• Οικονομία

    Έρχονται τα ειδοποιητήρια για εισφορές επικούρησης – εφάπαξ- Ποιοι και πόσα θα πληρώσουν

    εισφορές


    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η  αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, και αυτοαπασχολούμενους για την καταβολή των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάρτησή τους θα ξεκινήσει διαδικτυακά από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και Παρασκευή 15 Μαρτίου.

    Πρόκειται για επιστήμονες, βενζινοπώλες, αρτοποιούς και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι από την έναρξη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού συστήματος με τον υπολογισμό των εισφορών με βάση το εισόδημα, από τις αρχές του 2017, δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για επικούριση ή και εφάπαξ. Την απόλυτη ευθύνη έχει ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς δεν ήταν έτοιμα να αφομιώσουν τα μητρώα των ασφαλισμένων για να υπολογίσουν τις εισφορές τους.

    Μάλιστα οι εκπρόσωποι των αρτοποιών καταγγέλλουν στο “Mononews” ότι δεν έχουν καταβάλει εισφορές από το 2015, όταν καταργήθηκε ο φόρος υπερ τρίτων για το επικουρικο τους ταμείο που εισπράττονταν από το αλεύρι (0,40 ευρώ για κάθε 25 κιλά αλεύρι). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται επικουρικές συντάξεις και να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν δεκάδες ασφαλισμένοι από το 2015.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ τα ειδοποιητήρια θα αναρτώνται σταδιακά και αναμένεται να έχουν λάθη στον υπολογισμό των εισφορών. Η διοίκηση του Ταμείου ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουν τους ασφαλισμένους. Θα υπάρξει διόρθωση κατά τις επόμενες αναρτήσεις ειδοποιητηρίων. Αν αυτό δεν γίνει, θα χρειαστεί η εμπλοκή του ασφαλισμένου. Βασική αιτία των λαθών είναι τα λάθη που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, κυρίως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

    Με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστιαίο ασφάλιστρο – 7% για επικούριση και 4% για εφάπαξ – αποσυνδέθηκε από το εισόδημα και υπολογίζεται πλέον για όλους αναδρομικά από 2017 με βάση τον κατώτατο μισθό. Οι οφειλές για τα 24 μηνιάτικα του 2017 και του 2018 θα εξοφληθούν σε 36 δόσεις.

    Συνεπώς οι μη μισθωτοί θα δουν την άλλη εβδομάδα για πρώτη φορά τρία ειδοποιητήρια :

    – Ένα ειδοποιητήριο για τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2019. Οι μεν εισφορές Ιανουαρίου έχουν υπολογιστεί με βάση τα 586,08 ευρώ (και εμφανίζονται ως αναδρομική οφειλή) ενώ αυτές του Φεβρουαρίου με βάση τα 650 ευρώ.

    -Ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2017

    -Ένα ειδοποιητήριο για την πρώτη δόση από τις 36 των οφειλών του 2018.

    Οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, όπως συμβαίνει και με τον ΕΦΚΑ, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Ειδικά για τα πρώτα ειδοποιητήρια, εξετάζεται το ενδεχόμενο τρέχουσες εισφορές και δόσεις οφειλών να καταστούν πληρωτέες μέχρι τα μέσα Απριλίου, δεδομένου ότι συσσωρεύονται σε μια πληρωμή αρκετές υποχρεώσεις.

    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν παράλληλα και μισθωτή απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη το εκδοθέν ειδοποιητήριο, καθώς θα ακολουθήσει διασταύρωση και εκκαθάριση με τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία, ώστε να εκδοθεί εκ νέου ειδοποιητήριο εφόσον απαιτηθεί. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι που είναι και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών, καθώς συμπληρώνουν την ελάχιστη εισφορά από την μισθωτή τους εργασία. Γι αυτό και οι ειδικοί καθησυχάζουν τους παράλληλα απασχολούμενους, συμβουλεύοντάς τους να αγνοήσουν το ειδοποιητήριο του ΕΤΕΑΕΠ και να αναμένουν την τελική εκκαθάριση που θα λαμβάνει υπόψη και την μισθωτή απασχόληση.

    Υπολογισμός εισφορών

    Ο υπολογισμός για τις 36 δόσεις των 24 οφειλόμενων μηνών έγινε τελικά με τον πιο ευνοϊκό τρόπο για τους ασφαλισμένους: υπολογίστηκε η οφειλή του 12μηνου του 2017 και διαιρέθηκε σε 36 δόσεις. Ακολούθως υπολογίστηκε και η οφειλή του 12μηνου του 2018 και διαιρέθηκε σε 36 δόσεις. Αυτή η εξίσωση καταλήγει σε χαμηλό ύψος δόσης για την συντριπτική πλειοψηφία.

