές θα λάβουν:

    1. Όσοι ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή καταβάλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες (οιονεί μισθωτοί υπαγόμενοι στο άρθρο 39 παρ. 9 του νόμου Κατρούγκαλου) εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ. Αυτό σημαίνει πως όσοι εξ αυτών έχουν λάβει ειδοποιητήριο από αστοχία, πρέπει να το αγνοήσουν και να μην καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

    2. Όσοι έχουν πάψει την ασφάλιση τους από 1/1/2017 έως 31/12/2018, έχουν διαγραφεί από την ΔΟΥ, αλλά έχουν λάβει ειδοποιητήριο για περίοδο που δεν είχαν δραστηριότητα. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως την διακοπή τους και να μην καταβάλουν εισφορές για την περίοδο που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους.

    3. Όσοι αυτοαπασχολούμενοι κατέθεταν εισφορές για το διάστημα από 1/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες μη μισθωτών – όπως κρεοπώλες, ηλεκτρολόγοι, χημικοί, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί – οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές μέσω ΑΠΔ. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αποπληρώσουν τα ποσά που αναγράφονται στα ειδοποιητήρια και όταν γίνει η εκκαθάριση θα λάβουν πιστωτικό υπόλοιπο.

    4. Όσοι έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας, στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα, για να ενημερωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους. Πρόκειται κυρίως για νομικούς – π.χ. δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

    5. Για τους Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων και τους Αρτοποιούς θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1/12/2012 και 1/1/2015 αντίστοιχα. Για τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο εντός των επόμενων μηνών, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή οφείλουν να αποπληρώσουν τις εισφορές για το 2017, 2018 και το 2019.

    6. Όσοι έχουν αποκλειστικά μισθωτή εργασία  ή καταβάλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες (οιονεί μισθωτοί υπαγόμενοι στο άρθρο 39 παρ. 9 του νόμου Κατρούγκαλου) εξαντλούν την υποχρέωσή τους μέσω της ΑΠΔ. Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς μηχανικούς ή και δικηγόρους που έλαβαν ειδοποιητήριο εισφορών. Δεν πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΤΕΑΕΠ: Αναρτήθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την καταβολή εισφορών επικούρησης και εφάπαξ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται τα ειδοποιητήρια για εισφορές επικούρησης – εφάπαξ- Ποιοι και πόσα θα πληρώσουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών μη μισθωτών



    ΣΧΟΛΙΑ