• Business

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Διαφωνώ με τον κ. Κοντόπουλο – Η εμπειρία Γεωργαντζή (Quest), Aναγνώστου (Epsilon Net) από το Χ.Α.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. πρόεδρος IDEAL Holdings και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. πρόεδρος IDEAL Holdings και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος


    Για την εμπειρία του από του στο Χ.Α. κλήθηκε να μιλήσει, μεταξύ άλλων καλεσμένων, σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών για την προσέλευση εταιρειών τεχνολογίας, ο πρόεδρος της Ιντεάλ κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και μάλιστα εξέφρασε και τη διαφωνία του με σκέλος της ομιλίας του CEO του Χ.Α. κ. Γιάννου Κοντόπουλου.

    Ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι οι εισηγμένες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος από τα ίδια κεφάλαιά τους για να στηρίξουν τις μετοχές τους μέσω της επαναγοράς ιδίων. Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι, “διαφωνώ με τον κ. Κοντόπουλο, διότι τα ίδια κεφάλαια δεν είναι καθόλου φθηνά”.

    Είπε επίσης, ότι “είμαστε μία μικρή Quest”, μετά την προσθήκη στον όμιλο της Ideal και της Byte και πως “σε δύο χρόνια η αγορά θα μπορεί να κρίνει την πορεία μας”.

    Άλλοι επιχειρηματίες που μοιράστηκαν στην εμπειρία τους στο Χ.Α., ήταν ο κ. Απόστολος Γεωργαντζής διευθύνων σύμβουλος της Quest και η κυρία Βασιλική Αναγνώστου αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Epsilon Net.

    Ο κ. Γεωργαντζής, είπε ότι η εταιρεία του άντλησε το 1998 που μπήκε στο Χρηματιστήριο 100 εκατ. Ευρώ και έχει επιστρέψει στους μετόχους της 200 εκατ. Ευρώ.

    Η κυρία Αναγνώστου είπε ότι η εισαγωγή στο Χ.Α. μας άνοιξε το δρόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, την οργάνωση και μας διευκόλυνε για την απόκτηση άλλων εταιρειών, όπως της Singular Logic.

    Aπό την πλευρά του ο κ. Κοντόπουλος ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης στην οποία μετείχαν ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Δήμας είπε ότι η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Ο κ. Κοντόπουλος μεταξύ άλλων, υποστήριξε την άποψη, ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να επιλέξουν ακόμα και την παράλληλη διαπραγμάτευση στην αγορά σε συνδυασμό με κάποια άλλη του εξωτερικού, ακόμα κι αν πρόκειται για αμερικάνικο χρηματιστήριο, όπως ο Nasdaq.

    “Είναι καλύτερο να είσαι”, όπως είπε χαρακτηριστικά,  “φάλαινα σε μικρή θάλασσα, όπως το Χ.Α., αντί μικρό ψάρι σε μεγάλη θάλασσα, όπως π.χ. ο Nasdaq”. Aνέφερε ακόμα ότι η αγορά μας έχει το πλεονέκτημα να είναι όλες οι υπηρεσίες της συγκεντρωμένες, εκκαθάριση τίτλων, παράγωγα, συναλλαγές, σε αντίθεση με τις ξένες αγορές που είναι οι υπηρεσίες διάσπαρτες.

    Ακόμα και το κόστος εισαγωγής στο Χ.Α., σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο είναι πιο φθηνό από την εισαγωγή μιας εταιρείας σε ξένη αγορά. Μάλιστα έδωσε στοιχεία τις τρεις πρόσφατες εισαγωγές DimandΜπλε Κέδρος και Interlife.

    Το κόστος εισαγωγής της Dimand στο Χ.Α. ήταν 112 χιλιάδες ευρώ έναντι 169 στο Euronext, 246 στην αγορά του Λονδίνου και 245 χιλιάδες στην αγορά του Nasdaq. Η εισαγωγή της Μπλε Κέδρος στοίχισε 38.880 ευρώ στο Χ.Α., ενώ αν αποφάσιζε να μπει σε Euronext, Λονδίνο ή Nasdaq θα πλήρωνε 77 χιλιάδες, 128 χιλιάδες και 245 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα.

    Η δε Interlife πλήρωσε στο Χ.Α. 25 χιλιάδες έναντι 57 χιλιάδων αν επέλεγε εισαγωγή στο Euronext, 107 χιλιάδες στο Λονδίνο και 245 χιλιάδες στον Nasdaq.

    O κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στον διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα το 2021 με 5,8 δις. Ευρώ. Όπως είπε, “όταν συμβαίνει αυτό σε μία χώρα, τότε ακολουθούν οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές” και κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής να μπουν στο Χ.Α. διότι όσο πιο γρήγορα αποφασίσουν την εισαγωγή τους, τόσο καλύτερης ποιότητας κεφάλαια θα αγοράσουν τις μετοχές τους.

    Ιδιαίτερα ενθουσιώδης ο κ. Πατέλης στην προοπτική εισαγωγής τεχνολογικών και νεοφυών επιχειρήσεων στο Χ.Α., λέγοντας χαρακτηριστικά “γιατί το Χ.Α. να μη γίνει το νέο Ισραήλ;”. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό το πλήθος των επιχειρήσεων νέας γενιάς που εισάγονται στην αγορά του Τελ Αβίβ φτάνοντας στο σημείο να κάνει και… εξαγωγή εισηγμένων στην αγορά της Κύπρου (ΧΑΚ).

    Από την πλευρά του ο κ. Δήμας τόνισε ότι το Χ.Α. κινείται σε υψηλά 8ετίας αφήνοντας πίσω του τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, καλώντας με τη σειρά του τις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας να διαβούν το κατώφλι του Χ.Α.

    Αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση χαρτογραφώντας για πρώτη φορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις και με βάση αυτό το χάρτη θεσμοθετήθηκαν παρεμβάσεις για τους Angel Investors, stock options, χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, υπερεκπτώσεις δαπανών, κίνητρα για να ασχοληθούν και οι γυναίκες και να πάψει να είναι μόνο η Αθήνα το κέντρο ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών.

    Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων εταιρειών που έχουν την εμπειρία του Χ.Α.

    Διαβάστε επίσης

    Λάμψα: Τι απαντά για την το ζήτημα των δανειακών υποχρεώσεών της

    MIG: Μηδένισε το ποσοστό της η ΡΟΛΟΠΑΚ του Αναστάσιου Στάμου



    ΣΧΟΛΙΑ