    Η δόση για την επικουρική ασφάλιση «κλειδώνει» στα 13,67 ευρώ το μήνα για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έχουν πάνω από 5ετία ασφάλισης. Αντίστοιχα η μία δόση για το εφάπαξ (πρόνοια) «κλειδώνει» στα 7,81 ευρώ το μήνα για όσους ασφαλίζονται για πρόνοια και έχουν πάνω από 5ετία ασφάλισης. Συνεπώς, οι υπόχρεοι σε ασφάλιση επικουρικής και εφάπαξ θα καταβάλλουν κάθε μήνα από τον Απρίλιο και μετά 21,48 ευρώ μηνιαία δόση για τα οφειλόμενα του 2017 και 21,48 ευρώ μηνιαία δόση για τα οφειλόμενα του 2018, σύνολο 42,96 ευρώ το μήνα για τα χρέη που έρχονται από το την διετία 2017-2018. Αντίστοιχα όσοι ασφαλίζονται μόνο για επικουρική θα καταβάλλουν δόση 27,34 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι ασφαλίζονται μόνο για πρόνοια θα πληρώνουν 15,62 ευρώ το μήνα.

    Ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι κάτω της 5ετίας, δηλαδή οι νέοι επιστήμονες που ξεκινούν την απασχόλησή τους και έχουν ασφάλιση έως 5 έτη, θα καταβάλλουν εισφορές με την υποκατώτατη βάση υπολογισμού, δηλαδή το 70% του εκάστοτε κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει πως οι οφειλές για το 2017 και το 2018 θα υπολογιστούν με βάση σταθερό εισόδημα 410,25 ευρώ το μήνα, δηλαδή 4,923 ευρώ το χρόνο για όλους. Συνεπώς γι αυτή την ομάδα ασφαλισμένων η δόση για την επικουρική διαμορφώνεται στα 9,57 ευρώ για το 2017 και στα 9,57 ευρώ για το 2018, σύνολο μηνιαίας δόσης 19,14 ευρώ. Αντίστοιχα η δόση για το εφάπαξ θα είναι 5,47 ευρώ για το 2017 και 5,47 ευρώ για το 2018, δηλαδή σύνολο 10,94 ευρώ το μήνα. Όσοι ασφαλίζονται και στους δυο κλάδους θα έχουν σύνολο μηνιαίας δόσης 30 ευρώ το μήνα για το 2017 και το 2018.

    Όσον αφορά στις τρέχουσες εισφορές, αυτές υπολογίζονται ποσοστιαία επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού. Συνεπώς, οι τρέχουσες εισφορές Ιανουαρίου υπολογίζονται στα 586,08 ευρώ και ορίζονται στα 41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ, σύνολο 64,5 ευρώ για όσους ασφαλίζονται και στους δυο κλάδους. Από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ, σύνολο 71,50 ευρώ το μήνα για όσους ασφαλίζονται και στους δυο κλάδους. Από 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής πέφτει στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

    Ποιοι θα λάβουν πολλαπλά ειδοποιητήρια

    Υπόχρεοι ασφάλισης για επικούριση και πρόνοια είναι 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι μέχρι το 2016 στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και ειδικότερα :

    -Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ : ασφαλίζονται για επικουρική (7%) και για εφάπαξ (4%).

    -Γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ : ασφαλίζονται για εφάπαξ (4%).

    -Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ : ασφαλίζονται για επικουρική (7%) και για εφάπαξ (4%).

    -Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας : ασφαλίζονται για επικουρική (7%)

    -Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων : ασφαλίζονται για επικουρική (7%)

    -Αρτοποιοί : ασφαλίζονται για επικουρική (7%)

    Ειδικά για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων (βενζινοπώλες ασφαλισμένους στον τ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων) και τους αρτοποιούς του τ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, ρυθμίζονται μέσω του νέου νόμου και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1/12/2012 και 1/1/2015 αντίστοιχα.

    Οι εν λόγω δυο κατηγορίες ασφαλισμένων θα λάβουν τώρα τις δόσεις για τις οφειλόμενες εισφορές του 2017 και του 2018, ενώ για τα παλαιότερα έτη (2012 έως 2016 οι βενζινοπώλες και 2015 έως 2016 οι αρτοποιοί αντίστοιχα) θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, όπου θα ορίζεται το ύψος της εισφοράς και οι δόσεις αποπληρωμής των παλαιότερων οφειλών.

    Την ερχόμενη εβδομάδα ειδοποιητήρια θα λάβουν και κλάδοι αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι πλήρωναν τις εισφορές τους μέσω ΑΠΔ, όπως για παράδειγμα ιδιοκτήτες κρεοπωλείων, ηλεκτρολόγοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, χημικοί κ.α. Πρόκειται για κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων που είναι υπόχρεοι εισφορών για επικουρική ασφάλιση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών κάτω των 25 ετών-Όλες οι λεπτομέρειες
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίση ειλικρίνειας από τον Πετρόπουλο: Πράγματι μειώσαμε τις κύριες συντάξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκος Φράγκος: Να μειωθεί η γραφειοκρατία για να συσταθούν περισσότερα επαγγελματικά ταμεία



    ΣΧΟΛΙΑ